Last news in Fakti

18 Май, 2024 09:37 1 652 7

Цената на черешите е достъпна

  • череши-
  • цена-
  • кюстендил

Плодът се търгува между 5 и 6 лева

Цената на черешите е достъпна - 1
Снимка: БГНЕС

Черешите на пазара и в Благоевград, и в Кюстендил са основно от района на Петрич, а търговците очакват понижаване на цената в следващите седмици.

„В сравнение с миналата година, тази година череши има повече. Миналата година нямаше череши и затова цената беше по-висока и не беше толкова качествена черешата. Тази година черешата е доста качествена“, твърди търговецът Димитър Стоянов, цитиран от bTV.

Според производителите обаче ниските температури през април и май може да доведат до слаба реколта. В кюстендилско все още няма ранни череши заради лошото време.

„Започва напукване на черешата, засега те са още в по-ранна фаза, но в момента, в който започнат да избистрят, да наедряват, ще има напукване при всички положения. Това ще свали между 30% и 40%, в някой масиви до 50% от продукцията, която имат в момента на дърветата“, казва производителят Валери Йовев.

Община Кюстендил се опитва да подпомогне местните производители и инициира редица срещи преди черешовата кампания, свързани с реализацията на продукцията и охрана на кампанията. Предстои им и още една важна среща за решаване на дългогодишен проблем – градушките.

„Изграждане за напред на площадка за борба с градушките, защото в Югозападна България, по специално в Кюстендил, няма такава площадка. А всяка година голям риск за нашата реколта, която е над 19 дка. крият градушките“, обяви пред bTV кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

Община Кюстендил започва и процедура за защита на географското понятие „Кюстендилска череша“ с цел да гарантират качеството на отгледаните в района плодове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горе на черешата

    5 0 Отговор
    Трендът на цените на плодовете в бг води директно до под кривата круша.
  • 2 Ала бала

    6 0 Отговор
    Защитено наименование "Кюстендилска череша"!
    Каква е разликата?
    Черешите са си череши, сорта си е сорт.
    Разлика в почвата може да има и между два съседни парцела.
  • 3 СЕЛЯНИН ДИОН

    3 0 Отговор
    БНБ СЪОБЩИ ЧЕ
    ПОПУЛАЦИЯТА
    ИМА НА ДЕПОЗИТ
    НАД СТО И ДВАЙСЕ МИЛЯРДА ЛЕВА....
  • 4 Рени

    5 1 Отговор
    Достъпна цена е 2 лв. Цената във Варна е 8 лв., норамално ли е всичко всеки ден да се вдига? У нас е по скъпо от свека др. държава.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Граф Черешко

    1 1 Отговор
    Има и по 20+ евра, мдааа! Яжте банани по 1-1,5 евро.
  • 6 Синьото хапче

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Рени":

    Явно Ренислав не го вдига всеки ден ...
  • 7 Даааа

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рени":

    Спокойно... Вчера си взех от италиански пазар (mercato) хубави италиански череши за €14 килото... Така, че има какво да се "догони" като цена! 😉