Last news in Fakti

4 Май, 2024 18:28 7 232 26

Проф. Николай Овчаров: До XVII век във Влашко се говори на български език

  • професор николай овчаров-
  • език-
  • националност

Езикът е носител на националното, подчерта археологът

Проф. Николай Овчаров: До XVII век във Влашко се говори на български език - 1
Снимка: NOVA NEWS

"Влашките и македонските воеводи до XVII в. говорят на чист български език".

Това разказа проф. Николай Овчаров пред NOVA News, цитиран от ФОКУС.

Великден е особен ден в българската история. На 3 април 1860 г. във все още дървения храм "Св. Стефан" в Истанбул епископ Иларион Макариополски за пръв път не споменава името на Вселенския патриарх, а се обръща с думите: "Всякое епископство православных". Това са думи на старобългарски, който руснаците наричат църковнославянски. Този израз се ползва само от предстоятел на автокефална църква. Това са първите думи по пътя към независимата българска църква. За Българския Великден и за скандалното твърдение, че Рилския манастир е пазител на сръбската духовност каза проф. Николай Овчаров.

Преди 164 г. навлиза в решителната си фаза българската борба за църковна независимост. Това е следствие на отказ от Вселенския патриарх да удовлетвори символични български искания – едното е службите да бъдат на български език, второто – архиереите да бъдат избирани и третото – да имат фиксирана заплата.

"Искането службите в църквата да са на български не е дребно искане. Езикът е много важен – той е носител на националното. Тези неолиберали, които сега говорят обратното, че през Средновековието няма такива понятия, няма нация, народност, точно обратното е. Езикът, на който говорят влашките и македонските воеводи до 17-ти век е чист български език", обясни проф. Овчаров.

"До XVII век във Влашко се говори на български език. Тогава властта във Влахия е завзета от Константинополската патриаршия. Това е т.нар. фанариотски период. Гръцката вселенска патриаршия използва езика, религията, за да асимилира околните страни. Във Влахия успява – българският език е изхвърлен, идва гръцки, после сменен от влашки", разказа той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    14 24 Отговор
    Навсякъде ги изкарват българи нашще професори, но никой не знае за това:)
  • 2 ха ха

    15 39 Отговор
    И този пишман професор излезе пак да лее пропаганда при разпадаща се България!! Егхх... каквато държавата такива и "учените" й. Мания за величие без капка покритие.
  • 3 чичака

    42 7 Отговор
    България е Букурещ, Одеса, Констанца...... 1989 г в Констанца повечето възрастни по пазар, магазини.... скришно ни заговаряха на български, разбираха ни и говореха някак мелодично на български, но се криеха.

    Коментиран от #5

  • 4 мош крачун

    9 31 Отговор
    пъка там си бил овчаров през 17 век там си живял видял си и знаеш и сега ни казваш на нас с полираните мозъци как е било браво браво!!!ние и без това каквото ни кажат по телевизията и ни напишат в родните медии вярваме ли вярваме нямаме и 2 грама мозък да помислим...все пак поклон пред теб родни професоре живял си там през 17 век и видял си сочите си как е било и сега ни го казваш и ние вярваме какво да правим...
  • 5 Анонимен

    27 8 Отговор

    До коментар #3 от "чичака":

    Те и сега в Окрайна се крият че говорят на собсттния си език и не само руснаци а и поляци унгарци българи словаци румънци но според последните закони в Окрайна всички трябва да говорят окраински а по смешното е че такъв език няма
  • 6 БеГемот

    2 9 Отговор
    На три морета ...поне!
  • 7 РЕАЛИСТ

    6 37 Отговор
    Тоя пое щафетата от оня измислен професор Божидар Димитров, агент на ДС. Разбра, че българина обича да слуша измислици, колко велик е бил и как всичко е българско. Това гали ушите на тълпата. Цялата ни история е измислена от такива пишман историци.

    Коментиран от #12

  • 8 🍋🍊🇧🇬

    31 1 Отговор
    Това е самата истина, в Румъния се говори Български и пише на Кирилица до 17ти Век, Индиана Джоунс е точен.

    Коментиран от #11

  • 9 🍋🍊🇧🇬

    11 3 Отговор
    Четвъртата Българо Румънска Държава за която не сме учили абсолютно нищо в Училище е на Добротица.

    Коментиран от #10

  • 10 Всъщност

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "🍋🍊🇧🇬":

    Добротица е деспот т.е управител ,не е цар Но конкретно той е имал голямоелияние.Добрич е на негово име.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    33 1 Отговор

    До коментар #8 от "🍋🍊🇧🇬":

    Пo-тoчнo, прeз 1867 г. в Румъния ce прaви eзикoвa рeфoрмa и приeмaт лaтиницaтa вмecтo бългaрcкитe букви, кaтo и прoмeнят рeчницитe изхвърляйки нaд 60% oт бългaрcкитe думи и ги зaмeнят c фрeнcкo-лaтинcки булaмaч...Интeрecнoтo e, кaк e финaнcирaнo вcичкo тoвa???
  • 12 Не ги прав

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    В Трансилвания в един музей имаше огромна картина ,рисувани техни владетели,не царе, от 18 в.и надписите отдолу бяха на кирилица и с буквата " ъ" накрая.То е известно че са писали на кирилица ,за езика не е съвсем сигурно.Но за сърбите е сигурно ,че са говорели и пишели на старобългарски.Те също променят езика и азбуката по времето на Вук Караджич който успява да наложи херцеговинският диалект за сръбски език ,а книжовно да се пише както се чува.Българите са били против..По същия начин е наложен и македонския диалект.Те пишат "општина ",а ние "община".Единствено в Словения не е наложен народностния говор тогава интелектуалния елит ,поети ,писатели се намесили ,приели това за примитивно.
  • 13 Моля ,

    28 0 Отговор
    Професоре ,всичко се повтаря по стар обичай и в 21 век.В красивата българска църква" Св.Стефан " в Истанбул тази вечер и утре отново литургията ще се провежда на гръцки език с гръцки свещеници гастрольори ,а българския свещеник ще е натикан в ъгала от Вартоломей ,който ще му разреши да каже две думи от немай къде найеая..Църквата ще е пълна с местни българи и гости от БГ и всички ще бъдат унижени за пореден път и ще мълчат обидени и гневни.Но няма да излязат когато чуят гръцка реч,а трябва .
    Докога ще търпим Вартоломей да се подиграва с българите и нашия език ?Няма ли и днес кой да го сложи на място?В Одрин е същата работа Вече нема и свещеник се " Се.Георги " българската църква .Но пак идват гръцки свещеници докарани с автобуси от нейде си и гръцки туристи.Е докога ?
    Ако четете ,обърнете внимание и направете така,че са се вземат мерки.В Истанбул има гръцки църкви да си ходят там !
  • 14 Бонго Бонго

    2 21 Отговор
    Уфчарув имам въпроси към теб.
    Защо се казваме България, а пък сме били славяни. Пише, че те дошли унищожили с аварите траките и изведнъж хооп и се казваме България, а не Славяния???
    Не е по темата ли?
    Живите траки днес са днешните рудари, родове на траките, където са и били и даките днешните румънци.
    Затова румънците говорят рударски или техните даки.
    Такива има и в Албания,Сърбия,Гърция, Македония, Черна гора ( Рударци футболен отбор).
    Майка Тереза е била рудар. Тодор Живков е бил рудар, Алеко Константинов е бил рудар.
    Разсъждавай с плоския си ум.

    Коментиран от #22, #26

  • 15 Бонго Бонго

    2 24 Отговор
    Просефор Овчаров,
    Имам още въпроси.
    В новият завет посланията на апостол Павел са между 37-50 та година. И той говори за Македония и за македонците. България е основана между 630 та година.
    Къде е 50 та година, къде е 681 вас. Как Македония е българска???????????
    Айде чакам пледоарии на твоите коне просефори по тв.

    Коментиран от #16, #18, #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Стой

    3 3 Отговор
    14 век България изчезва ,нормално да се забрави и езика и азбуката.
  • 18 Античното Маке

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бонго Бонго":

    Антична Македония (виж геогр.карта) е заемала в древността земите на днешна централна Северна Гърция. Територията на днешна Република С. Македония от античността насам, източно от Вардар е носила името Пеония по името на живеещото там тракийско племе пеони.
    Освен това, в Средновековието византийската тема “Македония” обхваща НЕ земите на днешна Р.С. Македония, а земите на Западна Тракия.

    A тaзи oблacт днec, кoятo кръcтихa пocлeднo C.Мaкeдoния никога не се е нaричaлa така до 18- 19-ти вeк. Названието „Македония“(където е сега РСМ) е плод на гръцките напъни по онова време, да елинизират българското население и да го отдалечат от корените му.
    В римските/византийски летописи е писана -България/български земи, в българските извори сме я наричали „Долна земя Охридска“, а по-късно и „Кутмичeвицa“.
  • 19 Умриудбаш

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бонго Бонго":

    Българи и траки има 22 века преди Филип. Тема Македон и сегашна Сев. Македония са разделени от 350-500 километра.
  • 20 Запознат

    10 0 Отговор
    До ден днешен в Северна Гърция ,българската общност не могат и нямат право да кръщават децата си с български имена. Факт за който нашата държава си мълчи удобно. В Гърция има поколения говорещи на български.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Деций

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бонго Бонго":

    България е нарицателно понятие,нямащо нищо общо с корените и доминиращият ген и етнически състав и произход!75/80/% е тракийски ген,има малко Славяни,има доста Готи(старогермански племена)и една шепа конекрадци (качевници) от степите на Централна Азия с Тюркски корен!Тук има печенеги,кумани,татари и авари,и т.н.Даже и "Българските" царе Асеневци са кумани!Та тук живеят наследниците на богата култура!Славяните са толкова изостанали ,че те до 5/6 век не са познавали грънчарското колело,и съдовата им керамика е правена чрез изтегляне!Груби и недодялани почти като праисторията!А Даките и Гетите са Траки.Гетското царство на Дромихед се е простирало от двете страни на Дунав,а столицата е Свещари(Сборяново)!

    Коментиран от #24

  • 23 О, неразумни и...

    8 0 Отговор
    мисля, че е станала печатна грешка - професор Овчаров е искал да напише " влашките и молдовски воеводи са говорели на български до 17ти век" защото за македонските с точност знаем, че са го правили до 1944г. ...Преди 10на години в Хилендарския манастир намериха друг Именник на Българските владетели поръчан от молдовския воевода Стефан Велики ( после си го кръщават Челмаре)...Имаше и генетични данни, че румънците са ни по- близки даже от макетата.. пък и те самите румънци го знаят това за езика, но не го наричат "Български", а - " Славон". Дунав не е бил граница на България..и Асеневци, и Тертери, и Шишмановци са от кумански произход, но са Български царе ( както и Романови са си немци, но са Руски царе)
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Деций":

    Копи-пейст....... АВТОР: Иван Танев Иванов
    Думата "славяни" е изкована и влиза в политическа употреба за пръв път през 1593 г. от Винко Прибоевич. В книгата си "Слово за увенчаните със слава славяни" този автор пропагандира т.н. "илирска идея", целяща освобождаване и обединяване на южните славяни в нова Душанова империя, като използва новото понятие "славяни", вместо "склави", което по това време вече означава "роби". Окончателно, сборното понятие "славяни" се оформя под перото на абата от Млетския орден дон Мавро Орбини от Пиза, който през 1601 г. написва книгата "Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (schiavoni = роби)".

    Въпреки посочените по-горе факти, в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността....
  • 25 Кольо

    8 0 Отговор
    Голямата промяна в румънският език настъпва след смяната на кирилица с латиница. Почти 1500 години след Римската империя най-накрая Даките са победени само с една смяна на азбука, след което настъпва бързо романизирани. Отидете в Букурещ в музея там всичко що е върху камък е на кирилица. Да не говорим, че много от тези каменни надписи са пренесени от България.на
  • 26 между другото

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бонго Бонго":

    Думата българи не произлиза от болга(според някои тотем на прабългарите), а от Волга, което означава река(течаща вода). Думата Волга е с тракийски корен. ДеВол на тракийски означава “тека”.