Last news in Fakti

10 Май, 2024 13:00 2 156 20

Любчо Георгиевски: Триумф на сръбската политика са изборите в Северна Македония

  • любчо георгиевски-
  • северна македония-
  • избори-
  • сърбия-
  • албания

И в третата голяма причина се превърна наложеното от България  вето

Любчо Георгиевски: Триумф на сръбската политика са изборите в Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Резултатите от изборите в Македония са триумф на сръбската политика. Това каза в специално интервю за аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ Любчо Георгиевски. Той беше премиер между 1998 и 2002 г.

Масираното навлизане на сръбската политика в Северна Македония е отключило сърбоманството в страната до степен, каквато не е съществувала дори по времето на бивша Югославия, което вече е проблем и за Европа, и за НАТО, обобщи Любчо Георгиевски.

Според него съкрушителната победа на ВМРО-ДПМНЕ е една от най-катастрофалните оценки за партия в Македония през 30-те години демокрация. Георгиевски припомни, че е един от създателите ѝ, но след Никола Груевски - тя става съвсем друга организация.

"Сегашният ѝ впечатляващ електорален ръст на тези избори се разделя така: 40% се дължат на икономическите неуспехи на предишното правителство, нерешаването на правните проблеми, и на разочарованието от неприемането в ЕС. Другите 60% се делят по равно на т.н. патриотско-национални позиции и на демонстрациите на коалиционния партньор ДСИ, че именно албанската партия ръководи заедно с правителството, което породи внушението: Албания се бърка в работите на Македония. Вторият момент е договорът от Преспа с Гърция, който промени името на държавата от Македония на Северна Македония, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски постоянно след това обещаваше, че ще дойде момент, когато страната ще си върне името на Република Македония.

И в третата голяма причина се превърна наложеното от България вето. То предизвика страната да се отвори още повече към Сърбия, а ВМРО-ДПМНЕ и останалите три партии, влизащи в македонския парламент – "Левицата“ и "Знам“, се представяха като спасителите на Македония от лошата България“, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    20 4 Отговор
    Ама това е много добре. Така колкото по-дълбоко се навират в ръцете на сърбите, толкова повече се отдалечават от ЕС.

    Коментиран от #5, #9, #10

  • 2 Така е Любчо

    24 2 Отговор
    Това е триумф на Руско/Сръбската политика.Нима може някой да бъде изненадан.?Историята с факти го потвърждава.!

    Коментиран от #18

  • 3 Ще има и още

    15 0 Отговор
    Както винаги - другите са виновни, никога те...
  • 4 Сегашното положение

    25 2 Отговор
    В Северна Македония се дължи на инфилтрирането на голям брой Сръбски агенти на възлови места в държавата, бизнеса и в политическите партии. Забележете - В нито една друга страна от бивша Югославия няма такова проникване на капитали, медии, радиа и телевизии на Сърбия, или на Сръбски граждани както е в Македония! Защо? На какво се дължи това? Ами много е просто.След краха на Югославия и изритването на Сърбия от всички бивши Югорепублики в Македония като една млада държава намериха пристан изброените агенти на влияние, тъй като никъде другаде не бяха желани.Намериха се хора с неистово желание за власт и пари, без морални задръжки и без сантименти и готови да служат на всеки с финикийски знаци! Защото Северна Македония не се реформира, така както се реформираха другите републики.Тя не води война със Сърбия за разлика от Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина.В Северна Македония не се отвориха досиетата на бившите служби УДБА и КОС.Не се осветли как се избиваха без съд и присъда хора, декларирали Българското си самосъзнание след 1944, не се разказа за Голи Оток, за Идризово, за безименните гробове по чукарите на Македонските планини!....И резултата е такъв, какъвто е днес.За голямо съжаление на истинските патриоти с Българско самосъзнание, за почтените и интелигентните на власт пак са маскарите!
  • 5 Македонец

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ние сме у нато, иискаме долари, не щем ЕС и фондове
  • 6 Споко

    23 3 Отговор
    Тала наречената “държава” с. Македония ще бъде Албания много скоро … т.е. - сърбите си вкараха много нелеп автогол с антибългарската истерия … каквото сам си направиш , никой не може да то ги направи …. жалка история ….
  • 7 Историк

    17 4 Отговор
    Съвсем умишлено се поддържат вражески вместо приятелски взаимоотношения между България и Македония, защото това е политиката на Кремъл - " Разделяй и владей". България винаги я е следвала, независимо,че първа призна Македония. Няма никаква грижа за българите, които живеят там, няма български учебни заведения, няма взаимна културна, търговска, икономическа дейност,има умишлено затруднения за издаване на български паспорти на българите, за разлика от тези на руснаците, които са вече 350,000 в България, няма транспортна съвместна инфаструктура. 30 км. ж.п. линия до Гюешево чака 10 г. за свързване с коридор 8 от Черно до Адриатическо море и т.н. През 2017 г. България пое инициативата за разширяване на ЕС в Западните Балкани и в изпълнение на този ангажимент постави " вето" за приемането на Македония, с което отношенията станаха нетърпими. Това политическо решение изпълниха президента Радев, премиера Борисов и Каракачанов, шефа на ВМРО, служител на 6 отдел на ДС антимакедонски национализъм. Сигурно са получили от КГБ ордени за заслуги. Това са фактите, а лъжите са много. В Македония е нагнетена омраза срещу България от същото змийско гнездо в Кремъл чрез Сърбия и Унгария, верните на Путин човекомразци и резултатите са налице. Вместо мир и разбирателство вечни раздори.
  • 8 Аве

    18 1 Отговор
    Все България им е виновна на кривите глави в Мъкадония. Стига сме се занимавали с тези побъркани от грандомания идиоти. Признахме ги първи и ги предпазихме да не бъдат разделени между Сърбия и Гърция. От тук натам те си решават каква политика да правят.
  • 9 Друг Българин

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Македонците се усетиха на време, преди да стане късно.
    Сърбия има реални инвестиции и строежи от Китай и евтин газ от Русия, ние имаме само европейски директиви и гей паради.

    Коментиран от #14

  • 10 Допълнение

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    И се приближават до Албания. Нищо лошо. България има добри отношения с Албания.
  • 11 Тони

    4 14 Отговор
    мЪкадонците знаят че ще са по добре с сърбия от колкото с българия .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ай бактън от тия

    7 1 Отговор
    Желки твари макетата. Да турят катанеца, вземат им българското гражданство и ай беж към Белград при Вучич, да им тури скоби на очоците, та дано на китайчета замязат.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Оги

    3 8 Отговор
    Китай е в Сърбия ,а Косово и Македония са Югославия !!! Тази е истината ,хората си знаят интересите и сигурността !! ЕС е фашистка притурка на НАТО!!!

    Коментиран от #20

  • 16 Хич не ме интересува

    10 0 Отговор
    Далеч от тези долни същества - античкиофиромски севмаци. Не виждам причина да имаме каквито и да е отношения с тия аборигени. Закривайте посолството и затворете граничните пунктове. Освен жлъч, отрова и помия нищо друго не идва от там. Стига толкова.
  • 17 СЕВРНА Македония

    8 2 Отговор
    Се сбогува с ЕС и си остана в Азия.
    Сбогом пари, здравей азиатска беднотия 😂😂😂
    България си има други проблеми и цели. Ние отдавна сме избрали Европа пред Азия 💪
    Успех на бившите югославски републики 😂
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така е Любчо":

    1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.
  • 19 На баба Ви Югохвърчилото

    2 0 Отговор
    Изпълнявайте, каквото мазните ръчички са подписвали
  • 20 Пий си хапчетата, бе

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Оги":

    Охлюв