Last news in Fakti

8 Май, 2024 15:07 1 337 16

Бум на кражбите в столичните молове: Дрехи и обувки се отмъкват по поръчка

  • кражби-
  • дрехи-
  • мол

Епидемия от кражби е нещото, което всички търговци на дребно изживяваме последните години, а миналата година беше големият проблем с ръст на липсите – имаме колеги от асоциацията, които имат до 70 процента ръст на липси от кражби през 2023 г. спрямо 2022 г

Бум на кражбите в столичните молове: Дрехи и обувки се отмъкват по поръчка - 1
Снимка: shutterstock

Епидемия от кражби е нещото, което всички търговци на дребно изживяваме последните години, а миналата година беше големият проблем с ръст на липсите – имаме колеги от асоциацията, които имат до 70 процента ръст на липси от кражби през 2023 г. спрямо 2022 г. Това каза заместник-председателят на Българската ритейл асоциация (БРА) Аксиния Баева по време на пресконференция на тема "Търговците отчитат рекорден брой кражби от търговските обекти. Взема ли държавата адекватни мерки за справяне с тази епидемия?", която се проведе днес в Националния пресклуб на БТА в София.

По думите на Баева конкретните суми от откраднати стоки на годишна база силно зависят от вида на бранша и размера на магазините.

Тя уточни, че най-много се краде в голям мол в София, като магазин от 300 кв. м за миналата година има 100 000 лева загуби от кражби.

Баева подчерта, че в момента са се събрали основно, за да дадат гласност на проблема. "Ако преди се крадеше на дребно, сега говорим за абсолютно организиран бизнес на гърба на търговеца и на клиента. Дрехи и обувки се крадат по поръчка, след това се пласират организирано във Фейсбук групи и по други канали", заяви заместник-председателят на БРА, допълвайки, че когато дойде нова стока, стават "тотални мишени".

Баева каза, че познават някои от лицата, благодарение на видеонаблюдението, но те сменят градове и магазини, за да не бъдат хванати.

Тя посочи, че търговията на дребно има и много други загуби, които търпи. Например допълнителни инвестиции в охрана, като в момента един охранител получава 7-8 евро на час. Най-простата охранителна система, която един магазин трябва да си сложи – аларми на входа и в дрехите, струва 15 000 лева. Отделно фирмите са принудени да дават бонуси за служители, които успяват да хванат крадец, да увеличават персонала в опит да успеят да обхванат всичко и да се предпазят от набезите.

"Имаме стотици подадени жалби, които завършват по един и същи начин – случаите се обявяват за маловажни, крадецът бива пускан, понякога връща стоката, но понякога тя е съсипана, понякога не е цялата стока", обясни Баева, подчертавайки, че така не се чувстват защитени.

Председателят на БРА Венцислав Николов посочи, че не срещат никаква подкрепа от страна на институциите – в много случаи техни служители задържат евентуални крадци, но това не води до нищо. По думите на Николов в момента, в който отчетат липси при дадена стока, трябва да платят и ДДС върху тези липси.

"Искаме да призовем просто да се спазва и прилага законът, не апелираме за законови промени", подчерта председателят на БРА, който допълни, че проблемът е ежедневен, а профилите на крадците са различни.

Той припомни, че сектор "Търговия" е вторият най-голям работодател в България след преработвателната промишленост.

"Искаме полиция и прокуратура да си вършат работата, като ние сме готови на дискусии. Като бизнес искаме да знаем има ли нещо, което допълнително можем да направим, за да съдействаме на властите и да преборим проблема", коментира Баева.

Тя посочи, че фирмата от БРА, която е докладвала най-голям ръст от кражби, има липси за миналата година в размер на 220 000 лева.

По думите на Валя Веселинова, член на БРА, има изключително много непълнолетни крадци, чиито кражби също остават без последствия.

Тя допълни, че голяма част от търговците не желаят да подават жалби, защото смятат, че е загуба на време. Все пак Веселинова призова да не се отказват и да продължават да сигнализират, въпреки че за толкова години и подадени жалби, знаят само за един случай на осъден крадец.

БРА е организация с нестопанска цел, учредена в началото на 2009 г., според информация на сайта на асоциацията. Нейни членове са едни от най-големите чуждестранни и местни вериги с основен предмет на дейност търговия на дребно в различни сектори - облекла, обувки, спортни стоки, парфюмерия, мобилни оператори и др.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от село

    13 2 Отговор
    Голям глад мори добитъка !!!!
  • 2 Гост

    14 3 Отговор
    Така трябва, къде да си поръчам?

    Коментиран от #6

  • 3 9898

    16 3 Отговор
    Не им вярвайте, че имали липси от по 100 хил. лв. на година. Търговците вкарват само стокови разписки и фактури в магазина, стока не вкарват, после реват, че имали липси. Търговците са най- големите мошеници. Особено тия, които са франчайз, трябва да поддържат определен процент продажби, но не могат всеки месец да продават по много и лъжат, че кражбите са много. Знаете ли как се изнася стока за 100 хил. лв.?! Това може да стане само с ТИР.
  • 4 чичо Пешо

    6 2 Отговор
    Нещо публично отрязване на ръчички не може ли да се предвиди...(?)

    Коментиран от #8

  • 5 Сталин

    11 2 Отговор
    Да се краде от богатите и евреите ,не е престъпление
  • 6 Последния Софиянец

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    В квартал Христо Ботев.Търси Наташа.Ама не ходи сам а с местен екскурзовод иначе може да не излезеш.
  • 7 Седящия Бик

    10 4 Отговор
    Червените войни от катуните на факултета, гладни и бедни, вземат от богатите бледолики безценната плячка. Само шарифите с Опел Астра син буркан им развалят рахатлъка. Когато ги хванат, великия бащица Делян ги освобождава, и те отново започват да кардат, всеки ден, и така до края на света.

    Коментиран от #10

  • 8 Последния Софиянец

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "чичо Пешо":

    Това са все чужди фирми.Не ги жали.
  • 9 нйккг

    5 3 Отговор
    Търговците са се побъркали. Награди раздават за набеждаване на хора. И искали органите да вкарват в затвора хора за 10-20 лв, ти да видиш!
  • 10 Последния Софиянец

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Седящия Бик":

    На войнишката костница в Лозенец хванахме един вандал а полицията го пусна и глоби нас задето чистим костницата с питейна вода.

    Коментиран от #11

  • 11 Ей скъперник

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Ти крадеш персонала си, че на чуждите ли добро ще сториш?

    Коментиран от #13

  • 12 Бртчедо

    7 0 Отговор
    Язе си порачвам двама блузи с ръкав и трима потника с картинка.
  • 13 Последния Софиянец

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ей скъперник":

    В неделя следобед на Великден цял следобед чистихме осквернената войнишка костница в Лозенец.
  • 14 вервам ви :)

    11 3 Отговор
    Кражби за 220 000 лв. са измислица. Това ще рече, че на ден се краде за около 600 лв. Айде посмалете малко!
  • 15 потребител

    7 1 Отговор
    Няма смисъл да се краде от Мола . Всички дрехи са от Китай и Турция .Просто отидете до Одрин и си купете Филип Плейн за 5-10 евро
  • 16 Що не пишете

    1 0 Отговор
    Как се яде и краде от хранителните магазини,
    Как се пълнят раниците и бебешките колички и не се плаща,
    Как от ресторантите на хотелите се изнася храна...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове