Last news in Fakti

9 Май, 2024 16:13 2 235 8

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: В Скопие не разбират европейския процес, Силяновска си е в Югославия (ВИДЕО)

  • димитър гърдев-
  • война-
  • украйна-
  • надпревара-
  • русия-
  • червени линии

Войната в Украйна навлиза в нова надпревара. Важни са червените линии пред Русия, заяви международният анализатор

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: В Скопие не разбират европейския процес, Силяновска си е в Югославия (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

"Това не е рамка на България, а на целия Европейски съюз. Какво да отстъпваме?!"

Така международният анализатор Димитър ГЪРДЕВ коментира в студиото на ФАКТИ думите на новоизбрания президент на РСМ Гордана Силяновска за "преосмисляне на преговорната рамка за присъединяване на страната към ЕС", както и казаното от служебния премиер Димитър Главчев, че "повече отстъпки няма накъде да правим".

Пред водещата Лили МАРИНКОВА Гърдев заяви, че България не трябва да влиза в разправиите в Скопие.

"Колегите ни от РСМ не разбират европейския процес. И ние не го разбирахме. Водещи държави ни помогнаха, докато разберем как работи тази машина. Няма предоговаряне на преговорна рамка. Ако те не се съгласят, рамката просто изчезва. Трябва да има ново решение и новата рамка може да бъде много по-сериозна. Ние не сме налагали вето, просто не одобрихме преговорната рамка, която не е българска. Вето тепърва предстои", каза наблюдателят.

"Другото, което не разбират, е че положението, в което се намират те и Албания, е много по различно от това, което имахме ние и Румъния. Ние имахме единна рамка. А при тях не е така - Скопие и Тирана не са в равнопоставено положение. Албания може да стартира втората междуправителствена конференция, независимо от РСМ и да ги изпреварят. Каква преговорна рамка? Пред двете страни са поставени предварително категорични политически условия. Така РСМ може да достигне положението, в което се намира Босна и Херцеговина", продължи Гърдев.

"Всички тези изказвания, че договорът от Преспа и договорът за добросъседство с България не са им изгодни...ами да ги денонсират. Странно е, че кандидатстващи за президенти говорят такива неща. При цялото ми уважение към госпожата, но тя не е мръднала от...Югославия. Ясно трябва да се заяви, че без договор за добросъседство, няма РСМ в ЕС. А следващият договор ще го направим ние и то при условия, вече недостижими за тях. Дано всичко това си остане просто част от предизборната кампания. Не знам как си мислят, че когато влязат в ЕС, където всички сме равни, могат да говорят срещу съседа си, както сега", завърши темата за съседите ни гостът.

"Категорично може да се каже, че войната на Русия с Украйна навлиза в една нова надпревара, една нова ескалация. С няколко основни пункта: Видяхме, че тези предварително сондажи на френския президент вече имат и някакво реално измерение. Имаме и заявленията на някои натовски държави, и продължаващите заявления на Макрон, че всъщност бяха поставени две червени линии пред Русия, които, ако бъдат преминати, може да очакваме навлизане на натовски части", заяви Димитър Гърдев.

Той продължи с анализа си по следния начин:

"Тук има няколко нюанса. Всъщност какво представлява Френския чуждестранен легион? Това не е част от френската армия. Същото нещо, което представляваше "Вагнер", които ги виждаме в Африка. Но това не означава, че Руската федерация воюва там директно, по установените от международния ред правила. Същото важи и за чуждестранния легион, който по своя юридически статут няма право да действа на територията на Франция. Това се случва само веднъж - по времето на Втората световна война.

Когато говорим за части, подразделения на Френския чуждестранен легион в Украйна, това не означава, че френското правителство има отговорност за тях. Те се третират и по друг начин. За това и казвам, че нюансите са важни.

Когато обаче говорим за навлизане на части от френските въоръжени сили, говори се за елементи от тяхната 8 -а дивизия, тогава вече е друго. И заради това бяха очертани тези червени линии. Не бива за смесваме доброволци и други подобни и от друга страна юридическо навлизане на войски на някаква определена държава. Искам да обърна внимание на тези червени линии, защото те са важни. Тези червени линии бяха потвърдени и от други фактори в НАТО и в САЩ. Едната от тях е срив на отбраната на Украйна и сериозен пробив на руските войски там.

Втората е провокации върху държави, които са членове на НАТО- това са Прибалтийските републики, Полша и Румъния. Какво може да се има предвид под една такава формулировка? За мен това означава всъщност, че може би там се предвижда дислоцирането на предадените F-16. В момента инфраструктурата на Украйна не позволява те да бъдат базирани там. Цялата територията на страната е под ударите на руските ракети".

Още от анализа на Димитър Гърдев за развитието на войната Русия- Украйна и за важните международни процеси може да откриете във Видеото.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тато

    13 6 Отговор
    тоя наясно ли е що се водят войни по принцип, че тая червена линия нещо ми прилича на кокаинова линия - "Едната от тях е срив на отбраната на Украйна и сериозен пробив на руските войски там."
  • 2 Мим

    16 6 Отговор
    Абе тия франки и западняци ,явно си го просят и както вървят нещата,ако се намесят ще го отнесат и яко ще си го получат. Тогава,явно са преминали руските червени линии.Те са по важни....
  • 3 ШОПА

    11 5 Отговор
    Много точно анализирано от г-н Гърдев.Кога ще фръкнат корделите на Макрон,Камерън и Борел?

    Коментиран от #6

  • 4 Град Козлодуй

    12 3 Отговор
    Светът има Нужда от МИР
    войните СА кървав бизнес
  • 5 Хелоу

    12 4 Отговор
    Империята на лъжите в лицето на САЩ и нейния култ се тресе по шевовете. Върти и суче но поражението наближава с огромни стъпки. Ще завлече ли цяла Европа в нова война, под одобрителните дюдюкания на нашите евроатланти, които им се струва много романтично война с Русия. Само че не знаят че този път няма да гледат само по телевизията и да драскат по форумите.
  • 6 МНОГО СКОРО

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ШОПА":

    ПЕТЛЕТА ГАЛФОНИ И НАЦИСТИ.
  • 7 Путинофил

    0 7 Отговор
    Светът не спря руските нашественици в Чечения и Грузия. Сега ще духа супата.
  • 8 Баба Гицка

    1 6 Отговор
    Този международен анализатор нещо не е доразбрал за червените линии. Едната е намеса на Беларус във войната, а другата е агресия срещу Полша или прибалтийските страни.