Last news in Fakti

6 Май, 2024 20:42 1 229 19

Симеон Караколев: Имаме шанс у нас да ядем месо и мляко от животни, гледани по пасища

  • симеон караколев-
  • овцевъди-
  • месо

"Шапка свалям на такива хора, които продължават да се борят да произвеждат храна", похвали малкото останали овцевъди той

Симеон Караколев: Имаме шанс у нас да ядем месо и мляко от животни, гледани по пасища - 1
Снимка: shutterstock

България е единствената държава в ЕС, която толкова пъти е намалила поголовието на овцете си за 40 години. Смело можем да поведем една класация, но така или иначе овцевъдството си остава. Въпреки всичко е един традиционен български отрасъл.

Това заяви председателят на Националната асоциация на овцевъдите в България Симеон Караколев в интервю пред БНР.

"Ако мога да го сравня със златните години, когато е имало 11 млн. овце, до 1989 г. - апогей на развитие, то в момента овцете са 10 пъти по-малко. Овцевъдите са останали около 9000, има ги в региони, където овцевъдството и скотовъдството са единственият поминък на тези хора. В 90% за тях това не е бизнес, предава се от поколение на поколение", коментира Караколев.

"Животновъдството и селското стопанство са оставени на самотек. Когато няма ясна цел какво искаш и към какво се стремиш, не се получава нищо резултатно. В последните над 20 години не помня министър да е казал, "ето това е целта – повече животни, повече хора да отглеждат или по-голяма продуктивност". Като нямаш цел, няма как да постигнеш цел, наблюдаваме посредственост. Надявам се да се промени това със стратегическите планове на ЕС, които са за цели и критерии. Но тук пък се сблъскваме с остарялото ни законодателство, което да навакса нуждите на ЕС. Трябва да се намали административната тежест на земеделските производители", обясни проблемите в сектора председателят на Асоциацията.

"Шапка свалям на такива хора, които продължават да се борят да произвеждат храна", похвали малкото останали овцевъди той.

Той обясни, че цените на пазара тази година на агнешкото са достъпни, но лошото е, че у нас не се консумира целогодишно агнешко и овнешко, каквато и била традицията.

"В страните около нас целогодишно консумират, а у нас само на Великден и Гергьовден. Най-съществената причина е промяна на вкусовите, подрастващото поколение прибягва до полуфабрикати от свинско и пилешко. Преди на село не е имало двор без овце. Сега са останали малко - около 9000 стопанства, с по около 50 животни. Което е нищо в сравнение с 1989 г.", разказа Симеон Караколев.

Той допълни, че вече не се отглеждат породи овце за вълна, защото "за съжаление затвори врати последното предприятие, което работеше с вълна".

"И вече в България вълната се брои за отпадък, а не като суровина. Все още овчето сирене задържа своите позиции в Западна Европа и Близкия изток, експортно ориентирано като продукция. Агнешко не изнасяме, тъй като и консумацията, която се разраства по морето и заведения, води до задоволяване на българския пазар и за износ няма нищо. А сме изнасяли около 5 млн. агнета годишно", припомни Караколев.

И допълни:

"За разлика от Западна Европа, където и овцевъдството се индустриализира, у нас имаме уникалния шанс да имаме месо и мляко от животни, гледани по пасища. В Запада Европа кравите се отглеждат само оборно и не вкусват свежа трева".

Колев припомни, че на 24 май е 12-ото издание на Националния събор на поляните на Петропавловския манастир.

"Събитието е в топ 3 на България и през него минават над 200 000 души", каза председателят на овцевъдите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И гащи

    27 2 Отговор
    да сваляш , знаеш кои са привилегированите , поглъщащи милиарди субсидии и с кого делят ! А истинските и обичащи овце и овцевъдство , едва оцеляват с животните си !
  • 2 Нашийник

    18 3 Отговор
    "....Ако мога да го сравня със златните години, когато е имало 11 млн. овце..."
    ----
    Манипулация, през цялата ни история никога не сме били толкова много.

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 в някой друг живот

    8 0 Отговор
    всичко е 50% марка чернобилче
  • 5 Минало бешело

    21 2 Отговор
    Общинските алчни герберасти, кметове и съвети, продадоха селските пасбища и мери, забравете за животновъдство!

    Коментиран от #7

  • 6 Вълк

    4 1 Отговор
    Дано
  • 7 Вълк

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Минало бешело":

    Факт
  • 8 Иван

    9 1 Отговор
    Това с шапката е хубаво но си позакъснял няма в магазина никакво българско месо всичко е внос
  • 9 един

    8 0 Отговор
    Шанс има,стига да има кой да отглежда овце!За незнаещите ще кажа че тази работа хич не е лека и чиста,няма клавиатура и писане на коментари!

    Коментиран от #11

  • 10 Иван

    9 1 Отговор
    Иван Костов забрани със закон - думата "комунизъм", така - че този господин - веднага трябва да го натоварят в камионетка - дето разпространява тези неверни слухове, напротив - при социализма живеехме зле и т.н., като ги слушаш СДС-то, всъщност не останаха хора.

    Над 2 милиона трудоспособни човека напуснаха - поради трудова миграция.

    Разбие ли се един път една система на отношения, става трудно.
  • 11 Иван

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Не - това е безсмислена дейност, не може просто да сковеш овчарник, значи искаха ми аз да взема кредит - при заробващи условия, да се махат - не ме интересува, ще ходя за стотинки да работя - я вземеш 20 лева на ден - я не.

    Има някаква нагласа - че хора с образование трябва да се занимават с несвойствени дейности, нямам такива наклонности - ако се пенсионирам - ще си взема малка градинка и това е максимума.

    Парите не идват от земеделието вече и няма смисъл в тежкият труд.
  • 12 С око

    10 0 Отговор
    Споко, когато докараме БМБ./ ГЕРБ/ на власт, всякакво животновъдство ще бъде зонулено. Вече сме го преживяли!
    Зетя трябва да печели. Помниме свинските огради за милион лева, и утолизиране на здрави животни.
  • 13 Защо?

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Нашийник":

    Защо да е манипулация, даже много повече са били. Много изобщо не са били регистрирани. Дядо ми имаше към 100 овце и въобще не ги е регистрирал никъде. Държавата не е знаела, колко има. Сутрин по улиците ни , се събираха хиляди овце от всички съседи и тръгнаха на паша , а вечер се прибираха.

    Коментиран от #17

  • 14 Как може

    6 3 Отговор
    Как може да имаме още овце въобще. Трябва да сме зависими от другите държави и да сме вносители. Колкото по-зависими толкова по-бедни и толкова по-бързо ще изчезнем като народ.
  • 15 инж. Ганчо Илков

    3 0 Отговор
    Земеделската Земя е Основен Фактор за Отрасъла Селско Стопанство. Другият Съществен Фактор е Производствено Търговските Предприятия създаващи и търгуващи Селско Стопанската Продукция. Най-Важният Фактор е Кооперирането на Земеделските Стопани. Коопериране на Собственици. Собственици, подпомогнати от Адекватни Инвестиционни БАНКИ предоставящи Изгодни Инвестиционни Кредити. Селекционните Центрове, Ветеринарно Медицинското Обслужване и Пазарната Логистика са Важни Свързващи Звена. Всички Фактори и Звена трябва да бъдат Хармонизирани, Обединени и Пазарно Ориентирани. Не е Нормално да Съществуват над 26 Асоциации и да се говори за Ефективност. Българските Земеделци Практически Доказаха Силата на Кооперациите изградени от Собствениците на Земеделската Земя. Стамболийски изрично Отбеляза: Земеделската Земя не е Обект на Коопериране. Земята се нуждае от Стопанин, който да я Обработва и се Грижи за нея като Живо Същество. Сеитбообръщение, Мелеорация подходяща Селекция. Рентиерството е Враг на Земеделския Стопанин.
  • 16 от село

    11 1 Отговор
    Овцете в държавата ни са около 5 милиона заедно с агнетата ,а на изборите се пишат 5,5 мил !!
  • 17 Нашийник

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Защо?":

    Мисля, че не си схванал алегорията, може би трябваше да поставя "овце" в кавички. Но пък тогава нямаше да е цитат.
  • 18 ТИКВАТА ЗОВЕШЕ СТУДЕНТИТЕ ДА СТАНАТ ОВ

    3 0 Отговор
    ЧАРИ , АМА ТЕ КАТО СА ТЪПИ КАТО НЕГО ОТИВАХА НА КУРСОВЕ И СЕ ВРЪЩАХА С ДИПЛОМИ ОТ ХАРВАР ! ПОСЛЕ ДОДОХА И ПОЧНАХА ДА ОПРАВЛЯВАТ СЕ ЕДНО ЧЕ СА ЗАВЪРШИЛИ В БАНКЯ КАТО ЕДНОКНИЖНИКА В 78 СПТУ С ИЗУЧАВАНЕ НА СЕЛСКО СТОПАНСТВО !ПРИ РАНКОВА !
  • 19 ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ОВЦЕТЕ ПЪРДЯТ СЪЩОКАТО

    3 0 Отговор
    ОВЦЕТЕ КОИТО ОПРАВЛЯВАТ ШАНС НЯМА , ДА ИМАМЕ ОВЦЕ ОСВЕН ЗА ВЛАСТИМАЩАТА СГАН , ТАКА ЧЕ ЩЕ СЕ РАДВАМ ЦЕНИТЕ ДА СЕ ВДИГАТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове