Last news in Fakti

16 Май, 2024 13:00 2 128 9

Божидар Чеков: Куфарите на достойнството

  • божидар чеков-
  • книга-
  • издателство

Винаги съм сравнявал писането с рисуването

Божидар Чеков: Куфарите на достойнството  - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През седемдесетте години, български туристи отседнали в хотел „Глобус“ на Слънчев бряг, които се връщаха от плажа, намираха редовно куфарите си на стълбите на хотела. Явлението се дължеше на факта, че дирекцията бе настанила междувременно чужденци в техните стаи.

Днес на българския книжен пазар се появи моята книга „Билет за връщане“. Тя е сборник от разкази на различни теми резултат на преживявания, под светлината на европейските ценности.

Винаги съм сравнявал писането с рисуването. Картините, които излага художникът на своя изложба, не са едни и същи. Понякога има серии от пейзажи, посветени на определени местности – Балчик, Маслинови гори или Созопол например. Моите пътеписи и срещи също могат да бъдат определени като серии – Детство, Юношество, Париж, Съединените щати, Русия и София.

Именно в София бе издадена моята книга. По този случай аз дължа да изкажа моята благодарност на издателството „Изток-Запад“ и на неговият управител господин Козарев.

На Пабло Пикасо също му се е налагало да благодари. Правел го е винаги с рисунки. Аз ще постъпя по същия начин. Ще благодаря с това което знам да правя – с разказ.

Сборникът от разкази предложих на две издателства. На едно, чието име ще премълча и на „Изток-Запад“. Първото издателство ми изпрати обширен протокол с поетапния ред на четене, подбиране и в крайна сметка – издаване на книгите при тях. Писмото завършваше със съвета да не си правя илюзии, защото бройката за български автори е попълнена до края на годината. Ако има нещо на което съм бил винаги най-чувствителен, това е дискриминацията към българите. Било от чужденци, било от самите българи към своите сънародници.

Днес изказвам моята благодарност на господин Козарев и неговия екип, че не оставиха моят куфар с разкази на стълбите на издателство „Изток-Запад“!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истинските факти

    6 8 Отговор
    Еми от чужденците се печели валута, а то разни калъфо от Плевен, какво има да се печели?!? То имаше и цени за българи и птдел;но цени за чужденци! И сега трябва така да се направи, за да станат курортите по-достъпни!

    Коментиран от #6

  • 2 Сила

    18 7 Отговор
    В Японския например (а и не само там) не пускаха българи, на Русалка и Елените също..... Много беше "готино" при Тошо, в цивилизовани свят на това му викат сегрегация
  • 3 Аман от чековизми

    13 4 Отговор
    Да се сравняваш с Пикасо говори за дълбок неизкореним комплекс за малоценност
  • 4 ахахахаха ами 7 отдел на ДС ги

    10 3 Отговор
    правеше номерата . Пускат ФРГ мъж със секретарката си . записват , записват . а българина член на СИВ го изпровождат . ахахахахаха сега места има а туристи няма .
  • 5 адаша

    9 0 Отговор
    Аз съм българче.
    Обичам да летувам на море.
    Българин да се наричам
    тука хич не е добре.
    Син да бях на чуждо племе
    в ресторанта всеки ден
    щяха да намират време
    да сервират и на мен.
  • 6 Тогава

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "истинските факти":

    вероятно е било така,
    но днес като хода по слънчака, гледам чужденците са некви киртаци, които си броят стотинките или лежат пияни пред магазините. Сега ние българите сме тези, които оставят пари.
  • 7 За протокола

    10 4 Отговор
    Че кой можеше да си позволи да почива в "Глобус", Гларус, Кубан на Слънчев бряг в разгара на сезона?!?!? Българите ходеха на квартири в Несебър или Влас, а на Сл. бряг в къмпинга или малките хотелчета към Фрегатата.
    Иначе е вярно, редовно гонеха българите от хотелите в цяла България заради руски групи.
    Лично на мен ми се е случвало няколко пъти в различни градове.
  • 8 Тома

    9 3 Отговор
    Едно време в България идваха богати туристи за да се любуват на дивата природа.А сега идват заради алкохолния туризъм най големите боклуци
  • 9 Путинофил

    2 1 Отговор
    Ганя е русофил, но за долари и .упе дава.