Last news in Fakti

27 Септември, 2016 14:08 963 4

НАТО изпраща разузнавателни самолети срещу „Ислямска държава“

  • awacs-
  • самолети-
  • нато-
  • ислямска държава-
  • разузнавателни-
  • турция

AWACS могат да засичат на 400 километра разстояние

НАТО изпраща разузнавателни самолети срещу „Ислямска държава“ - 1
Снимка: Wikipedia

НАТО планира да изпрати разузнавателни самолети, които да подсилят международната коалиция в борбата срещу „Ислямска държава“, съобщи „Хюриет“.

Александър Вершбоу - зам.-генерален секретар на алианса – потвърди новината, като се очаква самолетите да бъдат дислоцирани през следващия месец.

Летателните машини, оборудвани с AWACS – система за радиолокационно откриване и управление – ще бъдат изпратени в Турция, откъдето ще ударят рамо на коалицията срещу джихадистката групировка.

От НАТО подчертаха, че самолетите няма да участват в бойните действия, а от разстояние ще изпращат разузнавателна информация до командните центрове. Не се посочва за каква бройка става въпрос.

Тези разузнавателни самолети могат да засичат самолети и вертолети, отдалечени на стотици километри, а освен това са способни да различават кои са приятелски и кои не. Самолетите са с монтиран радар.

Повечето съвременни комплекси AWACS могат да засичат на 400 километра разстояние. Един комплекс, летящ на височина 9100 метра, може да покрие площ от 120 460 квадратни километра. Самият радар е монтиран извън фюзелажа на самолета, в повечето случаи на въртяща се платформа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Това са агресорите. Сирия не е искала помощ от международната коалиция, но те се разхождат по територията й както искат.

    "Тези разузнавателни самолети могат да засичат самолети и вертолети, отдалечени на стотици километри, а освен това са способни да различават кои са приятелски и кои не "

    Ислямска държава вече има и самолети ли ? Най-много ще помогнат, ако всички лайнари си оберат крушите и оставят месните да се оправят както те решат за добре.
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    Дали срещу идил? И кво ще им разузнават?

    Май командният им център в пещерите даде фира и сега ще координират действията на главорезите от въздуха. Отново ще тестватиталността на поредният си команден център. Ще осветяват цели на уж невидимите си стелтове и току виж някой наистина няма да ги види и цък цък и язък.
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Само трябва в статията да се замени "ислямска държава" със "силите на Башар Асад и подкрепящите го руски военни" и се получава абсолютната истина. Но дано и тея самолети дадат фира.
  • 4 раптор

    0 0 Отговор
    Ще следят колко порно гледат брадатите боклуци... кво друго могат да следят с тая летяща чиния? Аааа майка Русия!
Новини по държави: