Last news in Fakti

29 Април, 2024 11:09 876 7

Ще бъдат ли опровергани съмненията, когато говорим за конкурси, при които растат съдии в Апелативните съдилища...

  • съдии-
  • конкурси-
  • вкс-
  • апелативен съд-
  • венцислав-
  • петров

Специалисти коментират, че сходни несъответствия има и в конкурса за назначаване на съдии в наказателните колегии на Апелативните съдилища

Ще бъдат ли опровергани съмненията, когато говорим за конкурси, при които растат съдии в Апелативните съдилища... - 1
Снимка: БГНЕС

В последно време до ФАКТИ достигат интересни становища на магистрати относно това как се расте в йерархията на съдиите. Как се правят конкурси, как се подбират членовете на конкурсните комисии, кой на кого си ходи на гости – сред тези членове… Изобщо как гилдията се пази. Пази, но от какво и как… Когато човек, който няма нужната хабилитация, а е избран за член на комисия, която ще определя развитието и как ще расте в йерархията даден магистрат… Какво да си помислим, как да го приемем, нормално ли е. Като цяло съдебната власт е много интересна и то по много причини. Но и в нея, както във всяка съсловна организация, има „леки“ пропуски. А, редно ли е?

Процедурата за избор на съдии в Търговската колегия на апелативните съдилища
Наличието на абсолютно и съществено процесуално нарушение при определяне за член на конкурсната комисия на доц. д-р Венцислав Петров, който няма научна специалност по търговско право, са установили съдии, участници в процедурата за избор на съдии в Търговската колегия на апелативните съдилища. И до какво води това?

Така просто се поддържа тезата, че е налице незаконен състав на конкурсната комисия, защото взелият участие доц. д-р Венцислав Петров няма научна специалност по търговско право и хабилитация по тази научна дисциплина. Съгласно общодостъпната публична информация същият е специалист единствено по семейно и наследствено право и може да оценява единствено кандидати за повишаване по гражданско право.

Има и друго. Доц. д-р Венцислав Петров никога не е преподавал по търговско право и не е писал публикации по търговско право. Ако погледнем чл. 189, ал. 5 ЗСВ , там е предвидено императивно изискване в конкурсната комисия да бъде определен един хабилитиран учен по правни науки по съответната материя с академична длъжност доцент или професор.
Доц. д-р Венцислав Петров е хабилитиран учен по правни науки с академична длъжност доцент, но не по съответната материя - търговско право, а по гражданско право.

По същата логика защо членовете - съдии от конкурсната комисия, не са от Гражданската колегия и а ВКС, а са от Търговската колегия?

В тази връзки участници в конкурсната процедура за назначаване на съдии в Търговската колегия на Апелативните съдилища са поискали от Висшия съдебен съвет да бъдат публично оповестени на съответно заседание на Съдийската колегия на ВСС, респективно да им бъде осигурен достъп на основание чл. 34 АПК до мотивираните становища на конкурсната комисия по класирането, обявено на 03.04.2024 г., касаещо обявения през 2022 г. конкурс за повишаване в търговските отделения на апелативните съдилища.

И всичко това е, защото сред некласираните кандидати, а сред класираните такива не по първо желание, участващи в двата конкурса, са породени съмнения за начина, по които са оценени от конкурсната комисия. Самата Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет, с оглед на принципите на чл. 12 и чл. 13 АПК, дължи обяснение за законосъобразното протичане на конкурса, защото има явно нарушение. Респективно е редно детайлно да обсъди мотивираните си становища, като преди това ги оповести публично. По този начин ще бъдат опровергани съмненията, които са породени за очевидна необективност на класирането на кандидатите.
Това е важно да се направи, защото така ще бъде дадена възможност за информиран избор на неуспелите кандидати да обжалват назначенията на класираните кандидати. Такова публично оповестяване СК на ВСС дължи и с оглед съществуващата от години мистика за конкретните критерии за оценяване на кандидатите и негативни мнения към обективността на оценяването от конкурсната комисия.

В този смисъл е крайно време СК на ВСС да влезе в ролята си, установена от ЗСВ, на контролиращ орган на назначената от него като помощен орган конкурсна комисия за оценка на кандидатите. За законосъобразното и обективно провеждане на конкурсите следва да следи именно СК на ВСС, като упражнява контролните си правомощия за надлежното изпълнение на задълженията на съответната конкурсна комисия.

Какво показва досегашната практика
Досегашната практика на СК на ВСС е показателна за напълно формална проверка на дейността на конкурсните комисии и за оправдания в стил - „… така е решила комисията и нищо не зависи от нас“.

В чл. 192, ал. 1 ЗСВ обаче са установени императивно обективни критерии, които конкурсната комисия е длъжна да съобрази при оценяването. Именно съобразяването на тези критерии следва да бъде проверено от СК на ВСС и неслучайно законът изисква конкурсната комисия да представи мотивирано становище - чл. 192, ал. 3 ЗСВ. Съдиите, участници в конкурса, молят Съдийската колегия на ВСС при постановяване на решенията си по чл.193 ал.4, евентуално по ал.5 от ЗСВ, да поставят въпроси към конкурсната комисия, относно спазването на първата, втората и третата група критерии за оценяване по чл.192 ал.1 от ЗСВ.

Съдиите, участници в конкурса, молят да бъдат изслушани членовете на конкурсната комисия във връзка с конкретни обстоятелства, които поставят под съществено съмнение нейната обективност и безпристрастност при оценката на кандидатите.

С тези искания съдиите целят да се осигури провеждането на законосъобразна процедура по назначаване на класираните кандидати. Просто би било редно Съдийската Колегия на Висш Съдебен съвет да упражни реално, а не формално, контролните си правомощия. До настоящия момент, за съжаление, се наблюдава бягство от отговорност, пазене в тайна на критериите за оценяване и употреба на удобната фраза - „… ние не може да се месим на конкурсната комисия“.

Проверката намеса ли е?

Защото точно проверката, която следва да бъде осъществена, ще покаже дали поставените оценки са на база заложените в чл. 192, ал. 1 от ЗСВ критерии. Също така съдиите настояват на основание чл. 34, ал. 3 АПК да им бъде осигурена възможността да изразят становище по предоставените мотивирани становища на конкурсната комисия, както и по предявените искания, като се определи за това съответния срок.
Специалисти коментират, че сходни несъответствия има и в конкурса за назначаване на съдии в наказателните колегии на Апелативните съдилища.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде новинари

    2 2 Отговор
    Нещо за Лена Бориславова и фалшифицираните от нея документи ще има ли, или ще продължавате да си завирате главите в г.. пясъка ?
  • 2 В страната на мафията

    2 0 Отговор
    Калинките винаги печелят конкурсите в държавната администрация, изискване - т ъ п и послушен
  • 3 факт

    1 1 Отговор
    Публична тайна е кой политик кадрува в съдебната власт, как се провеждат конкурси за наши хора, как с години се командироват съдии в по-горни инстанции за да се заобиколят конкурсите, как се купуват съдебни решения и как вещи лица и свидетели не се притесняват да лъжат в съда. Към днешна дата съдебното производство, в 90% от случаите, е абсолютен фарс. Такова чудо, каквото се случва в последните 2-3 години никога не е било и на никой не му пука, че последствията от липсата на качествено правораздаване води до саморазправи и хаос в държавата. Жизнено необходимо е да се върне конституционното положение от 1971 г. когато съдиите се избираха за срок от 5 години след като са доказали своите професионални и нравствени качества да решават съдбата на другите. Да не ви дава Господ да влизате в съда, вероятността да влезете с правото си, а да излезете със задължения от хиляди левове за разноски и изгубени имоти, е огромна. И не говоря празни приказки, мога да докажа думите си с факти и имена на "съдии".
  • 4 Буквоядец

    1 1 Отговор
    Когато спортен журналист започне да пише по наука,която не познава,се получава горният миш- маш! Правото има клонове и търговското не е сред тях! Има военни следствие,прокуратура и съд,но няма такова право!
  • 5 Знаменосец

    0 1 Отговор
    Явно някой е загубил и сега мрънка. И аз не виждам проблем, че е бил доцент по семейно право, а не по търговско. Айде, да беше по наказателно или административно да.

    Далеч съм от мисълта, че всичко е прозрачно. Но тия поне са в системата. Някои от години се опитваме да се набутаме, ма все йок
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове