Last news in Fakti

9 Юли, 2023 06:01 2 132 17

И Канада се обяви против касетъчни боеприпаси за Украйна

  • канада-
  • касетъчни боеприпаси-
  • сащ-
  • украйна-
  • джъстин трюдо

Съединените щати обещаха да предоставят на Украйна такива за нейната контраофанзива срещу руските окупационни сили

И Канада се обяви против касетъчни боеприпаси за Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канада се обяви против използването на касетъчни боеприпаси, каквито Съединените щати обещаха да предоставят на Украйна за нейната контраофанзива срещу руските окупационни сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера канадското правителство потвърди, че ще продължи да се придържа към конвенцията от Осло, която забранява този спорен вид оръжие. "Ние не подкрепяме използването на касетъчни боеприпаси и сме ангажирани с това да бъде сложен край на въздействието на касетъчните боеприпаси върху цивилни, особено деца", пише в изявлението.

Либералното канадско правителство на премиера Джъстин Трюдо излезе с тази позиция, въпреки че е един от най-гласовитите поддръжници на Украйна и от миналата година ѝ обеща милиарди долари финансова, военна, хуманитарна и друга помощ, отбелязва Ройтерс.

В петък Съединените щати обявиха, че ще предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна като част от нов пакет военна помощ за нея в размер на 800 милиона долара.

Киев приветства решението на Вашингтон и обеща да използва тези оръжия само за да освободи окупирани украински територии, но не и за атаки на руска земя.

Друг американски съюзник освен Канада - Германия, и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обаче се обявиха против изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна.

Над 100 държави са страни по конвенцията от Осло, която забранява тези спорни оръжия. Съединените щати, както и воюващите Русия и Украйна, обаче не са сред тях.

Касетъчните боеприпаси обикновено освобождават голям брой по-малки бомби, които могат да убиват безразборно в обширен район. Онези от тях, които не експлодират, представляват опасност десетилетия след края на съответния конфликт, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 3 Отговор
    Бай Дън каза на журналистите че укрите са свършили мунициите и затова праща касетъчни.НАТО остана без снаряди.
  • 2 Касетофон

    15 0 Отговор
    Че без касети аз съм свършен бе! Нали искате музика на сватбата?
  • 3 Демократ

    18 1 Отговор
    Пък куба е мексико са ок да използва русия ядрено оръжие
  • 4 Милен

    13 3 Отговор
    Не ги е срам, путинофили 😂
  • 5 Уса

    18 3 Отговор
    Русофилията се разраства май май.Всички са съгласни Украйна да се бие до смърт,но ако може повече да умира
  • 6 Коментар

    23 2 Отговор
    С уран може,а касетъчни не може?Страшна логика имат...и двата вида имат тежки последици дори войната да свърши.Най-добре да спират войната.Направо геноцид на украинците се извършва.
  • 7 Да се знае!

    27 3 Отговор
    1.Предоставянето на касетъчни бомби е "компенсацията", че няма да приемат Зеленски в НОТО. 2. Това е нож с две остриета. Руснаците имат превъзходство във всеки един компонент, вкл.касетъчни бомби. Те това и чакат, ще кажат :"ето те започнаха първи"...и ще ги засипят с касетъчни бомби.
  • 8 Вашето Мнение

    43 3 Отговор
    Сащ са терористична държава още от създаването си. Най-големият геноцид в човешката история извършват шаш, когато избиват над 11 000 000 индианци. По време на ВСВ, разпалена от тях за да се спасят от фалит, американски банки финансират хитлер. След края и, те извършват най-голямото военно престъпление в човешката история, хвърляйки атомни бомби над Япония. Във Виетнам използват напалм и агент оранж, превръщайки долината на река Меконг в пустиня и избивайки хиляди деца докато са там. Следват афганистан, после създават изчадието идил и днес избиват стотици хиляди украинци за тяхните интереси.
  • 9 Мишел

    25 1 Отговор
    Според информация Ню Йорк Таймс , изследване на Пентагона е показало, че тези партиди касетъчни боеприпаси имат висок процент неразриви и са негодни за употреба от армията на САЩ. За да не бъдат бакувани, ще бъдат употребени в Украйна. На бойното поле ще бъдат по- ниско ефективни, но неразривите осигуряват в последствие множество цивилни жертви.

    Коментиран от #15

  • 10 Джамбaза

    19 2 Отговор
    Важното е контранаступа да напредва.
    За сега с по два метра надолу за всеки украински боец.
  • 11 Напреднал

    15 1 Отговор
    Трюдо май се изплаши от пожарите в Канада. Ще му изгоро държавата и без войнба
  • 12 Канада???

    7 1 Отговор
    Къде им коя беше тази държава???
  • 13 ИВАН

    9 2 Отговор
    Западняшко лицемерие - от куршуми и от уран е хуманно да се умира, ама от касетки - не ... тоя трюдо изпраща тонове оръжие с което се сее смърт, ама сега да го видят колко е "хуманен" - касетки - не
  • 14 Калпазанин

    5 0 Отговор
    Типично по англосаксонски, едните дават другите просто не са съгласни, ама не се критикуват или не говорят за санкции например, гарван гарван око не вади. Просто и с една дума ЛИЦЕМЕРИ
  • 15 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мишел":

    За тях няма значение, нали няма да умират англосаксонски, типично краварска логика ще се бият до писледния украинец
  • 16 Джоко

    4 0 Отговор
    Провокация с цел ескалация и след това открита намеса на НАТО, не скрита както е сега. Явно руснаците преди седмици много натовски отпадък са депонирали в Крематорск.
  • 17 Американска пропаганда

    1 0 Отговор
    Говорител на Байдън Псаки 28 февруари 2022 г.: „Използването на касетъчни боеприпаси е военно престъпление.“ Година и половина по-късно съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан на брифинг в Белия дом обяви намерението си да прехвърли касетъчни боеприпаси в Украйна.
Новини по държави: