Last news in Fakti

18 Април, 2024 03:04 1 793 28

На 18 април 1840 г.: Султанът облага българите като рая с нов данък - десятък

  • данък-
  • османска империя-
  • българи-
  • рая-
  • десятък

Данъчна реформа в Османската империя

На 18 април 1840 г.: Султанът облага българите като рая с нов данък - десятък - 1
Снимка: БГНЕС

На 18 април 1840 г. българите започват да плащат десятък на султана. За това трябва да се замислят последните няколко български правителства, които на път и под път подчертават, че днешните българи плащат един от най-ниските подоходни данъци – 10%.

През 1840 правителството на султана – Високата порта решава да проведе данъчна реформа. Целта е да се попълни хазната, за да се посрещнат харчовете на раздутата администрация. Стъпката е бюрократично ефективна – унификация на десятъка. Това поставя началото на повсеместно описване на имуществото и доходите на българското население като част от всички народности в Османската империя.

Трябва да се отбележи, че десятъкът е един от основните български данъци, плащан от Средновековието до началото на XX век.

Според него селяните са облагани с една десета част от земеделските продукти и дребния домашен добитък. Той е натурален данък, но в отделни моменти от развитието на българската държава е събиран и в пари.

След падането на България под османска власт десятъкът се запазва, наречен е юшур и обхваща всички земеделски произведения. След Освобождението десятъкът продължава да бъде събиран и е утвърден като важен приходоизточник със Закон за десятъка от 1880 г.

Но да се върнем към данъчната реформа на Османската реформа. Тя непосредствено ще подкрепи борбата на българите за собствена екзархия и църковна независимост от Вселенската патриаршия.

Създаването на Българската Екзархия е резултат от дългогодишната борба за извоюване на църковна независимост. Това става факт след като султан Абдул Азис на 28 февруари 1870 г. издава указ за Екзархията.

До освобождението на България, съгласно чл.10 на фермана, в Екзархията се включени всички области, в които християнското население е пожелало да премине в нейната духовна власт. Така Османската империя официално признава пред света българската нация и определя нейните етнически граници. Българската нация е международно правно призната.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    45 4 Отговор
    Султанския данък десятък е нищо пред съвременните демократични данъци.Америка се напълни с бедни и бездомници
  • 2 Османската империя

    36 13 Отговор
    Е в пъти по-демократична от империята ЕС - реално свободно придвижване на хора, стоки и пари по цялата й, много по голяма от ЕС територия, без шенген, еднакви ниски данъци, признаване на българската народност в реалните й граници, а не като в ЕС - толериращ повече северна македония ит прародината България!

    Коментиран от #4

  • 3 Обяснявам на Венци

    19 11 Отговор
    Нацията е нещо, което е различно от народ.

    Глупост, тъпа про-турска пропаганда и невежество е твоето изречение: "Така Османската империя официално признава пред света българската нация и определя нейните етнически граници."

    В действителност, султанът с неговия ферман е признал етническите граници на християнското българско население. Защото има и нехристиянско българско население в Родопите и другаде, което не е част от Българската екзархия.

    Та, за нацията. Нацията е продукт на КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА държава, остава такъв продукт и в социалистическата държава и е съвкупност от всички индивиди, които участват в икономическия (формират БВП), политическия и културен живот на държавата.

    Следователно, нацията не е тъждествена на народ. В нацията могат да съжителстват много народи, с много култури и с много вероизповедания.

    Народите са многовековен продукт на историята, със обособени общ език, обща култура, общо минало.

    Така например, има украинска нация, съставена от над 50 народности, като преобладаващата народност е руската ( над 80% с руски майчин език)

    НО НЯМА УКРАИНСКИ НАРОД! Някой ден и това е възможно да стане, но за момента "Украина" е политически изкуствен конструкт от 1992 г., а преди 1992 г. е друг политичеки изкуствен конструкт - УССР от 30.12.1922 г.

    Началото на опитите за създаване на изкуствена държава с руско население и върху руска земя е от 1917-1918 г.

    Коментиран от #5, #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДДС

    15 1 Отговор
    Нещо като "плоският данък" в момента, който изобщо не е "плосък".
  • 8 сега обаче данъците са десет пъти повече

    32 3 Отговор
    Като си вземете фиша за заплата прочетете колко удръжки има . Освен това здравна осигуровка , данък сгради , такса смет , данък МПС , застраховка ,зелена карта , винетка ,преглед .....

    Коментиран от #9, #11, #15

  • 9 що РИВЕШ БЕ

    15 5 Отговор

    До коментар #8 от "сега обаче данъците са десет пъти повече":

    а виреше 2 пръста и скачаше по паветата гиди маимун такъв
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Знаеш ли какво е ДДС?

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "сега обаче данъците са десет пъти повече":

    Данък два пъти десятък+ още двайсетина данъка!!! По добре турчин от комунист.
  • 12 Мдаа

    9 1 Отговор
    Това само означава че под никакъв натиск не трябва да се премахва текущия данък от 10%, защото ще стане много по висок !
    А ако трябва да сме честни, за хората на трудов договор данъците които събира държавата са много по големи, като сметнем другите удръжки от заплатата + ДДС + допълнителни данъци върху различни стоки + данък печалба от инвестиции и друга икономическа дейност, нещата стават много по груби !
  • 13 Ъхъъъ

    10 1 Отговор
    На мен религията не ми позволява да плащам данъци ...... съжалявам господа !
  • 14 Факт е

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "В Османската империя":

    През цялото ни съществуване сме били част от някоя империя: Римска, Византийска, Османска и т.н. Сиромашията е била за всички етноси.Пътували са главно търговците.Сега всички познати са "големи баровци" - пари,коли...... и са "тузари" с ТРИцифрена заплата :)
  • 15 Байно

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "сега обаче данъците са десет пъти повече":

    Защото тогава не е имало болници и безплатно лечение, не са карали коли, не е имало пътища, инфраструктура, камиони за смет и прочее…
  • 16 Байно

    8 11 Отговор

    До коментар #3 от "Обяснявам на Венци":

    Наскоро Путин размахваше една карта, като доказателство, че никога не е имало Украйна. Картата е от 16 век мисля. Онлайн я намериха (руски блогъри), на нея се оказа че има: земя на украинците и Московско блато (но не и Русия или Руска империя). Така че, колкото едните, толкова и другите са измислена страна. А русите са викинги, не са славяни, за разлика от Украинците, които ако не знаеш, създават Киевска Рус, на същото място, на което е била Волжска България, 100г след нея и далеч преди преди Московското княжество. А създателя на Киевска Рус прилича повече на брата на хан Крум, отколкото на Московитите, затова и токова много украинци приличат визуално на нас! А това че Сталин се опитваше да изтрие етническата принадлежност на всички народи в ссср си е факт (в.т.ч и на българите).

    Коментиран от #21, #26

  • 17 Шаран БГ

    7 2 Отговор
    Я някой със шестица по аритметика да сметне – КОЛКО ПРОЦЕНТА Е ДАНЪЧНАТА ТЕЖЕСТ за българския гражданин СЕГА !! Само ДДС е 20%.......Простите комунисти не бяха се сетили за него..............

    Коментиран от #18

  • 18 За протокола

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Шаран БГ":

    "Простите комунисти" не си играеха на данъци и не смятаха за нужно да дават информация за какво харчат парите на народа, те просто ни взимаха ВСИЧКИ пари и ни плащаха подаяния, колкото да не умрем от глад. Отделно, че ДОД беше по-висок, а имаше и т.нар. "Ергенски данък, както и разни други удръжки" от това, което все пак ни даваха.
    Но думата ми е за Османската империя - тя ни е взимала страшния "десятък" а след това и комуняги и демократи взимат в пъти повече.
  • 19 Продължаваме промяната

    7 0 Отговор
    Промяна няма, раята си е същата.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Новгородска и Киевска Рус(ия)

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Байно":

    Новгородска и Киевска Рус(ия) е началото на руската държава, основана в Новгород, на брега на езерото Ладога през 862 г. от викингския/варяжкия княз Рюрик, след като е бил поканен от местното руско население.
    След неговата смърт, брат му Олег, настойник на княз Игор - синът на Рюрик - управлява в продължение на 30 години, като през 882 г. завзема хазарския град Киев, основан от отцепилия се kий брат на хан Кубрат. Столицата на Новгородска Рус е преместена в Киев и руското княжество е Новгородска и Киевска Рус.

    Княз Игор се жени за княгиня Олга внучката на българския княз Борис I - Михаил, която покръства Русия в кримския град Херсонес ( античните стени на който са до гр. Севастопол), а нейният син княз Светослав унищожава Хазарския хаганат, заради което хазарите мразят Русия и България.

    През 1240 г. монголо-татарите на хан Батай, заедно с включените в тях войски на покорената от хан Батай Волжка България, завземат и разрушават до основи Киев, избиват всичките мъже, а жените насилват.

    Новгород оцелява, начело с княз Александър Невски, който сключва съюз с хан Батай като негов васал и разбива католическия Тевтонския орден на прусаците, с което спасява Православната вяра в Русия.
  • 22 Баце

    4 2 Отговор
    На 18 април 1840 г.: Султанът облага българите като рая с нов данък - десятък.
    А до тогава навярно сме били без данъци и не сме били рая.
  • 23 МинОвач

    9 0 Отговор
    Този десятък е нищо в сравнение с това което се случва в момента - на горивата имаме акциз който е над 1лв и след това има ддс което е пълен идиотизъм да слагаш данък върху данък. А да не забравяме че икономиката се влияе най-много от цените на горивата. Дянкoff има пълни заслуги за това...
  • 24 Има ли неразбрали

    5 4 Отговор
    Българинът най-добре е живял под сянката на султана.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор
    Да така е, но И същевременно се разрешава НАЙ-СЕТНЕ на Българите да развиват търговия и се започва светкавично строеж на църкви, манастири, училища, къщи, чешми и т. н., с една дума ВЪЗРАЖДАНЕ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кольо

    2 0 Отговор
    Няма страшно . Взимат ти около 65 % от всичко за всичко каквото се сетиш. При това изключително несправедливо . Автомобил с месеци в гараж ,но застраховки на гражданина автомобил. Самият гражданин с автобус в чужбина да бачка. Живееш в една къща а плащаш данък смет на всякъде където имаш имот на твое име. Да си акал казват. Ако им ги дадеш ,разбира се парите. ДДС си връщат само търговците. Останалите като краен потребител го отнасят изцяло. Вдигнали акциза на горивата и търговеца ги трупа на ползвателя. Така е и за всяка стока . Безкрайната алчност и завист на политици води до това.
  • 28 говедар

    1 0 Отговор
    Ще има да го търсиме султана и тоя десятък . Сега е в пъти по зле при краварската демокрация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове