Last news in Fakti

2 Май, 2024 14:44 971 19

Д-р Благомир Здравков: Нямам обяснения за решенията на служебното правителство за частната болница

  • национална детска болница-
  • здравеопазване-
  • служебно правителство

Видя се, че липсва адекватно мотивирано мнение на експертно ниво, затова премиерът разпореди изтеглянето на решението, каза директорът на детската болница „Проф. Ив. Митев“

Д-р Благомир Здравков: Нямам обяснения за решенията на служебното правителство за частната болница - 1

От дългите години чакане да има Национална детска болница (НДБ), в най-голяма степен потърпевши са първо пациентите – децата и екипите, на които животът им живота в тези условия на работа.

Това коментира д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и член на Обществения съвет за строителството на детска болница, в интервю пред БНР.

„Тези хора – лекарите и екипите, носят отговорност за децата, когато се налага преместване между лечебни заведения – рисков транспорт. Отговорността е върху лекарите и днес имахме такъв случай. Тежестта в най-голяма степен е върху нас“, заяви д-р Здравков.

Той припомни, че сагата с детската болница е от 2021 г., а през 2022 г. когато има искане за болница със същото име - „Мама и аз“ в Казичене, проектът дублира на 90% структурата на НДБ.

От пресцентъра на Министерство на здравеопазването категорично отказват министър Кондева да обясни за частната детска болница. Не е открит за коментар и директорът на Медицински одит, на базата, на чието становище МС даде зелена светлина на проекта за частна детска болница, а 24 часа по-късно служебинят премиер Димитър Главчев поиска отменяне на решението на кабинета.

„Лично аз нямам обяснения за тези действия. Видя се, че те не са били адекватно мотивирани на експертно ниво. Това показва самият факт, че премиерът разпореди изтеглянето на решението“, коментира директорът на детската болница „Проф. Ив. Митев“ в София.

И е категоричен:

"Когато има инициатива за частен педиатричен комплекс, на детското здравеопазване трябва да се гледа като елемент от националната сигурност на страната. Именно тези обекти са приоритет на държавата. Това е нашият поглед като специалисти, че държавата трябва категорично да застане зад този приоритет ефективно и практически, не само като полемика.

Важното в казуса е, не да се противопоставят частни и държави лечебни заведения, а ясно да се очертаят приоритетите на държавата в ресор здравеопазване, препоръча д-р Зравков.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Никой

    7 1 Отговор
    Колко хлъзгав е тоя .
  • 3 хммм

    7 1 Отговор
    Главчев направи проблем във Външно и проблем в здравеопазването в първите дни на управлението си.
  • 4 Време е такива по затворите!

    3 2 Отговор
    Българите са специални, от загиваща нация крадци!
  • 5 Град Козлодуй

    6 0 Отговор
    МНОГО МАЛКО СТЕ истинските доктори
    пази боже ДА НЕ СЕ РАЗБОЛЕЕШ НЯМАШ ЛИ финанси Връзки Късмет често края е летален
  • 6 зрител

    6 0 Отговор
    аз имам обяснение ! мъни, мъни , мъниииии !!!
  • 7 Генов

    3 0 Отговор
    Ако има държавни болници на Европейско ниво тогава нека да строят частни болници за да ги конкурират.
  • 8 Деянов

    6 0 Отговор
    Частните болници са узаконена корупционна схема.
  • 9 КАК ДА НЯМА

    3 0 Отговор
    Обяснение група малоумници назначени да управляват гледат бързо да се накълват но им заседна в гърлото.
  • 10 Денев

    3 0 Отговор
    Частната болница искат да я изградят за да могат да я ограбват както правеха с пирамидата КТБ. Политиците не служат на държавата а на престъпници замесени в корупционни схеми.
  • 11 Оня с Коня

    1 0 Отговор
    Магистрали, тунели, палати се строят ударно, а болница за децата на България няма. Ако имаше хора с топки, щеше да се построи за 2 години макс без безмислените му поръчки.
  • 12 Рачев

    2 0 Отговор
    Не трябва да се прахосват милиарди левове за ненужни неща.
  • 13 И с какво

    2 3 Отговор
    Би пречила частна детска болница? Може би защото нарушава монопола? Може би защото, ще осигури работни места и за други педиатри? Може би защото, ще бъде построена по европейски стандарти? Ако бъде осъществяван контрол върху дейностите и истинността на приложеното лечение ще бъде само от полза! И другия проблем, Шиши и Боко няма да могат да диктуват там!
  • 14 Кокорчев

    1 0 Отговор
    Нека да харчат много пари но за свръх скоростни влакове, нов голям и супер модерен Национален само футболен стадион, стадион. въздушни пожарни, да разширяват с нови лъчове метрото. Дори и в другите големи градове да се изгражда метро. Пари за въоръжаване трябва да се взимат от богатите хора и политиците. Нови широки булеварди да се изграждат с транспортни надлези и подлези. На незастроени площи да се изграждат нови квартали с истински небостъргачи и няколко етажни паркинги. В Япония има често земетресения на небостъргачите не падат.
  • 15 Деянова

    1 0 Отговор
    Корумпирания с голямата усмивка унищожи София ленд който беше голяма атракция за децата които идваха с автобуси от цялата страна и чужбина. Съвета е длъжен на децата и трябва да изгради нов по голям увеселителен парк. Нов модерен цирк трябва да се изгради. Селата около София се водят квартали на столицата, но са далеч от нея. Затова новото строителство трябва да ги присъедини към София. Нека държавните болници бъдат на Световно ниво и тогава да строят и частни.
  • 16 Янакиев

    2 0 Отговор
    Нищо не се говори за далаверата с луксозния апартамент в правителствена болница. Цялата страна работи за престъпници за който не важат законите. Освен това и за КТБ не се говори. Това са далавери от хора на високо ниво в управлението на държавата. След като пуснаха Цветан Василев да се укрие в Сърбия, трябваше да поставят ултиматум на Сърбия за членството и я ЕС. Но вместо това бързо включиха Сърбия към газопреносната мрежа от Гърция. Политиците трябва да служат на България а не на престъпници.
  • 17 Пешев

    2 0 Отговор
    Освен качествени държавни болници трябва и река Искър да бъде издълбана и разширена. Като от страни се издигат високи диги и около тях да бъде залесено с декоративни храсти. Ако политиците и в кметството няма корумпирани служители София ще бъде прекрасен Европейски град. Но сега от ЕС сравняват страната ни с тоалетна чиния. Задължението на кметството и политиците трябва да бъде да им докажат че не е така със своите дела..
  • 18 лекар

    1 0 Отговор
    Това карловско комуне герберастка креатура няма моралното право да изразява мнение защото е назначен за директорка на детската болница " Проф. Митев " , не е педиатър , а е анестезиоложка и активистка на жени ГЕРБ. Не е експерт , пристрастен е , партийно и финансово зависим от ГЕРБ , държан на къса каишка от д-р Лучия Добрева - вечната Амбър в министерството на здравеопазването.

    Коментиран от #19

  • 19 христинка

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "лекар":

    Хюмне ! Ама от ГЕРБ ! Много хлъзгаво и алчно , но за сметка от това много некадърно с подкрепа от БКП и агент Габровски с малко име професор от умирачница ПИРОГОВ ! ГЕРБ =БКП , слава на КПСС !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове