Last news in Fakti

1 Май, 2024 13:00 1 960 77

Проф. д. и. н. Нина Дюлгерова: Триумф на безсмъртието

  • докторски паметник-
  • руско-турска освободителна война-
  • русия-
  • българия

Вече 140 години в центъра на София се издига Докторският паметник, построен с доброволно събраните пари на руските войници и офицери

Проф. д. и. н. Нина Дюлгерова: Триумф на безсмъртието - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В днешно време думи като война, мир и евроатлантически ценности са основна част от съвременната лексика и риторика. Няма значение, че те се разминават с моралната етимология. Има обаче факти, които елиминират политическото празнословие и доказват безсмъртието на подвига и безкористността на делото.

В този дух не може да не се отбележат 140 години от Докторския паметник. Специалната комисия, назначена от Военното министерство на Княжество България, на 27 април 1884 г. приема Докторския паметник за завършен. С този акт приключва една интересна предистория, чието начало започва през май-юни 1878 г. Тогава представители на Главното военно-медицинско управление изпращат в императорската канцелария доклад се разреши „откриване на подписка за събирането на средства за издигане на два паметника на загиналите медици на териториите на Азиатска (Закавказието) и Европейска (Велико Търново) Турция“.

На 13 юли 1878 г. руският император Александър II с указ поставя началото на доброволното събиране на пари, което приключва през 1880 г. със сумата 20 000 рубли. След обявяването на София за столица там започва строителството на Докторския паметник. Архитектът е Антоний Томишка, чех с руско гражданство, а поради отсъствието на български майстори, строителите са италианци. Процесът на изграждането на паметника започва на 22 декември 1882 г. Докторският паметник е един от първите паметници в света, посветен на загинали във военен конфликт военномедицински чинове. На неговите стени са изсечени 531 имена на лекари, фармацевти, ветеринари и фелдшери. Темата за историята, строителството и имената на паметника е предмет на публикувания през 2023 г. сборник „Докторският паметник в София. Изследвания и документи“. Той съдържа проучвания на български историци и изкуствоведи и документи от руските архиви в Москва и Санкт Петербург. Документите разкриват една вселена от факти. Те съдържат информация за имената на войниците и офицерите, военните им части, както и сумите, които са дарили за строителството на двата паметника в Княжество България и Кавказ.

Неизвестната за широката общественост история на генезиса и процеса на изграждането на Докторския паметник е сериозно изпитание за модерните днес евроатлантически ценности. Абстрахирайки се от конюнктурните интерпретации, няма как да се скрие истината, че преклонението пред подвига на военномедицинските чинове бързо, адекватно и безкористно се оценява от техните съвременници и колеги.

Войната, особено когато завършва успешно, отваря процеси и решения, които предопределят оценката и гарантират историческата памет за загиналите за Освобождението на българите. Построеният Докторски паметник оставя на заден план политическите игри на тогавашния и сегашния съвременен елит. Вече 140 години в центъра на София се издига Докторският паметник, построен с доброволно събраните пари на руските войници и офицери, гарант за безсмъртието на военномедицинските чинове, загинали в руско-турската, освободителна за България, война от 1877-1878 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благодарни само на Русия!

    44 13 Отговор
    Сакрален символ на саможертвата на медиците в съдбоносната за нас война, подарила ни Освобождението!

    Коментиран от #11

  • 2 И това какво го интересува

    10 48 Отговор
    Целокупният български народ?

    Коментиран от #4, #10, #12, #15

  • 3 Въпрос

    24 24 Отговор
    "Той съдържа проучвания на български историци и изкуствоведи и документи от руските архиви в Москва и Санкт Петербург. "
    Защо Русия отказва и до днес да върне плячкосаните българските архиви?

    Коментиран от #5

  • 4 Рачко Пръдлето

    7 27 Отговор

    До коментар #2 от "И това какво го интересува":

    Нищо! Ще го съборим!
  • 5 Историк

    19 15 Отговор

    До коментар #3 от "Въпрос":

    Колкото германците ги върнаха , толкова ще върнат и руснаците!
  • 6 Операция ъ

    12 29 Отговор
    Таз уфса да покаже документи за бръщолевенето си.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 След Кримската война

    21 15 Отговор
    руснаците разбират, че не могат да превземат Проливите по море въпреки разгрома на турския флот от Нахимов в Синопското сражение и затова тръгват по суша да ни "освободят" и да превземат Цариград. Спира ги английския флот разположен в Босфора. Иначе щяха да демилитаризират и деосманизират Истанбул.
  • 9 Проф

    16 34 Отговор
    Безсмислената русоробия на т.н. професорка не води доникъде. Самата професорка дали има някакъв научен принос в областта, в която има професура. Едва ли.
  • 10 ЕВРОНЮЗ

    20 14 Отговор

    До коментар #2 от "И това какво го интересува":

    Софийските триполови жълтопаветници изобщо не представлявате цяла България....... Просто трябва Вовата да изпълни мечтите на Чарчил и столицата да се върне във Велико Търново.

    Коментиран от #43

  • 11 Проф

    11 25 Отговор

    До коментар #1 от "Благодарни само на Русия!":

    Безсмислената русоробия на т.н. професорка не води доникъде. Самата професорка дали има някакъв научен принос в областта, в която има професура. Едва ли.

    Коментиран от #13, #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Напред с доган и паси

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "Проф":

    И женолюбката сталинка
  • 14 Евроатлантик

    11 18 Отговор

    До коментар #7 от "Когато руските":

    Аз , знам и по хубава приказка!:) Превзема войводата Христо Ботев кораба Радецки с двеста души четници! :) Нагиздени като гвардейци и въоръжени до зъби!:) Слизат те на Козлудуйският бряг смятайки че българският народ ще въстане и ще освободи България!:) Обаче на българският народ хич не му пука! Всеки си гледа хаира! Разбира че заптиета ги избиват , като не пропускат и войводата! Нормално ! Това си е терористичен акт , така че...! Вие , още ги възпявате!
  • 15 Прав

    14 21 Отговор

    До коментар #2 от "И това какво го интересува":

    Прав си. Народът изобщо не се интересува от Русия. Петата колона, шпионите и платените копейки я набутват, ама успехът е нулев.

    Коментиран от #18, #76

  • 16 ТаУмВзе

    12 7 Отговор
    Мноу ме Кефундри Евро атлантически ценности! Нема толко Клекнала Пародия ей.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Поумнял

    7 18 Отговор

    До коментар #15 от "Прав":

    Вярно ! България 500 г . е била част от Османската Империя и народа е бил изключително доволен ! Ако , не беше Руската Империя ние и до сега щяхме да благоденстваме , като част от Турция!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 иве

    15 8 Отговор

    До коментар #18 от "Поумнял":

    Щом ти е мъчно, слагай феса и отивай да благоденстваш в Анадола, наиш корко е яко там, а?!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван

    4 3 Отговор
    Развиваме се след Освобождението, ставаме европайци един вид, чехите ни правят фабрика за бира - което е важното, всъщност.

    Не - има изостаналост в Османската империя - те си седят така и днес още.

    Като образование - сами сме се образовали, не са приятни тези неща, сега сме еднакво модерни.
  • 23 Ако руснаците имаха акъл

    6 11 Отговор
    щяха да бъдат по население близо до Китай и Индия, около 1 милиард.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Колко пари и злато платиха българите

    10 10 Отговор
    на руският окупационен корпус от 1985 г. до 1912 г. за това " освобождение", некой д бил знае ли?

    Коментиран от #73

  • 27 Восток

    10 10 Отговор

    До коментар #24 от "Бг малоумник":

    Абсолютно вярно. За руснаците това е повод и начин императорът да мотивира армията. Руснаците винаги имат задни мисли, никога не са искрени и честни. Само балъците се хващат на измислиците им.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 8 Отговор
    ДРУГАРКАТА Проф, д, и, н, НИНА ДЮЛГЕРОВА - ЗИДАРОВА Е ................. ПРОФИ ПО ИСТОРИЯ , КОЛКО ...........,. БАБА МИ Е КОСМОНАФТ ....... ....
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 8 Отговор

    До коментар #11 от "Проф":

    В България нямаме национално отговорни ИСТОРИЦИ, нито в БАН, нито в университетите, които да осветят цялата истина за терора над България от Москва..........Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН, няма да се оправим ....това е тъжната истина!
    Заслужават да ги закрият, дори само за това което направиха с БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ. Най-древният народ на Балканите ни набутаха да си търсим произхода из Азия. Преименуваха князете ни на Ханове, после не биле ханове, току Канове. Да ходят да се жалват на Тангра, ама няма да ги чуе, защото е поредната им измишльотина за нас, БЪЛГАРИТЕ.
    Проблемът на БАНяджиите е, че дойде "Видов Ден" и най-неочаквано за тях водата почна да се избистря.Лошото е ,че Тодор Павлов ликвидира Българския научен елит, който бе заменен с "наши прогресивни другари". При съвременната обстановка, кой знае дали някога ще имаме отново елитни Български учени.

    Коментиран от #70, #71, #74

  • 31 КОЗЯК ГЕРБ ДПС СДС ПП ДБ

    6 8 Отговор
    Ние горепосочените искаме да се разруши!
  • 32 Хасковски каунь

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Когато руските":

    Абе...., ти добре ли си?
  • 33 Потурчен евроатлантик

    10 4 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За Капитан Георги Мамарчев, служил в руската войска вече не споменаваш. Що та бе Миме ?

    Коментиран от #58

  • 34 Ний ша Ва упрайм

    8 3 Отговор
    Кирчо, Кокорчо и Ленчето как още не са го съборили
  • 35 2 сандъка тротил

    5 5 Отговор
    ще оправят лантшафта
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 КОЗЯК ГЕРБ ДПС СДС ПП ДБ

    2 6 Отговор
    ще съборим ВСИЧКИ ПАМЕТНИЦИ И ЩЕ СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ОТ ВСИЧКО СТАРО !
  • 38 Якото турско "съжителство"

    12 2 Отговор
    И още от безсмъртието на подвига и безкористността на делото:
    Русия създава Българския Червен кръст. И първите сиропиталища в България са създадени от Русия !
    Първото сиропиталище в България е създадено от Олга Скобелева, съпруга на ген. Дмитрий Скобелев и майка на ген. Михаил Скобелев.
    И двамата участват в Руско-Турската Осв. война.
    Първото сиропиталище в новоосвободената България Олга Скобелева създава в Пловдив за 250 българчета, останали сираци в резултат на кланетата, извършени над българите от турците.
    В Източна Румелия Олга Скобелева създава цяла мрежа от сиропиталища и училища.
    Заедно с нея в създаването на първото сиропиталище в България участват съпругите на цяла поредица от руски офицери, участвали в Руско-Турската Освободителна война.
    Олга Скобелева създава и ръководи Българския Червен кръст с цел подпомагане на болните и ранените от войната.
    Извършва мащабна благотворителна дейност в България след Освобождението.
    Убита е в България ( от разбойници за грабеж ).
    Има паметник на Олга Скобелева в покрайнините на Пловдив - там, където е убита. Една руска жена с българчета в ръцете си.

    А какво са направили тогава днескашните ни партнери – англия, франция,германия ? Нищо, защото са поддържали и воювали против нас с Османската Империя.

    Коментиран от #69

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ван дер Любе

    2 7 Отговор
    Тук имаме две неща: уважение на саможертвата на учасниците във войната и мотивацията за войната. Мотивацията е Априлското възстание - това, което разбуни духоте по света и в Русия. Истинският успех щеше да е успех на Цариградската конференция. В този случай нямаше да има война, нямаше да загинат хиляди българи (и естествено и руснаци, украинци, брларуси, финландци, поляци и други). България щеше да съхрани всичките си територии, населени с българи. Но самата Русия е желала война. Използвала вличнието си, за да не успее Цариградската конференция. Съгласила се е, че България ще бъде разделена и ще бъде създадена в много по-малка територия, че даже и от нея са взети 20 хиляди квадратни километра, от които една част (Северна Додруджа) е да дена на Румъния, а друга (от Цариброд до Ниш) на Сърбия. Русия, ако мислеше за България, можеше да ни освободи още през 1829, когато на практика е победила Отоманската империя и цялата територия на Санстефанска България е била завзета от Русия. Но вместо свобода, Русия е решила, че има повече сметка да сме под Осмонско. Така че ние сме благодарни на руските и другите доктори дали живота си в тази война, но трябва да си даваме сметка че не може без критично да сме вечно верни на Русия. Тя не ние всеотдае приятел, както някои хора искат да го изкарат.

    Коментиран от #48, #67, #68, #75

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 т-п трол соросоиден

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Тези лъжи иди ги разправяй на докторите в Карлуково. Дали 100 хил пушки на четниците и после си ги взели. Успеш, лъжец елементарен! Че и българите били изселени от Одрин. Чак след ката се създава България 1878г благодарение на руско-турската освободителна война, тогава българите от Одрин се изнасят и пак не всички. Няма как да продадеш или изопачиш историята!

    Коментиран от #62

  • 43 Търновец

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВРОНЮЗ":

    Чърчил е Еврей и тъкмо те докараха Тюркяните и те избраха София за столица - през 1878 в София бяха около 11800 жители мнозинството Евреи и Турци
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Търновец

    4 7 Отговор

    До коментар #44 от "ЩЕ ИМА, ЩЕ ИМА":

    Руската мафия краде милиони от България, а много зле са в големи части от Сибир - нямат пътища и електричество и доктори и опустява, а РФ вече е суровинен придатък на Китай и купуват машини и оръжие даже и Москвич се прави там
  • 48 Якото турско "съжителство"

    10 3 Отговор

    До коментар #40 от "Ван дер Любе":

    Яко свободни съчинения.
    1. Цариградската конференция не се стигнало до окончателно решение и е провалена от султана ( и това си е официално). И точно там руcкият прoeкт прeдвиждa eдиннa бългaрcкa aвтoнoмнa oблacт, включвaщa Мизия, Трaкия и Мaкeдoния (това го потвърждават и по -късно със Санстефанския договор).
    Австрийците и англичаните иcкaт рaздeляне нa бългaрcкитe зeми ( и това правят по-късно на Берлинския конгрес)

    2. Защото руснаците тъкмо да ни освободят (1829) и избутат османците от Балканите, твоите приятели от Австро-Унгария заплашват да се включат на страната на султана. Русия не може да се бие с двете големи сили и решава да отстъпи, за да се завърне почти половин век по-късно.
    За доказателство, ето текст от хрониките за Тракийското въстание 1829 г, когато български доброволци сформират отряди в помощ на Русия, при поредната й война с Турция: "Западните сили Англия, Франция и Австрия, недвусмислено са готови да се намесят в полза на Турция. Русия няма ресурс успешно да им се противопостави." - Точно заради европейците, взели страната на Турция, ген.Дибич е принуден да спре успешните си атаки срещу турците.

    Коментиран от #56, #59

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Смърфиета

    1 4 Отговор
    Вяра Тодева да използува този излишен камънак за дувар на родната къща на проф дин бай Илия Тодев в Батак, в центъра на София само велосипедистите и тротинейшъните се блъскат в него и трябва да съдят общината.
  • 52 Смърфиета

    2 0 Отговор
    Проф. Дюлгарова не е д.и.н, тя е д.ик.н. Моля Фатки да си оправят заглавието.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Якото турско "съжителство"":

    Приятелю, Русите през 1867 продадоха огромна Аляска на САЩ само за 7.2 милиона долара за да заздравят владението на Порт Артур - морската столица на богатата на въглища и нефт Манчжурия и Англичаните напираха. Че според неформални безработни историци Европейските клонове на Банка Ротшилд спонсорираха Руската империя за Руско Турската война но не заради нас а за да пресекат амбициите на Австро Унгария към Каспийския нефт и пазарите на Ориента - тъкмо 1867 стартира жепето Русе Варна спонсорирано от Банка Хирш - даже и Факти описаха събитието. А Русите бяха наемници

    Коментиран от #65

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Потурчен евроатлантик":

    Да, така е! Интересна е ролята на кап. Мамарчев във въстанието към което се присъединява точно преди потушаването му…, че близо 500 войводи от въстанието са пратени на каторга в Сибир, а пък други в Диарбекир или обесени, а той - освободен...Ролята му в предателството на "Велчовата завера" също е много съмнителна, тъй като всички съзаклятници са избити или обесени, а той „заточен“ на о. Самос... Островът е собственост на Богориди, а управител е Кръстевич, българи от родния му Котел?.... Русия и ОИ (Турция) винаги са прилагали спрямо България метода на ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ!
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 6 Отговор

    До коментар #48 от "Якото турско "съжителство"":

    Мнoгo дoбрa интeрпрeтaция....Знaчи eдин път зaпaдняцитe нe са иcкaли, aмa пocлe пък са се кaндардиcaли. Мнoгo cтe дaлeчe oт иcтинaтa. Eтo зaщo:
    1. Кoй лaнcирa дoктринaтa "CЛAВЯНCТВO" И ЗAЩO?
    2. Принoca нa Eкaтeринa Вeликa зa иcтoричecкитe фaлшификaции...?
    3. Кoй e Eвгeни Булгaрa и нa чия хрaнилкa e ?
    4. Кoй плaщa нa Aвгуcт Шльoceр зa дa cъздадe мигрaциoннaтa тeзa?
    ...
    н. Кoй и зaщo cмeни бългaрcкoтo имe Cрeдeц c гръцкoтo Coфия?
    н+1. Кoи финaнcирa и въoръжaвa Aтaтюрк зa дa нaруши Лoндoнcкия мирeн дoгoвoр и oбeзбългaри Бeлoмoрcкa трaкия?
    ... НЯМAТ ИЗБРOЯВAНE РУCКИТE МEРЗOCТИ...

    Коментиран от #64, #66

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 копи пейст

    3 4 Отговор

    До коментар #42 от "т-п трол соросоиден":

    ...
    Особено големи са преселническите вълни през Руско-турската война от 1828 – 1829 г. Тя се отразява изключително тежко на мирното население в Източна България – принудителни изселвания, реквизиции и масова мобилизация на цивилно население за обслужване на двете армии предизвикват икономическа катастрофа, а към това се добавя и епидемия от чума, която по някои оценки унищожава 1/3 от населението на източна Тракия. Това предизвиква вълна от български бежанци, известна част от които преминава в Новорусия, главно в Бесарабия – броят на преселилите се по време на самата война се оценява на 2 – 3 хиляди души.7

    През септември 1829 година е сключен Одринският мирен договор, който отново дава възможност за изселване от Османската империя и поставя началото масова изселническа вълна, достигнала своята кулминация в края на руската окупация на източна България през април 1830 година. Общият брой на изселниците е 140 – 150 хиляди души, като към 3/4 от тях заминават за Бесарабия.8
  • 63 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Когато руските":

    Кофти скалъпена историйка, но толкова си можете. За Априлското въстание са били записани 25 000 опълченци, а действително от къщите си излизат в пъти по малко. Откъде са щели да намерят 100 000, не ми се мисли. Малко си съгласувайте измислиците с реалните факти, когато ги съчинявате.
  • 64 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти няма ли да спреш с тия глуп0сти бе, н€в€ж брътв€ж такъв? Теофан изповедник описва славяните, още през 8 век. Прокопий Кесарийски пише за славяните през 6 век. Черноризец Храбър пише за славяните през 9 век. Маврикий пише в Стратегикон, че славяните са отказвали да бъдат поробени и са се съпротивлявали с всички сили и средства. Йорданес също пише за слявяните през 6 век, както и Менандър Протектор. Ето ти цяла плеяда от историци, описвали славяните, начинът им на живот и военните им постижения, но ТИ - великият "островърх историк", си решил, че за първи път били споменати от Екатерина, която е живяла има-няма дванадесет века след тези автори. Толкова си можете, тр0л4енца.
  • 65 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "Търновец":

    Продажбатана Аляска е нищо, сравнено с продажбата на Френска Луизиана, която по него време е била територия около 13-14 от днешните средни щати, простираща се от Канада, чак до Мексиканския залив. Сделката е възлизала на 15 млн долара. Томас Джеферсън дори не е харесал идеята, но цената от 3 цента на акър е била повече от добра, а и с парите Наполеон успява да финансира войните си.
  • 66 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Акамир - славянски княз.
    Небул - славянски пълководец.
    Хацон - славянски княз.
    Чети, чети, не си измисляй!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ван дер Любе":

    Следват караници, които завършват с Берлинският договор, с който европейците ни разпокъсват на три части. После се съединяват двете от тях, но третата ни част, Македония, остава под т0рск0. И сто пъти да го извърти онзи ИМПЕРИАЛИСТ, аз сто и десет пъти ще му опонирам с историческите факти.
  • 69 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Якото турско "съжителство"":

    Из Уикито: Като милосърдна сестра в 48-а болница работи и баронеса Юлия Вревская. Настанява се в къщата на Иван Хаджиев в центъра на Бяла. Всяка сутрин изминава по 3 km до 48-а болница, където 5 сестри се грижат за 400 души тежко ранени. През декември 1877 г. тя наема каруца и отива по собствено желание в Обретеник на първа бойна линия. В края на месеца се връща в Бяла. При обслужването на заболелите от тифус тя се заразява и след тежки страдания умира на 5 февруари 1878 г. Погребана е в двора на болницата (сегашния музей). Френският писател Виктор Юго я нарича „Розата на Русия, откъсната на българска земя“. Гробът на Вревская винаги е покрит с цветя.
  • 70 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ето че сам казваш, че сме имали князе. Знаеш ли, кои народ е имал князе? Това е славянска титла. Ако не си наясно, да ти кажа.
  • 71 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Точно в днешните мътни води, когато всеки тр0л, подплатен от знайни и незнайни НП0та списва каквото му спуснат, срещу някой цент, няма как да претендираш за избистряне на каквото и да било. Анадъмну?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Колко пари и злато платиха българите":

    Българите не са плащали на руснаците за нищо. България е трябвало да плати репарации на Турция, а Турция е трябвало да плати репарации на Русия. По настояване на турската страна е извършено приравняване на дестс дълга, с което България просто изплаща разликата директно на Русия и тска, вместо два транша е извършен само един. Никой не е препдолагал, че това ще бъде извъртяно в пр0пагандната измислица, която днес си съчинявате.
  • 74 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За пореден път няма никакво съмнение кой си, какъв си и какво се опитваш да направиш. Кап. Г.Мамарчев е помагал с опълченците си на Ген.Дибич да избутат дедите ти от българските земи. И тъкмо да успеят, Австро-Унгария заплашва руските войски, че ще застане на страната на т0рция, ако продължат така. Русия не може да се бие с две големи сили и решава да се оттегли, докато дойде по-сгоден момент за плановете й. Кап.Мамарчев отказва да приеме реалността и решава да довърши сам започнатото, неосъзнавайки какъв конфликт може да предизвика и с какви последствия. Затова, Ген.Дибич му казва да се спре или ще обърне топовете срещу опълченците му, въпреки, че до него момент са воювали рамо до рамо. Тази история ти е пределно ясна, но ти умело си поспестил факти и си поизопачил други, за да си докараш нещата както ти е угодно. Това доказва за пореде път, че нямаш нищо общо с истината за историята, а си един тр0л, който прави всичко възможно да обърка представите на хората, като си служиш с най-д0лни и мер3ки похвати. Добре, че още има кой да ти 0п0нира с исторически факти и да те връща там, където ти е мястото. И сто пъти да го изтриеш, стоп пъти ще го напиша и публикувам.

    Коментиран от #77

  • 75 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Ван дер Любе":

    Успешно ми изтри историческите факти, с които ти доказах колко не ти е ясна тази материя, но това не само, че не те прави прав, но и настройва още повече българи срещу измислената ти идеология.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.