Last news in Fakti

24 Април, 2014 07:00 18 017 0

10 от най-полезните за стомаха билки

  • билки-
  • стомах-
  • съвети

Едни от най-честите стомашни оплаквания са болка, тежест, подуване, киселини

Стомахът е много чувствителен орган, който бързо може да излезе от равновесие и от най-дребните дразнители. Това най-често са неправилното хранене, алкохолът, цигарите, стресът. Стомашните проблеми обхващат  много симптоми, които могат да се появят в различни етапи и ситуации в ежедневието.

Едни от най-честите стомашни оплаквания са болка, тежест, подуване, киселини. Тъй като човешкият стомах реагира различно на храните, за добрата му кондиция е важно спазването на даден хранителен режим.

Освен това има много храни, които могат да причинят дисконфорт. Едни от най-дразнещите храни са неща като горчица, оцет, червен и черен пипер, праз, чесън, хрян. Дразнители могат да бъдат и сладките неща, пържено, кафето и алкохола.

Сайтът 10те.бг представя 10 от най-полезните за стомаха билки.

1. Мента

Ментата е представител на род многогодишни растения от семейство Устоцветни. Тя е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. Древните римляни ароматизирали с нея залите за тържества и пирове, защото смятали, че мирисът на мента усилва мозъчните функции и подобрява паметта. Днес от нея се използват листата, в които се съдържат етерични масла с главна съставна част ментол. Той е причината за ароматните и освежаващи свойства на билката. Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация. От мента се прави ментов лист, предназначен за употреба като трапезен чай. Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, газове. Ментата успокоява спазмите в храносмилателните пътища и възвръща апетита. Важно е да се приема в малки дози, в чай например. Тя е и подходяща билка за лечение при заболявания на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, хроничен панкреатит, разстройство.

2. Лавандула

Лавандулата е растение от семейство Устноцветни. Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане на лавандулово масло, а от лавандуловите съцветия се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други. През Първата световна война лавандуловот масло се е ползвало широко в болниците с цел дезинфекция на подовете и стените. В народната медицина чай направен от лавандулови цветове помага при киселини, успокоява стомаха при диария и подпомага храносмилането. Освен това се ползва срещу дрезгавина в гласа и зъбобол. Лавандулата намира голямо приложение и в ароматерапията.

3. Лайка

Лайкатата e едногодишно тревисто растение с разклонено стъбло. За лечебни цели се употребяват цветовете и - Flores Chamomillae. Събират се през периода на цъфтежа, от май до юли като се откъсват целите цветни кошнички заедно с малка част от дръжките и се подреждат в плитки кошници или рамки за сушене на билки. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35ºС. Етеричното масло на лайката има противовъзпалително и омекчително действие при заболявания на храносмилателния път - колики в стомаха и червата, гастрити, колити и метеоризъм, стоматит, гингивит, и при възпалителни процеси на дихателните пътища, където се употребява за инхалации и промивки под формата на гаргара. Има благоприятен ефект при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

4. Джинджифил

Джинджифилът е културно растение, което не вирее в диво състояние. Родината му е някъде в Източна Азия, от Индия до Китай или Югоизточна Азия. Най-ранните документи за него са китайски. Конфуций го споменава в своите "Аналекти" и е известен с това, че не е сядал на масата без него. Според по-късни документи джинджифилът е внасян в Китай от Югоизточна Азия. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. В китайската медицина джинджифилът се използва за лечението на различни стомашни проблеми. В западните култури се използва за облекчаване симптомите на гадене и повръщане при бременност. Проучване, публикувано в Cancer Prevention Research, открива, че джиндифилът редуцира риска от рак на дебелото черво, тъй като потиска възпалителните процеси в червата. Той може да се намери под формата на прах, капсули, таблетки или пресен корен.

5. Копър

Копърът е бил известен още на древния египетняни и е употребявали от тях като средство против къркорене на червата и хълцане. В древен Рим пък са го давали на гладиаторите, за да бъдат издръжливи и силни. За древните гърци изгарянето на ароматни масла от копър било белег за благосъстояние. Копърът съдържа важните за подобряване на имунитета цинк и йод, необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, незаменимите за укрепване на костите и зъбите калций и флуор. Използва се при лоша перисталтика и газове. Успокоява спазмите на гладката мускулатура на органите в коремната кухина. Действа добре при деца с ленив стомах, запек и задръжка на газове, а чаят от копър е най-доброто познато средства за облекчаване на коликите при кърмачетата. Подобрява храносмилането и апетита. Семената от копър засилват секрецията на стомашните жлези и подстомашната жлеза, увеличават отделянето на жлъчка и отстраняват отоците на червата. Препоръчва се и при диария.

6. Глухарче

Глухарчето принадлежи към подсемейство Лактукови. Само в Европа са класифицирани над 1 200 вида и подвида на това растение. За децата то е средство за игра и забавление, а за възрастните намира приложение в кулинарията и лечението. Глухарчето съдържа горчиви вещества, които стимулират производството на жлъчен сок, ускоряват процеса на храносмилане и така спомагат за детоксикацията на организма. То е полезно още при проблеми с черния дроб, бъбреците, жлъчката, храносмилателната система. А продължителната терапия с него одобрява обмяната на веществата. Глухарчето помага при анемия, авитаминоза, атеросклероза, диабет, липса на апетит и лекува още кожни проблеми, умора, ставни заболявания.

7. Мащерка

Мащерката е род от около 350 вида ароматни многогодишни тревисти растения и малки храсти, високи до 40 см, от семейство Устноцветни, растящо в Европа, Северна Америка и Азия. Днес растението се използва масово като подправка, а плодовете, цветовете и листата се прилагат под формата на лечебно средство за различни болестни състояния на организма. Мащерката съдържа няколко вида антиоксиданти - флавоноиди, терпинен, бета каротин, които прочистват тялото от свободните радикали и ни помагат да се предпазим от вредите, които те могат да му нанесат. Чаят от мащерка отдавна се използва за лечение на диария и газове, за облекчаване на ревматоидни заболявания и при паразити като например анкилостома, който живее в дванадесетопръстника и тънкото черво.

8. Кардамон

За родина на Кардамона или кардамома се счита тропическата джунгла в Югозападна Индия. Като подправката той е познат още от древността. В миналото се е използвал и за ароматизиране на кафе в Близкия Изток, а в Иран е бил добавян към чая. Днес се отглежда най-вече в Непал, Тайланд и Централна Америка. Като билка Кардамонът действа благоприятно върху храносмилателната система и ограничава появата на газове. Полезен е при болки в стомаха. Препоръчва се и при лош дъх. Достатъчно е да сдъвчете само няколко зрънца, за да се освежите. Подпомага метаболизма и се използва за намаляване на теглото. Етеричните масла в него дават усещане за ситост и потискат апетита. А сред най-популярните рецепти за отслабване с него е в комбинация със зелен чай.

9. Розмарин

Розмаринът е многогодишно тревисто растение с дървенисто стъбло и миризливи вечнозелени игловидни листа. Расте в района на Средиземноморието, а пресните му или сушени листа се използват в традиционната средиземноморска кухня като зелена подправка. От тях се прави и билков чай. Сред българското и славянско население в Османската империя розмаринът се е използвал като основна билка в специална билкова смес, наричана от българските знахари с името "гюлбул" и "гюлбул бюлюк". В традиционната медицина се прилага при нарушен менструационен цикъл, за успокояване на болки в стомаха, против образуването на газове в стомаха и червата, за подобряване на апетита. Етеричното масло и листата му предизвикват отделяне на секреции в стомаха и червата и засилват жлъчната секреция. Те действат и противомикробно, диуретично и тонизиращо. Не се препоръчва при бъбречни и чернодробни заболявания.

10. Кориандър

Кориандърът е едногодишно тревисто растение, което се използва широко като подправка в средиземноморската, индийската, латиноамериканската и близко- и далекоизточната кухня. Всички части на растението могат да се ядат, но пресните листа и сушените семена се използват най-често в кухнята. За употребата му се споменава още в древни санскритски писмени източници. Българската народна медицина препоръчва кориандъра при болки в стомаха и червата, диария, кашлица, задух, повръщане, бронхит. Плодовете и етеричното масло на кориандъра стимулират отделянето на секреция в стомаха, червата, жлъчката и белите дробове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА