Last news in Fakti

14 Септември, 2016 11:04 1 283 0

Лекарят на Перес: Той стисна ръката ми

  • шимон перес-
  • израел-
  • инсулт-
  • болница

Състоянието на бившия израелски президент остава сериозно, но вече е стабилно

Лекарят на Перес: Той стисна ръката ми - 1
Снимка АП/БТА

Състоянието на бившия израелски президент Шимон Перес е стабилно и той е прекарал нощта спокойно. Това съобщиха в съвместно изявление представители на болница Шеба и на офиса на деветия президент на страната, пише израелското издание Arutz Sheva.

Макар състоянието му все още да е много сериозно, неговите лекуващи лекари са решили на този етап да не го оперират, тъй като подобна интервенция е "малко вероятно" да подобри състоянието му, заяви  д-р Ицхак Креис, цитиран от телевизионния канал i24news.

93-годишният бивш президент бе хоспитализиран късно във вторник вечерта в много тежко състояние с масивен мозъчен кръвоизлив след инсулт.

Личният лекар на Перес и негов зет, Рафи Уолдън, заяви пред медиите, че носителят на нобелова награда вече е контактен, след като действието на успокоителните започнало да отслабва.

"Изглежда той реагира на това, което му казваме и го разбира. Той дори стисна ръката ми", заяви Уолдън и добави, че шансовете за оцеляване на Перес са много добри.

"Въпреки че лекарите успяха да спрат кръвоизлива и стабилизираха бившия президент, състоянието му остава сериозно“, заяви д-р Креис, като добави, че Перес е започнал да се връща в съзнание и е реагирал на прости инструкции.

Към момента лекарите са взели решение да не оперират Перес, а по-късно днес ще му бъде направен нов преглед, за да се проверят неговите реакции, пише в. Haaretz.

"Всички параметри са стабилни - кръвно налягане, пулс, кислород в кръвта. Това ни кара да сме много оптимистично настроени", заяви Уолдън. "Шансовете му за оцеляване са доста добри. Що се отнася до степента на неврологично възстановяване, никой не може да каже нищо на този ранен етап."

Шимон Перес през годините е заемал почти всеки висш политически пост в Израел. Той три пъти е бил премиер на страната, бил е външен и финансов министър, заемал е високо постове в отбраната. Перес приключи седемгодишния си президентски мандат през 2014 г., но продължи активно да участва в обществения живот. През 1994 г. Той получи Нобелова награда за мир за работата си по постигане на временен договор за мир с палестинците.

По-рано тази година, Перес два пъти бе приеман в болница заради сърдечни проблеми. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА