27 Септември, 2016 18:10 925 0

10% ръст на земеделието в Стара Загора

  • земеделие-
  • стара загора-
  • ръст
10% ръст на земеделието в Стара Загора - 1

„Старозагорска област всяка година бележи ръст от близо 10% на брутната добавена стойност, която земеделският сектор формира в областта.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на откриването на 18-тото изложение от кампанията на Министерството „Подкрепяме българското“ в град Стара Загора. „

Това оформя Стара Загора като естествен земеделски център на страната. Тя е водеща в свиневъдния сектор, птицевъдството, в индустриализираната част на земеделската система. Областта е лидер в производството на етерично-маслени култури в страната, тук се произвеждат най-голямо количество маслодайна роза и лавандула”, допълни Цветан Димитров.

„Тук земеделското производство е равномерно развито във всички подотрасли, което води до по-добра пазарна ориентация и до по-голяма устойчивост на фермите“, каза още зам.-министър Димитров. По думите му в сектор „Животновъдство” има ръст между 10 и 15% на хората, които заявили желание на подпомагане. Той отбеляза, че биволовъдството бележи рекорд с ръст от около 70% на фермите, кандидати за подпомагане. „Това означава, че след като фермерите отговарят на критериите за подпомагане в ЕС, те имат добра пазарна ориентация, устойчивост, и са достойни да се равняват с колегите си от ЕС”, изтъкна Цветан Димитров.

На изложението 30 местни производители представиха своята продукция от плодове, зеленчуци, мед, млечни и месни продукти, тестени изделия и други. В събитията взеха участие Областният управител на Стара Загора Георги Ранов и заместник-кметът Красимира Чахова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА