Last news in Fakti

7 Май, 2024 11:41 937 23

Анализатори: Партиите залагат на познати лица с опит за тези избори, дали обаче това ще донесе успех

  • избори-
  • пропорционален вот

Недопустимо е водач на европейска листа да води още една листа,при националните листи да си водач на по две листи е също крайно недопустимо, смята Татяна Буруджиева

Анализатори: Партиите залагат на познати лица с опит за тези избори, дали обаче това ще донесе успех - 1

Последната възможност за регистрация в ЦИК на партии и листи за изборите на 9 юни е днес.

Според политолога доц. Татяна Буруджиева нареждането на листите до момента показва, че партиите искат да сложат начело хора, които имат достатъчно опит.

"За ЕП е много важно да имаш биография, контактите там между народните представители, между партийните семейства - всичко това изисква статус. В европейските избори преференциите са така, че може да изпревариш и първия", напомни тя в студиото на Bulgaria ON AIR.

Социологът Добромир Живков е на мнение, че избирателите се разочароват от това, че гласуват за дадена личност, която впоследствие се отказва.

"Българският избирател гласува основно пропорционално, гласува и за личности, но в по-малка степен. Гласуваме партийно. Нека партиите да имат уважение към избирателя. Когато някой лидер застане начело на дадена партия, да си изпълни ангажимента", настоя той.

Водачите на листи в националните избори са поставени в неприятна ситуация, тъй като не са очаквали вотът да е 2 в 1, анализира доц. Буруджиева.

"Това е една от хипотезите защо хора от европейска листа са водачи и на листи в националните избори. Недопустимо е водач на европейска листа да води още една листа. Пропорционално гласуват хората. При националните листи да си водач на по две листи е също крайно недопустимо", изтъкна тя.

Живков ѝ не изключи вариант, при който ГЕРБ да запази Мария Габриел като възможност за "евентуално следващо премиерско място". "Това е следващата логична стъпка за нея, да покачи ниво нагоре", добави Живков.

Буруджиева прогнозира нелесен следващ мандат на правителството и изрази и друга възможна хипотеза. "Габриел има биография, опит и ресурс да бъде издигната за лице в редица международни органи и институции", смята тя.

По думите на Живков едно от сигурните неща на изборите е позиционирането на ДПС.

"ДПС ще бъде или трето, или четвърто място. От една страна Елена Йончева внася нещо ново в листата на ДПС. Внася подкрепа по отношение на либералната линия. Интересно е позиционирането на г-н Пеевски в листата на Кърджали", посочи той.

Буруджиева коментира петото място на Йончева в листите на ДПС: "Или нещо друго трябва да очакваме като нейна реализация, или на нея ѝ е дадена възможност да работи за преференции, за да може да влезе".

Левите хора в България нямат реално представителство в парламента, подчерта тя.

"Ясно е, че "Възраждане" се присъединява към европейското семейство. Има потенциал за развитие. Това ще бъде тест", каза Живков.

Влизането в политиката на Ваня Григорова е с големи амбиции, каза още доц. Буруджиева: "Неслучайно беше за кметско място. Поредна стъпка за ярка и бърза политическа кариера. ВМРО има нужда от познати фигури".

София е либерално настроен аи не се очаква по-различно развитие от последните избори, обясни социологът. "Разликата ще бъде видима в нагласите на софиянци", добави Живков.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази

    10 0 Отговор
    пък, е толкова г.адна, че едвали сама себеси може да търпи....ПФУУУУУ.
  • 2 Знаменосец

    3 4 Отговор
    Ще гласуваме за ПП "Величие" за полк. Николай Марков! Нека се намесят във власта и да видим какво ще стане! Време е за справедливост и Възмездие! Омразна ни да чакаме да живеем нормален живот някой ден...КОГА?

    Коментиран от #5, #14

  • 3 Русофил

    5 1 Отговор
    Буруджиева - залага се стръв, капан, на рулетка. Ти така ли виждаш изборите измамнице?
  • 4 Българин

    6 0 Отговор
    "На своето предназначение бъди си верен, но нима в тези дни на себепоклонение не страда родната земя? Как малко са сърцата - тез, зарад които тя е свята! А на останалите - днес животът им е в пустотата. Крадци и хищници - едни, а други пък - певци омайни и трети - мъдреци безкрайни: в говорене минават дни" (Н. А. Некрасов (1821-1878 г.), "Поет и гражданин"). България по всичко е заприличала на Руската империя през XIX в.
  • 5 Русофил

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Знаменосец":

    За ченгета като Марков не гласувам
  • 6 логично

    5 0 Отговор
    Странно , нито дума за това - на кое място ще са ПП/ДБ ?! Очевидно и социолозите вече са ги отписали , като партия , която има шанс да прекочи 4-те процента .
  • 7 Фалшификация

