27 Септември, 2016 14:25 2 267 0

ЕТА поиска окончателен мир (Видео)  

  • ета-
  • испания-
  • баски сепаратисти-
  • мир

Баските сепаратисти настояват за дългосрочен договор

Баската сепаратистка организация ЕТА поиска мирно споразумение, подобно на това в Колумбия. Комюникето е публикувано в днешния брой на сп. „Гара“. От ЕТА потвърждават в документа и свалянето на оръжията, което обявиха едностранно преди пет години.

От ЕТА уверяват, че бойците им единодушно избират политическия път към независимост на баската държава. Те ще се ръководят занапред единствено от решението за отказ от въоръжената борба, оповестено на 20 октомври 2011 г. Организацията изразява съжаление, че Испания не е тръгнала към историческо мирно споразумение. Баските дават за пример подписания в понеделник исторически документ от президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос и бунтовниците от ФАРК.

ЕТА се надява да преговаря за разпускането си срещу амнистия или освобождаване на близо 350 нейни членове, държани в затвори във Франция и Испания. Париж и Мадрид отказват всякакви подобни предложения с аргумента, че не преговарят с терористи. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: