Last news in Fakti

8 Май, 2024 13:10 613 1

"Златната топка" на Марадона ще бъде продадена на търг

  • марадона-
  • трофей-
  • златна топка-
  • продават-
  • търг

Тя му бе връчена за най-добър футболист на Световното първенство през 1986 година

"Златната топка" на Диего Марадона, връчена му за най-добър футболист на световното първенство през 1986 година, ще бъде продадена на търг във Франция през юни, съобщиха от аукционна къща Aguttes, предава БТА.

Това е първата "Златна топка", която ще бъде продадена на търг, а стойността ѝ все още не е определена. От аукционната къща очакват да донесе милиони на 6 юни, информира "24 часа".

Марадона, който почина през 2020 година, спечели наградата след като изведе Аржентина до триумф на световния шампионат в Мексико, отбелязвайки пет гола на първенството, на което играе във всички срещи без смяна. Турнирът вероятно се помни най-много и с двата гола на Марадона срещу Англия на четвъртфиналите. Първото попадение по-късно стана известно и като вкарано с Божията ръка, а второто бе избрано за Гол на века.

Фланелката, която Диего Марадона носи в този ден, както и топката от мача, вече бяха продадени на търг.

След представянето си срещу Англия, легендарният аржентинец отбеляза два гола в срещата с Белгия на полуфиналите, а във финала Аржентина печели с 3:2 срещу Западна Германия.

Наградата на Марадона от Мондиал 1986 бе изчезнала, преди да се появи сред няколко трофеи в аукционна къща. Наскоро тя бе поверена на Aguttes, която проведе разследване за произхода на отличието и успя да удостовери, че това е точно призът, връчен на покойния аржентински футболист.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бегай

    3 0 Отговор
    Западни отрепки. Ще продават крадена вещт. Толкова им е морала.