Last news in Fakti

25 Април, 2024 18:38 4 871 11

Почина "Царят на черното тото на Балканите"

  • джаро-
  • черно тото-
  • мачове-
  • тото-
  • лепа брена-
  • царят

През 80-те години той е импресарио на Лепа Брена

След кратко боледуване на 75-годишна възраст почина Велибор Джаровски – Джаро, пише БЛИЦ. Той беше считан за една от най-големите фигури на черното тото още преди това да се превърне в световен проблем. По собствените му думи е уредил изхода на повече от 80 мача.

През 80-те години на ХХ век Джаровски е импресарио на едни от най-големите звезди на югославската музика – Лепа Брена, Здравко Чолич „Биело дугме“ и др. През 1978 г. организира концерт на Здравко Чолич на стадиона на Цървена звезда пред 70 000 зрители. Заради тази си дейност завързва връзки на най-различни нива в бивша Югославия.

Благодарение на тези контакти успешно урежда резултатите от футболни мачове. Джаро винаги е твърдял, че най-големите успехи му успехи въобще са свързани с футболния клуб Слога Югомагнат (Скопие), който благодарение на него успява да спечели три поредни шампионски титли (1999, 2000, 2001 г.).

Според собствените му думи, първият му уреден мач е между Югококта и Тиквеш, когато плаща 500 000 динара, за да се постигне желания от него резултат. През 1971 г. успява да договори двубой от долните нива на македонския футбол между Лескоец и Велгощи да завърши 134:0.

Бившият президент на Футболната асоциация на Югославия Славко Шайбер го обява за черното зло на югославския футбол. Обвинен е за уреждането на 22 мача, докато самият той твърди, че бройката е над 80. Заплашват го с 15 години затвор, но Джаро излиза на свобода след 90 дни.

„Във всеки клуб имах мои играчи, които се нуждаеха от пари за нова къща, кола или за да издържат любовниците си. По време на концертите срещах много футболни хора и така създавах връзки. Позволявах си преди мачовете да влизам в съдийските стаи и да забранявам на реферите да показват картони“, признава Велибор Джаровски приживе.

Веднъж бившият държавен глава на Югославия Йосип Броз Тито заявява за харизматичния македонец: „Не се занимавайте с него! Прави нередни неща, но е много симпатичен“. Не всичко обаче му се разминава безнаказано. Докато уговаря загуби на Вардар (Скопие) два пъти е прострелян.

„Уреждал съм мачове на европейски отбори и на националния тим. В един от тях македонският отбор щеше да падне от Ейре, но италианският съдия ни даде две дузпи“, твърди Джаро, вероятно визирийки световната квалификация за Мондиал`98 в Скопие, когато домакините печелят с 3:2 при съдията Алфредо Тренталандже, а Митко Стойковски вкарва две дузпи.

Уреждането на мачове на високо ниво не може да става без солиден гръб, а Джаро признава, че е имал такъв.

„Естествено, че познавах силните фигури. Иначе все още щях да съм в затвора. Един от моите защитници беше Стане Доланц, който беше шеф на тайната полиция и искаше да стане наследник на Тито. Радвах се и на защитата на единствения човек, който успя да разбие шампионския монопол на Цървена звезда и Партизан след разпадането на Югославия. Прекарвахме летните месеци заедно и играехме по казината“, твърди македонецът, визирайки Желко Ражнатович-Аркан.

„Хазартът е моя страст. Играя покер и блекджек. Не мога да кажа колко пари нося в себе си, но има случай, при който загубих 5 милиона германски марки. Нямах търпение да изляза от едно казино, за да отида в друго в Гърция, Германия или Австрия. Имах си и собствена игрална зала“, твърдеше приживе Велибор Джаровски.

Източник: blitz.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пфу

    21 5 Отговор
    Скапаняк

    Коментиран от #5

  • 2 Венци Стефанов

    23 1 Отговор
    Аз от него съм се учил. Мир на праха му.

    Коментиран от #6

  • 3 цвфбгхйкл;'ь

    18 2 Отговор
    И? Сега ще си напълни дупката – както всички.
  • 4 Единбоклук

    19 2 Отговор
    по-малко.
    Никаква загуба.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аз сметам

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Венци Стефанов":

    че е по-скоро обратното.
  • 7 Гено

    5 1 Отговор
    И защо пишете за някакви боклуци и измамници. Това е антисоциално поведение. Трябва да се порицава, а не възхвалява.

    Коментиран от #8

  • 8 ЦЕНО

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гено":

    НЕ БЕ ЗА ДА ВИДЯТ ВСИЧКИ
    ЧЕ ....БАНКЕРА...ОТ ОНЯ СВЯТ ...
    ТОЙ ПЕЧЕЛИ.............
  • 9 Ха ха ха

    2 2 Отговор
    Сръбските палячовци са най-големите, но след рушките......
  • 10 тома

    2 0 Отговор
    И наско раев играе покер но каза че не е комарджия
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.