Last news in Fakti

30 Април, 2024 15:21 18 134 38

Централноевропейска държава е получила 161 млрд. EUR от членството си в ЕС

  • полша-
  • ес-
  • пари-
  • евро

Членството е донесло на Полша въпросната сума за период от 20 години

Централноевропейска държава е получила 161 млрд. EUR от членството си в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Финансовата изгода на Полша от членството в Европейския съюз възлиза на над 161 млрд. EUR, сочат данни от доклада на полското министерство на финансите за 20-годишнината от членството на страната в ЕС, цитиран от. PAP агенция.

Варшава е получила 245,5 млрд. EUR от Брюксел от 2004 г. насам, полските вноски през това време възлизат на 83,7 млрд. EUR. Общо Европейският съюз е похарчил „чисто“. за Полша 161,8 млрд. EUR за 20 години. Две трети от финансовите инжекции на Брюксел отидоха за модернизиране на енергийната и транспортната инфраструктура на страната, останалите средства бяха разпределени като част от общата селскостопанска политика на ЕС.

В началото на март Европейската комисия (ЕК) реши да отпусне до 137 милиарда евро от бюджета на ЕС за Полша в отговор на началото на реформите за гарантиране на независимостта на съдебната система в страната. Както обяснява ЕК, Полша ще получи около 59,8 млрд. EUR от Фонда за възстановяване от пандемия и 76,5 млрд. EUR от така наречените кохезионни фондове.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИКО

    51 34 Отговор
    СЛЕД УКРАИНА И ПОЛША ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ОТ КАРТАТА

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Хахахаха

    25 35 Отговор
    Ейййй мноу лош тоз ЕС ццццц, мноу лош.

    Коментиран от #4, #12

  • 3 Чиба ЕС

    70 19 Отговор
    Като в пирамидата, щом един е спечелил, десет трябва да загубят. Не участваме!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 По точно

    32 83 Отговор

    До коментар #1 от "НИКО":

    Полша е надеждата на ЕС да ликвидира терористична Русия! Браво на поляците!

    Коментиран от #13, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ще трябва да го живееш!

    60 18 Отговор

    До коментар #6 от "Другар капиталист":

    Хабер си нямаш, какво е СИВ. Това е бъдещето на света, където алчните ги няма.
  • 9 Яяяяяя

    50 15 Отговор
    Толкова много разбиращи и знаещи българи. Чак да ти се доплаче. Ама Поляци, Чехи, Унгарци, Румънци не плещят и не плюят по цял ден, като Булгар, а бачкат за народа си! Плюнката ви не свърши ли?

    Коментиран от #11

  • 10 Сократ

    86 7 Отговор
    Знаем, че Полша е галеника на ЕС. Сега напишете колко е получила България и къде са парите.

    Коментиран от #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Добърден

    42 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    Като е толкова добър България колко получи за 17 години.

    Коментиран от #15

  • 13 Краков

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "По точно":

    Малко ще почакат 😃😃😃🤪
  • 14 Надежда

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "По точно":

    Само в сънищата си но и тогава едва ли....
  • 15 Е колко

    65 10 Отговор

    До коментар #12 от "Добърден":

    За 17 години , 17 милиарда .
    А е внесла в хазната 34 милиарда .
    И е съсипала заводи за 500 милиарда .
    Но пък пет фамилии си разделиха 17 милиарда .
  • 16 И сега е тук

    25 2 Отговор

    До коментар #6 от "Другар капиталист":

    С.И.В а икономика , не е изчезнал
    ,,приватизиран,, е.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Я кажете

    35 4 Отговор
    Колоко милиона от българският данъкоплатец отиват в ЕС и колко българина печели от това???

    Коментиран от #19

  • 19 уйко калеко

    18 12 Отговор

    До коментар #18 от "Я кажете":

    За първите 14 год от приемането ни в ЕС сме получили 23 милиарда ЛЕВА,а сме внесли 14 милиарда ЛЕВА в
    бюджета на ЕС.или чисто около 9,3 милиарда ЛЕВА.Това е за периода 2007-2021 г.Нарочно написах лева с големи букви защото може някой да си помисли ,че съм сгрешил валутата.За периода 2022-2035 г. се очаква да внесем в бюджета на ЕС 10 милиарда,а да получим 29 милиарда като сумите са вече в ЕВРО.

    Коментиран от #21, #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гордостта на Тарра

    19 2 Отговор

    До коментар #19 от "уйко калеко":

    Плюс странични загуби на бизнеса заплати и тн ..и след толкова милиарди пак сме най бедни .. Разбирам ЕС еврозона но за целия съюз заплати здравеопазването да е еднакво..
  • 22 Нафталинка

    23 7 Отговор
    И ние сме членове на европейския съюз до сега нищо не сме получили а и вероятно няма да получим. За да ни приемат условието беше пълно унищожение на постигнатото т нашите родители нас самите.така е като се доверяваме на извратените политици сега купувам едни червени топки като ме убеждават че били домати,син т ми е инвалид на 40 години но нашите управляващи компенсират репресивни идиоти ама те не умряхали вече.преди време обвиниха Татяна Дончева че написала едно листче да и аз имам такова на което пиши ак47 и съм готова да го приложа.катего ично съм против всякакви партии защото те сами показахче са опг искам управлението да е на мажорита ен принцип само от действащи професионалисти
  • 23 Данъкоплатец

    39 6 Отговор
    Тези пари идват от вноските на страните членки, не падат от небето. За да получи тези Полша, значи някои страни трябва да са внесли повече а да са получили по- малко Просто математика. Мисля, че ние сме една от тези страни внасящи повече и получаващи по- малко, независимо от публикациите, които пишат . Освен всичко друго ЕС издържа и Украйна. А и преди две години евродопутатът Новаков каза ясно внасяме повече получаваме по- малко. Иначе ако четеш публикациите излиза, че всички са на печалба, откъде? Математиката не излиза, с Фокус ли става тогава?
  • 24 Стамат

    21 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сократ":

    България трябва да получи 30 милиарда евро по този план за 7 години, за 14 години в ЕС е получила около 15-17 милиарда евро . За парите ли питаш ? На този въпрос най добре ще ти отговорят Киртак и Кукуряк , те преправиха и внесоха плана , защото на Баце планът не беше достатъчно амбициозен, Получили сме само един транш от около 1 милиард евро. Да не споменавам , че планът беше връщан няколко пъти с хиляди грешки. В понеделника ЕК също ни върнаха плана в частта енергетика с мотива, че планът е някакъв хаос , нямало никакъв анализ на защо правим и какво искаме да постигнем. Докато другите държави вече получиха 2-ри и 3 -ти транш , ние седим ,гледаме и плюем .
  • 25 Кво са спИчелили

    22 3 Отговор
    по 8 милиарда годишно, за 45 милионна държава. На цената на ограничения, колониално робство и превръщане в задния двор на Европа. Половината поляци са като нас гастарбайтери, в цеховете им има милиони украинци още отпреди войната.
  • 26 ТоСаМите

    14 1 Отговор
    То самите причини са смешни: "137 милиарда евро от бюджета на ЕС за Полша в отговор на началото на реформите за гарантиране на независимостта на съдебната система в страната. " - каквот по 1 млрд. на съдя ли ще раздадат за да си гарантират че са полшни съдиите ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Баба Яга

    31 1 Отговор
    Имам въпрос: След като всички държави членки на ЕС, плащат по-малко пари, а получават повече...откъде се набавя разликата? Например:
    Плащаш 10 млр., получаваш 15 млр. Тия 5 млр.откъде идват? Прост човек съм и не я разбирам европейската математика!
  • 30 ха, ха

    30 0 Отговор
    Обаче в материалчето услужливо не се спомена,че Полша не е приела еврото и Няма Никакво намерение да го приема.А нашите политикани ни го натрапват най-нахално.
  • 31 Безпристрастен

    20 1 Отговор
    Първо,и преди всичко: Светли празници за всички българи,православни и не! Защото сме българи! Колкото до поляците- ами помислете,кой на практика командва Европа? Шепата комисари, начело с акушерката.А тя на кого се подчинява безпрекословно - сещате се без чужда помощ.Дали се досещата( във връзка с темата) откъде извадиха тези 61 милиарда в евро,който се планират за помощ към клоуна? От въздуха ли? От такива,послушковци,като нас- прибалти,хървати,мамалигари.
  • 32 Читател

    15 1 Отговор

    До коментар #19 от "уйко калеко":

    А колко са изнесли, под формата на печалба, големите хипермаркети - метро, била, Кауфланд, Лидл; колко платихме за "вредни емисии" от производството на ток? Ще ти напомня, че за производството на ток в Сърбия, Турция, Македония... Не плащат подобни"вредни емисии ". И именно тези такси правят токът ни скъп и пре-скъп.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Каквото сам си направиш...

    14 0 Отговор
    Не зная как Полша е получила от ЕС повече, отколкото е дала, но ако отидете в тази държава, ще видите какво е направено с отпуснатите пари. Не само Варшава, цяла Полша изглежда чудесно, чисто, уредено, зелено, красиво. Вложени са тези средство с разум и мисъл за обществото. Поляците се чувстват добре, имат работа, самочувствие, облечени и нахранени са. Ще решат и проблемите си с украинците. Използваха ги като работна сила, когато им дотежат, ще се справят с тях. А ние? Колкото и да ни дадат, ще окрадем две трети и повече, и нищо няма да се направи за спиране на разрухата. Въпрос на манталитет. Чехите и поляците и при социализма бяха добре. Но те не търпяха-бунтуваха се винаги, когато правата им бяха потъпквани. Е, кой ни е виновен на нас? И сега, със сигурност пак ще си изберем същите управници и същото слабоумно съществуване.
  • 35 М даааа

    10 0 Отговор
    Очевидно полските политици си знаят работата. А нашите главанаци каква я свършиха за цели 17 години формално членство в същата организация!? Доразрушиха България и го продължават!!!
  • 36 Кирил

    3 0 Отговор
    В Полша от 01.03.24 минималната заплата се равнява на 1000 евро
  • 37 Недялка Тодорова

    2 1 Отговор
    Те от ЕС знаят ,че в България нищо не достига до хората ,знаят ,че парите които се отпускат отиват в джобовете на мафията и олигарсите ,та за това ни отпускат по малко.Ние винаги сме биле от преибаната страна ,дали европейци ще ни клатят или наши бандити е все тя.Нали това искахме ,,демокрация и банани,,яжте си ги ако имате пари да си ги купите и не се оплаквайте.

    Коментиран от #38

  • 38 Недялке ма

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Недялка Тодорова":

    Ма точно го каза ма. Тогава кога нямаше банани ние двете все намирахме по един. Ама така си беше.