Last news in Fakti

30 Април, 2024 12:58 938 10

Как депресията пуска горчивите си корени във връзката?

  • депресия-
  • връзка-
  • психично здраве-
  • брак-
  • отношения

Признаците, че страдате от депресия, която се пренася и във взаимоотношенията ви

Как депресията пуска горчивите си корени във връзката? - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето хора вярват, че когато открият единствената истинска любов вече нищо не може да помрачи щастието им и те ще заживеят щастливо завинаги. Макар да звучи прекрасно в приказките, за съжаление в живота нещата рядко стоят по този начин.

Щастието, обратно на схващането, е временно усещане и причините за липсата му могат да бъдат безбройни, макар да имате връзка с прекрасен човек и отношенията ви да са безоблачни. Понякога депресията може да ви връхлети неочаквано и не е задължително причината да е във връзката ви, но тя обезателно ще се отрази на отношенията ви.

Когато по някаква причина изпаднете в депресия, независимо дали заради отношенията ви, работата ви, трудности, проблеми, проявленията ѝ могат да проличат именно в някои типове поведение, които демонстрирате във връзката си.

Признаците в поведението ви, които издават, че сте в депресия

  • Нямате желание за интимност

Ако сте спрели да искате да правите секс с половинката си и нямате никакво желание за такава, може би сте в депресия. Ако няма никаква видна причина, проблем в отношенията ви, конфликти и неразбирателства, които да ви отблъскват, значи причината може да е емоционална. Не е задължително да има общо с връзката ви, но може да ви тласка към интимно отдалечаване.

  • Лесно избухвате

Ако сте започнали да се ядосвате на партньора си за дреболии, избухвате лесно за глупости, не можете да въздържите раздразнителността и неприязънта си към негови лоши навици например, може поведението ви да е провокирано от депресия. Когато сте силно потиснати всичко ви дразни и в най-честия случай изкарвате яда си на партньора.

  • Изпитвате несигурност

Ако се чувствате неодобрени, несигурни, съмнявате се в любовта на половинката си, имате постоянна нужда да ви обгрижва и да ви прави комплименти, може би страдате от депресия. За да облекчите трудното си емоционално състояние е възможно да изпитвате нужда партньорът ви постоянно да доказва любовта си. Хората в депресия често се чувстват несигурни в себе си и любовта на половинката си и то без реална видима причина. Просто намират повод във всяка ситуация да тълкуват нещата сякаш са пренебрегнати умишлено от партньора си.

  • Изпитвате съмнения за връзката си

Хората в депресия много често имат изкривен поглед над нещата и губят способността си да анализират адекватно ситуациите. Това ги кара постоянно да изпитват съмнения във всичко, най-вече в себе си. Съмняват се и в партньора си – дали ги обича достатъчно, дали ги одобрява, дали им изневерява. Тези съмнения в даден момент започват да превземат всяко кътче от връзката и я подкопават. Партньорът ви може да се изтощи от постоянните ви съмнения и нужда да бъдете обгрижвани и чувствата и мнението ви да бъдат потвърждавани.

Ако не вземете навременни мерки, състоянието на депресия може да се влоши, което не само ще ви накара да се чувствате все по-зле, но и ще засегне всяка област от живота ви и отношенията ви с хората в него, предупреждава az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    6 0 Отговор
    Връзка това е временно състояние, което не трябва да продължава повече от няколко месеца, максимум година.

    Ако действително си срещнал подходящия човек - трябва да сключите брак(църковен също) и да си създадете семейство.

    А когато сте младоженци и се обичате - депресия няма как да има!

    Депресия може да настъпи по-късно, ако единият се разочарова и е по-лабилен...
    Но така и ли иначе, ако се случи такова нещо другият трябва да го подкрепя с всички сили и заедно да преодолеят проблема!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.