Last news in Fakti

29 Април, 2024 13:18 2 095 23

Адвокат Антон Станков пред ФАКТИ: С това забавяне на произнасяне на КС се губи политическият тайминг

  • антон-
  • станков-
  • адвокат-
  • кс-
  • решение-
  • конституционен съд

За съжаление, думата реформа в България вече е дълбоко компрометирана, казва юристът

Адвокат Антон Станков пред ФАКТИ: С това забавяне на произнасяне на КС се губи политическият тайминг - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само за 6 месеца управляващото мнозинство в лицето на кабинета „Денков“ изготви и прие промени в Конституцията, за които се говори от години. Част от тях бяха, че български депутати и министри ще могат да имат и друго гражданство, висшият съдебен съвет ще се раздели на две, не всеки човек по избор на президента ще може да е служебен премиер, а Народното събрание (НС) няма да се разпуска, за да упражнява контрол над служебния кабинет. След това станахме свидетели на цялата бъркотия, която се случи около създаването на кабинета „Главчев“. Как да гледаме на тези промени… Пред ФАКТИ говори адвокат Антон Станков.

- Адвокат Станков, какво означава конституционна реформа и изобщо какъв е смисълът, когато някой тръгва да прави промени в Конституцията?
- За съжаление, думата реформа в България вече е дълбоко компрометирана. Загуби се истинския смисъл на думата. „Реформа“ означава предаването нова форма на нещо - в случая на Конституцията. Последните промени в Конституцията зададоха като цяло някаква нова форма, включително може би и нова форма на държавното управление, което ще бъде обект на обсъждане в Конституционния съд. Причината за това е, че реформата засегна и трите власти – съдебната, изпълнителната, както и Народното събрание - законодателната власт. Орязаха се правомощия на президента, придадоха му се други функции, почти в цялото поле на държавното устройство имаме промени, нови регламенти.

- И в основата на промените какво седеше - желанието да се направи мръсно на президента Радев или виждате някаква юридическа логика?
- При цялото ми уважение, не виждам юридическа логика в това, което виждаме като факт от така наречените конституционни промени. Този нов действащ регламент постоянно ни изправя ден след ден пред нови въпроси, респективно, показва, че тези промени не са били обмислени добре. В този смисъл, отговорът на вашия въпрос е в другата посока. Бяха направени промени тип „експерсона“ - както казваме юристите, и промените са с оглед личността на президента. Това аз също не го одобрявам, защото президентът Радев е в зенита на втория си мандат и не виждам какво можеше да направи чак толкова. Тепърва следващият президент ще се сблъсква с проблемите, които президентът Радев в момента има.

- Значи какво да очакваме - промени на промените в Конституцията или по-бързо решение на Конституционния съд. Ако КС отмени тези промени или част от тях, какво следва…
- Не вярвам КС да събере юридическа и политическа смелост да се произнесе по промените преди вече насрочените избори на 9 юни. Според мен има основания да се стигне до обявяването на определени текстове за противоконституционни. Две са основните основания за това. Едното е процедурата, по която тези промени се случиха. Имам предвид начина на гласуване и образуването на мнозинство, за разликите в мнозинствата - кое с 2/3, кое с повече, което определя и сроковете между трите четения. Другото основание е компетентността на обикновеното Народно събрание, предвид дефинираното Велико народно събрание, което има много повече правомощия да прави промени в Конституцията в дълбочина. Поне на тези две основания си мисля, че може да се очаква произнасяне за противоконституционност. А какви ще бъдат последствията от решението на КС, ми е трудно да прогнозирам. Практиката на КС относно нормативните актове е категорично определена, че действието на решението за противоконституционност е занапред, след влизане в сила на решението на КС, като не се възстановява действието на старите текстове. "Дупките", които ще се появят в Конституцията при такова решение, следва да бъдат попълнени само с нови конституционни норми. Точно затова твърдя, че динамиката на политическите процеси изпревари произнасянето на КС. Трябва да кажем и това, че КС категорично не е обвързан с практиката си до момента, защото КС променя съставите си, променя се политическата обстановка.

- Защо се бави КС с решението?
- В началото си мислех, че след промените, които станаха факт в края на миналата година, КС чакаше да се съберат повече поставени въпроси, за да може да обмисли решенията си. Но има и друго. Със забавеното произнасяне на КС вече се губи политическият тайминг, нарушава се общественият ритъм. И това, че Конституционният съд не се е произнесъл, поставя пред обществото доста сериозни въпроси, каквито и вие поставяте в момента.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    17 0 Отговор
    Спешно и задължително трябва да се приемат три политически промени:

    1. В тоя КС не трябва да участват хора, които са, или са били, членове на политически партии!

    2. Народното събрание - да няма право да прави промени в конституцията! А само Велико народно събрание да има право на това, и то едва след като първо тези промени минат през широко обществено обсъждане и одобрение!

    3. Референдумите да се провеждат и ратифицират задължително, след събирането на необходимия брой подписи! - а не безумците от Народното Събрание да решават дали да признаят и допуснат референдума!

    Коментиран от #10, #11

  • 2 Вуте

    16 1 Отговор
    Промените в Конституцията бяха направени да обслужват интересите на банкянския селянин. Ще стане пожизнен командир на държавата вече официален.
  • 3 Диамантената ръка

    12 1 Отговор
    Няма смисъл да има КС, без да има срок за произнасяне. А и с това действие занапред на решението, съвсем безсмислена работа...
  • 4 Власт

    10 1 Отговор
    Промените в Конституцията трябва да се нарекат "Превратът на Борисов", защото той се опитва чрез тях да стане едноличен император.
  • 5 Надежда всяка оставете!

    12 0 Отговор
    Конституционният съд е на ниво Десислава Атанасова.
  • 6 Депутатския имунитет

    3 0 Отговор
    е причината да не се произнесе КС,сега има действащо Народно.събрание и тези депутати с проблеми си чакат новия мандат.КС.ще се произнесе след избора на ново Народно събрание.
  • 7 После Конституционния съд не бил

    4 0 Отговор
    После Конституционния съд не бил Политизан!
  • 8 АГАТа Кристи

    5 0 Отговор
    "ТАЙМИНГ" - друго си е да си кълчиш езика с чуждици !!!
    Кадето видиш надпис - на латиница...
    "Ооо, неразумни Ю/уроди/....
  • 9 Смях!

    1 2 Отговор
    "Голямо интервю" на "големия" Станков!
  • 10 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдрият":

    За първи път прочам разумен коментар във "факти" !
  • 11 Събеседник

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдрият":

    Човече, от мнението ти просто произлиза НЕНУЖНОСТ ВЪОБЩЕ НА ТАКЪВ, КОНСТУТИЦИОНЕН, СЪД, каквото мнение преобладава и постовете след теб. И е повече от очевадно, че "отсъжданията му" се проточват извън допустимото, да не говорим и за отражението в държавния бюджет на съществуването му, най-вече поради повече
    от възхитителните и лелеяни от всеки напорист политически юрист сигурни възнаграждения без съответната на тях изпотеност и отговорност.
  • 12 Е то,да

    3 1 Отговор
    ПП ДБ,упражняваха системен натиск близо 3 ги и върху КС и върху прокуратурата ли съдебната власт като цяло.До такава степен ,че произнасяха решения и становища преди да е започнало или приключило дело и когато им е удобно срещу неудобни магистрати или йазуси..Спомнете си преди да излезе решението на КС за двойното гражданство на Кирил същия излезе с плакат " Аз съм Кирил Петков и не ме е страх"!То хем е смешно ,хем трагично.Съчиняваха се и версии от вездесъщия Б.Рашков специализирал в КГБ.Както и прословутата " съдебна реформа "за независимост ,което на практика е точно обратното.Всички това създава объркване,хаос и намеса в работата по некоректен начин.
  • 13 нннн

    6 0 Отговор
    Все се чудя Конституционният съд в безсрочен платен отпуск ли е или в платена стачка. То, верно, на никой не му се работи за 18 000 на месец, ама чак пък нищо да не прави не го разбирам
  • 14 ИНЖ1

    1 0 Отговор
    32 г. само си говорим за промени в Конституцията, но както знаем животът е динамичен. Явно на много "разбирачи" не им е стискало.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.