    4 0 Отговор
    Изборите за пореден път ще бъдат фалшифицирани. След Забранените и Отменени Референдуми. След гаврата с Конституцията, разбрах че сме станали жители на територия със затихващи функции. Решенията взети във вреда на България, фото, перки, мини, Концесии злато по-ниски от Африкански Държави. Най-фрапиращата Незаконност са квоти партии във Съдебна Власт и Конституционен съд, за каква независимост говорим.. Шефове на БНБ. Народът иска Белене 68% на 2 референдума, единият скрит Герджиков. Вторият отменен. Народът иска Референдум запазване лев, от екрана го етикираха с най-обидните епитети, и забраниха Референдум с нищожни мотиви, защото няма срокове, а гласувалите са над 200 000. С горивото на гьолът Козлодуй, който има шанс да бяга, обречени сме. Да не говорим за кметски избори, мъртви души, купен вот и корпоративен. Констинброзгейт, Депутати с чувалчета и "коне и ала бала". Тъжно! И все пак ще гласувам за Патриотична Партия, извън статуквото, ще им е трудно да фалшифицират 65% негласували.
  • 8 Поредният

    7 1 Отговор
    Комунист-гербер ,краят ви е много,много по-близко, от колкото си мислите. Отврат.

    Коментиран от #11

  • 9 Оооо , да

    4 0 Отговор
    Залагали били на такива с опит ? С голям опит във всякакви фалшификации и смайващи грабежи !
  • 10 Истината

    3 0 Отговор
    Кой беше този змей от снимката това не е Бурджиева!И ще гласувам за русофили!
  • 11 Кпк

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Поредният":

    КПК щяла да става и ППП?! Да им е честито на пловдивчани ! Кърджали ще се отърве от тая кофа!

    Коментиран от #18

  • 12 Иван

    3 0 Отговор
    Мария Габриел - бела с опит и авторитет, но тя е "комична", това да ти е шеф, то е все пак нужна да имаш някак - нещо като качество, то е някакво момиче, не че момичетата "могат да скачат", ама просто, както и да е.

    Как ще поведе цяла държава, че тя само ще се лута, то ще бъде "мъка", все едно аз да стана шеф на АЕЦ, има доза лудост - но след като толкова години Бойко Борисов беше Премиер, без да знае дори английски, леле какво беше.
  • 13 СПОРЕД ТАЯ ВРАЧКА , УСПЕХ ЗНАЧИ

    2 0 Отговор
    БОЙКО ДА Е НА ВЛАСТ А ТЯ ДА СТАНЕ АКАДЕМИК БЕЗ ДА Е ЧЕЛА ВИНЕТУ !
  • 14 Наивен

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Знаменосец":

    Като гласуваш за Николай Марков ще получиш същото което получи от Слави Трифонов Марешки нфсб вмро Бареков Яне Янев и т.н. но ще бъдеш удовлетворен че вашите са спечелили и те наистина ще спечелят но губещ ще си ти и другите гласували за тях.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вълк

    1 0 Отговор
    мафия
  • 17 джаба

    0 0 Отговор
    ДЪРТА МАСТИЙ0 М-Р-И
  • 18 шундурко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кпк":

    В ПЛОВДИВ ,ЧЕ ДА МИНЕ В КАЛАБАЛЪКА ,ЧЕ В КЪРЖАЛИ НА 2 ИЗБОРА ПАПКА БАУРА СОЧЕН
  • 19 Двама човека

    0 0 Отговор
    излязоха с името и Човеколюбието си проф. Мангъров и доктор Пасков. Гласувам за хората, които ме защитиха в Трагичен за България и близките ми момент, Патриотични партии много.
  • 20 Това е Интересно!

    2 0 Отговор
    Досегашните Лъжи се Изтъркаха! На Какво Разчитат!
  • 21 Гай Турий

    1 0 Отговор
    Всички познати кози, като тая на равина, да се пръждосват на май... си. Те са безкрайно вредни за народа ни, като се мотаят на политическия терен.
  • 22 весо песа

    0 0 Отговор
    Тази Патица знаее ли че Герб и ДПС са мафия и българския народ вече никога няма да гласува за мафиоти и разбойници ограбили бедния българн с Еврофондове ,общински поръчки,чували с пари от магистралите чекмеджета
  • 23 БАБА ДОРА

    0 0 Отговор
    АБЕЕ СТИГА НИ ПРОБУТВАЙТЕ ТИЯ ГЕРБЕРСКИ ИЗВЕТРЕЛНИЦИ КАТО ТАЗИ ПАЧА,КАТО СЕ ПОКАЖЕ И НАРОДА Я ПСУВА И КЪЛНЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове