Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 13:36 3 027 7

Прокуратурата погна ВиК за кражбата на вода в Ботевград

  • прокуратурата-
  • погна-
  • вик-
  • кражбата-
  • вода-
  • ботевград

Общинската фирма ВиК "Бебреш" в Ботевград краде незаконно водата на града и околните села, показва разследване на прокуратурата. Дружеството няма сключен договор с "Напоителни системи" за ползването на вода от местния язовир Бебреш, се вижда от протокол на разследващите органи. Сигналът е подаден именно от "Напоителни системи".

Комисия на прокуратурата констатира, че преди пречиствателната станция е вързана незаконно тръба (байпас), която отива към мрежата на ВиК. Така общинското дружество източва водата на "Напоителни системи" и язовира. След това я продава по 1.04 лв. за кубик за битови нужди на местните жители. На всичкото отгоре през лятото освен липсата на вода, протече такава и с тиня в местните чешми, защото не минава през пречиствателната станция. Станцията не работи въпреки, че е изградена с милиони по оперативна програма "Околна среда".

Лятото местните власти и граждани обвиняваха за липсата на вода ВЕЦ "Бебреш". Оказва се, че гражданите са заблудени, защото ВЕЦ-ът не работи от месец март до момента. Пресъхването на язовира вече е до критичния минимум. По някои села и на високите места в Ботевград има и в момента режим на водата. От "Напоителни системи" продължават да твърдят, че водата се точи неправомерно от нелегалните байпаси на общинското ВиК.

Цялата отговорност за ситуацията носят кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и назначеният от него шеф на ВиК "Бебреш" Цветозар Гаврилов (ИТ специалист по образование). Още в края на 2014 г. „Напоителни системи – София клон” са подали сигнал до прокуратурата, към който са приложили експертен доклад, констатиращ множество незаконни включвания и байпасни връзки, чрез които се захранва населението с условно чиста вода. Тя обаче не минава през пречиствателните съоръжения, а директно се подава до потребителите като питейна и годна за консумация. Оказва се, че две години по-късно положението е същото. Само, че ВиК "Бебреш" редовно събира от потребителите такса за пречистване. Дори прокуратурата се оказва безсилна пред местната власт. Интересното е, че никой не знае къде отива допълнително водата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васичка Атанасова

    7 2 Отговор
    ДА ДОЙДАТ И ВЪВ ВАРНА ДА ВИДЯТ КАКВА МАФИЯ Е
    И КАКЪВ Е ТОЗИ НЕСМЕНЯЕМ ДИРЕКТОР
    МОШЕНИК
    ИЗМИСЛИЛИ ЗАКОН НА 10 ГОДИНИ ДА СЕ СМЕНЯТ ВОДОМЕРИТЕ
    УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
  • 2 Гачо Гачев

    6 6 Отговор
    Гавалигов от Ботевград е същият крадец като стария кмет.
  • 3 Хр Ш

    3 1 Отговор
    Дори от другата страна на Витиня се вижда, че цитираната статия е поръчкова и не отразява вярно фактите!

    От преди около месец стана публично известно, че ВЕЦ-а не е спрян в посоченият от прокуратурата м. март, а много по късно, дори Г. Гачев и г-н Ц. Гаврилов свидетелстват, че той е работил най-малко до 11/17 ЮЛИ т.г.

    Гаврилов: "Поради смяна на управителя на „Напоителни системи” в същия период обаче нямаше кой да издаде заповед за спиране работата на МВЕЦ „Бебреш”. В последствие той бе спрян на 17 юли 2016г., и то на добра воля от тяхна страна”.
    Гачев: "ВЕЦ-ът е спрял да функционира още на 11 юли тази година." Дали обаче това е така, самият Гачев не може да гарантира. "Този договор не стига до мен. До мен идва писмо МВЕЦ-ът да бъде спрян. Ние проверихме и той бе спрян на 11 юли 2016г”.

    Вижда се, че указаните служебни лица свидетелстват, че ВЕЦ е работил най-малко до средата на юли!

    В тази връзка основателен е въпроса, защо според цитираният материал се твърди, че ВЕЦ е спрял работа през март (Публикувано във факти.бг: "Лятото местните власти и граждани обвиняваха за липсата на вода ВЕЦ "Бебреш". Оказва се, че гражданите са заблудени, защото ВЕЦ-ът не работи от месец МАРТ до момента. Пресъхването на язовира вече е до критичния минимум. По някои села и на високите места в Ботевград има и в момента режим на водата. От "Напоителни системи" продължават да твърдят, че водата се точи неправомерно от нелегалните байпаси на общинското ВиК.)
    Кой има ин
  • 4 Хр Ш

    4 1 Отговор
    Кой има интерес да твърди, че ВЕЦ не е работил от март - са ли са това собствениците, управителя и отпускащият вода (НС Ботевград -Гачев) на ВЕЦ.
    Вижда се от същият сайт, че сигнала е "подаден от Напоителни системи"

    В материала се твърди, че незаконни байпаси има изградени от общинското ВиК, което неправомерно се обогатява.
    От приложената по рано на страниците на този сайт извлечение от инвестиционна програма "Напоителни Системи" ЕАД се вижда, че от яз. Бебреш се захранва с вода не само НС Правец (заб. "НС Правец" (?) - напояване на голф игрището? -друго НС в Правец няма?), но дори и НС Правешки ханове. А там няма ли байпаси?!?!? Дори да няма байпаси, как при липса на водомери Напоителни системи са отчели водата в последните две направления?
    Има ли други преписки в БРП за посегателства и унищожаване на съоръжения в района на Правец, за което дори свидетелства тази година Р. Гуненски, който твърди, че са зачистени старите тръби? Какво е движението на тези преписки в БРП или и те са "гипсирани" (честа практика в местната прокуратура)? При това унищожаване, както твърди т.г. Гунински - тези отрязаните тръби как са "затапени". Кое е техническото лице което е проверило дали това е качествено извършено и извършено ли е?
    Кой има интерес да се концентрира вниманието на прокуратурата само в/у ВиК Ботевград, без да разгледат всички хипотези? Нещо повече тези обвинения от статията с/у сегашното ръководство на ВиК, без да има присъда вече разпространени в разли
  • 5 Хр Ш

    3 1 Отговор
    Нещо повече тези обвинения от статията с/у сегашното ръководство на ВиК, без да има присъда вече разпространени в различни сайтове.

    В материала се твърди, че пред прокуратурата е приложен ЕКСПЕРТЕН ДОКЛАД - настоявам прокуратурата да не се крие, а да публикува този "експертен" доклад, както и неговите автори. Това доклада на министерство на околната среда ли е?

    ***
    "Единственото нещо, необходимо за триумфа на злото, е добрите хора да не правят нищо"
    Едмонд Бърк
  • 6 жител на Ботевград

    3 1 Отговор
    "Отговорните" според статията са на тези постове от 01.11.2015 г., а прокуратурата е сезирана още година преди това- края на 2014. Но за онзи период, когато са изградени тези байпаси виновни няма... въпреки че и тогава тинята си течеше от чешмите... пак без договор:)
  • 7 ГОСТ

    1 0 Отговор
    МДААА......ОТНОВО САМО ПЛЮЕНЕ. И МЕН МЕ ИНТЕРЕСУВА ЗАЩО ОТ 2014 ДО НОЕМВРИ 2015 НИЩО НЕ СЕ НАПРАВИ ПО ВЪПРОСА С БАЙ-ПАСИТЕ? И ДА ПОПИТАМ КОЙ ГИ ИЗГРАДИ ТЕЗИ БАЙ -ПАСИ? МАЙ НЕ СА БЕЗ ЗНАНИЕТО НА ВИК. СЕГАШНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ/НЕ УПРАВИТЕЛЯТ, КОЙТО НИЩО НЕ РАЗБИРА/ СТО ПРОЦЕНТА ЗНАЯТ , АМА СИ ТРАЯТ ЩОТО ГИ Е ШУБЕ ДА НЕ ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА КАТО СИ ПРИЗНАЯТ КАКВИ СА ГИ ВЪРШИЛИ.