Last news in Fakti

2 Май, 2024 20:20 1 262 6

Може ли родните щанги да изгърмят за Олимпиадата ?

  • щанги-
  • вдигане на тежести-
  • олимпиада-
  • изгърми-
  • сума-
  • неплатена-
  • коджабашев

Родната федерация не е платила около 36 000 долара за допингконтрол

Може ли родните щанги да изгърмят за Олимпиадата ? - 1
Снимка: БГНЕС

Скандалният нов-стар президент на федерацията Антон Коджабашев се оплака, че може да не бъдем допуснати до Олимпийските игри в Париж заради неплатени такси от Европейското първенство, което домакинствахме през февруари. По информация на NOVSPORT.COM става дума за пари за допингконтрола, в размер на около 36 000 долара. Така можем да претърпим пореден резил и да изпуснем вероятно най-сигурния си олимпийски медал и дори титла – на Карлос Насар. И трябва да се поеме отговорност! Както от предишния президент на федерацията Ариф Маджид, така и от настоящия Антон Коджабашев. Защото не може да се чака само на държавата. Търсят се отговори и NOVSPORT.COM няма да се умори да ги преследва. Защото трудът на едно момче от Червен бряг – Карлос Насар, може да отиде на вятъра заради неспиращите неразбории в спорта, в който е избрал да се развива. И за успехите му нямат заслуга нито предишното, нито сегашното ръководство на федерацията! Но за евентуален провал и изключването ни от Олимпийските игри ще са виновни именно те!

Освен всичко, това е второ предупреждение от страна на тежкоатлетическите среди за заплаха, че може да ни гръмнат за Париж. Първото дойде от предишния президент Ариф Маджид. Минути, след като сдаде поста той обяви, че ни разследват за поява на извадения до живот от спорта Алан Цагаев в зоните за състезатели и треньори по време на Европейското в София.

Най-сериозният проблем обаче е, че държавата дори да иска да помогне, няма нормативно право да го направи. Защото щангите са със спряно финансиране от Министерството на младежта и спорта заради множество задължения както към Национална агенция по приходите (НАП), така и към ММС. И множество неуредици в документацията.

Добрата новина в цялата абсурдна ситуация е, че служебният спортен министър Георги Глушков е намерил начин да обезпечи поне заплатите и финансирането за подготовка на спечелилите олимпийски квоти – световния рекордьор Карлос Насар, Божидар Андереев и Иван Димов. И да плати премиите на медалистите от Европейското в София.

Основна причина за хаоса в един от най-успешните ни спортове отново са вътрешни боричкания за власт, прераснали дори в корупционен скандал и размяна на белязани пари. Както е известно бившият вече президент Ариф Маджид обвини треньора на националния отбор Иван Иванов и неговия син Иван Иванов-младши, служител в спортното министерство, че са му поискали подкуп в размер на 62 000 лв., за да уредят финансирането на Европейското първенство в „Арена София“. В скандала изплува публично и името на тогавашния заместник-министър на спорта Даниела Дашева.

От своя страна Иванови и по-голямата част от Управителния съвет дадоха Маджид на прокурор и изнесоха данни, че е харчил пари на федерацията за собствени нужди.

А защо щангите си върнаха загробилия ги след тежък допинг-скандал през 2008 г. Антон Коджабашев е въпрос, на който май и хората от този спорт не могат да си отговорят…


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Налудник

    1 1 Отговор
    Не знам. Може ли? Трябва ли? Логично ли е? Въпроси...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Госあ

    4 3 Отговор
    Еееее не ….. Насар да си хваща куфарчето и да бега докато още може !
  • 4 РЗС

    4 1 Отговор
    От толкова кражби ще останем без един читав състезател. Няма да я бъде тая държава с тоя народ! Много се обидиха, но Бойко беше прав - лош материал! Предполагам включва и себе си.
  • 5 Трябва -

    1 2 Отговор
    особено като стане ясно ,че един наркопласор е "лицето на българските щанги"...
  • 6 пенко

    1 1 Отговор
    ТОЗИ МРЪ...К СЪВМЕСТНО С ПЛАМЕН АСПАРУХОВ ОКРАДОХА 500 000 ЛЕВА - ЗА УЧАСТИЕ В ПЕКИНСКАТА ОЛИМПИЯДА И ЗАРАЗИХА ВСИЧКИ НАЦИОНАЛИ С АНАБОЛИ ОТ ТАЙВАН - И БЯХМЕ " ХВАНАТИ " И ОТСТРАНЕНИ !!!!!!!!!! ТАКА И НЕ ВЪРНАХА ПАРИТЕ -МАКАР И С ПРИСАДА !!!!! НО ПЛАМЕН НАПРАВИ ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНИ И В СИДНИ И В АТИНА ---КОДЖАБАШЕВ Е САМО ГАД !?!