Last news in Fakti

6 Май, 2024 13:50 902 7

Националите ни по кърлинг със забележителен успех за историята

  • кърлин-
  • спорт-
  • национален отбор-
  • европейско първенство

Българите спечелиха всичките си девет мача и заслужено взеха златото на Европейското първенство

За първи път златни медали в историята на кърлинга в България. Мъжкият национален отбор в състав Рето Зайлер, Божидар Момерин, Станимир Петров, Тихомир Тодоров с треньор Николай Рунтов, спечелиха всичките си девет мача и заслужено взеха златото на Европейското първенство в група C, което се проведе в Дъмфриз, Шотландия - родината на този спорт. Така те си осигуриха място в Елитната група на Стария континент.

Отборът сам финанзира подготовката, екипировката и участието си на европейски първенства. Момчетата са много горди от постигнатия резултат, като за първи път прозвуча химнът на България и бе развят родният трибагреник в най-големия кърлинг център в Шотландия.

Поради липса на държавно финансиране и спонсори, те са принудени сами да осигурят екипировката си и да финансират всяко участие на отбора, който представлява Република България на европейски и международни първенства. Поради липса на подходящи условия за развиването на високи спортни постижения в България, отборът е принуден да пътува, за да се подготвя в най-близките зали в Европа, които са в Будапеща и Братислава, отново с лични средства.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вихър

    6 0 Отговор
    браво
  • 2 Сила

    7 0 Отговор
    Егати и ентусиастите... БРАВО..... повече такива хора да има!
  • 3 Искам да стана състезател по кърлинг

    0 3 Отговор
    Но мускулите ми са малки , а имам и шкембе .
  • 4 Къпан пор

    5 4 Отговор
    Няма по тъп спорт от кърлинг,още по тъпи са желаещите да гледат такъв спорт.
  • 5 Тино

    3 4 Отговор
    А националите по "Не се сърди човече" как са???
  • 6 ФеноменО

    4 0 Отговор
    Браво. Европейски шампиони по кърлинг, в друга статия прочетох Европейски шампион по културизъм, Явно спортните успехи не са в спонсорирането( и то е важно, но има и разрушително действие), а се дължат на други качества. А като чета коментарите, това ми убеждение се потвърждава.
  • 7 Защо няма и

    3 2 Отговор
    Пърдинг, на английски фартинг? Те там ще сме твърдо в тройката на света! Дерзайте!