Last news in Fakti

14 Май, 2014 16:42 3 543 0

Изложба на малко известни снимки на наши писатели слиза в метрото

  • изложба-
  • малко-
  • известни-
  • снимки-
  • писатели-
  • метрото

Експозицията включва 40 уникални фотографии, които ще бъдат разположени на метростанциите СУ Св. Климент Охридски и Стадион Васил Левски

Изложба на малко известни снимки на наши писатели слиза в метрото - 1
Снимка: НАБИС

Фотографска изложба „Писатели през фотообектива“ ще бъде открита утре в столицата, съобщиха от организаторите.

Идеята на експозицията е да покаже моменти от живота както на известни, така и на позабравени български писатели през погледа на ранните ни фотографи.

В изложбата са включени 40 снимки, разположени на метростанциите „СУ „Св. Климент Охридски“ и „Стадион „Васил Левски“.

„В месеца, в който честваме създаването на славянската азбука и отбелязваме значението на делото на светите братя Кирил и Методий за националната ни култура и духовност, решихме да покажем малко известни снимки на нашите най-даровити автори“, според  Динчо Кръстев, изпълнителен директор на фондация НАБИС.

По думите му, откриването на изложбата в станцията на метрото, в близост до Софийския университет, Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Българската академия на науките, е в унисон с нейната идея.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която е патрон на инициативата, е поканена на официалното откриване, което ще се състои на на 15 май, от 14 часа, на станция „СУ Св. Климент Охридски“ на софийското метро.

Очаква се да присъстват представители на културните и академични среди.

Организатори на изложбата са фондация НАБИС и фондация „Америка за България", а самите фотографии са притежание на Националния литературен музей и дигитализирани по проекта EuropeanaPhotography на Европейската общност. Партньори на инициативата са Столична община и софийския метрополитен.

Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да видят автентични фотографии на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Николай Лилиев, Дора Габе, Фани и Чавдар Мутафови, на съратници от кръга „Златорог“ и др. до 15 юни 2014 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА