9 Декември, 2016 18:37 2 026 1

Бизнесът да се ангажира с ПУП-овете

  • софия-
  • бизнес-
  • община-
  • бюджет
Бизнесът да се ангажира с ПУП-овете - 1
Снимка: М. Богданова ©

Не е тайна, че купувайки си жилище местоположението е точно толкова важно, колкото и цената. Когато кварталът е слабо осветлен, тротоарите разбити, определено купувачите биха се замислили преди да извадят парите и да купят имот.

След като през последните години предимно в центъра се ремонтираше уличната мрежа, през 2017 г. идва ред и на кварталите улици. Общо 65 млн. лв. са предвидени за тази дейност, каза Йорданка Фанцъкова на среща с представителите на бизнес съвета към кмета на София. В него взеха участие председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, собственикът на "Софарма" Огнян Донев, почетният председател на Камарата на строителите Светослав Глосов, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов и други.

Проектът за бюджет на София за 2017 г. е около 1.2 млрд. лв., като собствените приходи са 612 млн. лв., а над 247 млн. лв. са средствата, осигурени от европейски програми.

Двойно повече средства са предвидени за облагородяване и поддръжка на междублокови пространства. Увеличава се и средната кратност на миенето както на големите улици и булеварди, така и на квартални улици.

„Залагаме на последователност и стабилност. За поредна година не планираме увеличаване на местните данъци и такси за софиянци”, каза Фандъкова.

Бизнесът да се ангажира по-активно с процедирането на подробните устройствени планове, предложи главният архитект на София Здравко Здравков. „Промяната в ПУП-овете на всеки десет години създава едно усещане за неустойчивост и усещане за нестабилно развитие. Именно затова е задължително в самото изработване на плановете да се ангажира максимално бизнесът и гражданският сектор и тези планове да са един вид граждански договор между община, жители на конкретната територия и собственици на поземлени имоти." Инж. Глосов го подкрепи като заяви, че това е най-добрият начин да бъде гарантирано устойчивото развитие на столицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    След най-първото изписване на израза в скоби се поставя абревиатурата му. Не хората да прочетат заглавието, после половината статия и да се чудят какво значи ПУП. Не че ти знаеш.