Last news in Fakti

16 Април, 2024 06:31 987 13

Пентагонът: Израел ще реши дали да отговори на Иран

  • лойд остин-
  • сащ-
  • пентагон-
  • израел-
  • иран

Военният министър на САЩ Лойд Остин разговаря със свои колеги от Близкия изток и Европа

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря със свои колеги от Близкия изток и Европа, като изрази подкрепата си за Израел след атаките от Иран, но изтъкна също важността на стабилността в региона за предотвратяване на разрастване конфликта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на Пентагона.

В събота вечерта Иран атакува Израел със стотици дронове и ракети в отговор на предполагаем израелски удар по комплекса на посолството му в Сирия. Повечето от дроновете и ракетите бяха свалени, преди да достигнат израелска територия.

САЩ не са били уведомени предварително от Иран за нападението му срещу Израел и Вашингтон не търси конфликт с Техеран, заяви Пентагонът.

Израел е подложен на натиск от съюзниците си да прояви сдържаност и да избегне ескалация на регионалния конфликт, докато обмисля как да отвърне на масираната иранска атака. Началникът на Генералния щаб на израелската армия заяви, че страната ще отговори на иранското нападение.

Остин разговаря вчера поотделно с бахрейнския престолонаследник и премиер Салман бин Хамад Ал Халифа, с израелския министър на отбраната Йоав Галант, с германския си колега Борис Писториус и катарския министър на отбраната Халид бин Мохамед Ал Атия. В тези разговори той осъди нападенията на Иран и заяви, че Вашингтон не се стреми към ескалация на конфликта, посочва Пентагонът.

"Въпреки че САЩ не се стремят към ескалация, ние ще продължим да браним Израел и американския личен състав", е казал Остин според Пентагона. В разговора с Галант той е изразил подкрепа за отбраната на Израел и е "потвърдил отново стратегическата цел за установяване на регионална стабилност".

"Израел е този, който ще реши дали да предприеме ответни действия срещу Иран или не", заяви говорител на Пентагона пред репортери по-рано вчера.

Напрежението между Израел и Иран засили опасенията, че войната между Израел и палестинското радикално движение "Хамас" в ивицата Газа може да обхване и други части на района. От началото на войната в Газа на 7 октомври миналата година Израел влиза в сблъсъци със свързани с Иран групировки в Ливан, Сирия, Йемен и Ирак, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    16 3 Отговор
    И Украйна е тази , която ще реши да воюва срещу Русия , а после Тайван ще е този, който ще реши да воюва срещу Китай. А сащ са девственицата ,която няма нищо общо с никого.
  • 2 Шляхтиц

    14 0 Отговор
    Ударът по консулския комекс на Иран в Дамаск не е предполагаем, а действителен и в резултат на него са убити седем ирански генерали.

    Коментиран от #6

  • 3 Госпожата:

    19 0 Отговор
    - Иванчо , ти защо удари Марийка?
    - Защото тя после ме наплю.
  • 4 Иран не само е предупредил 74часа

    17 1 Отговор
    И каза на САЩ да не се меси, защото операцията ще е ограничена и кратка! Но и пусна първо най-бавните си дрончета като им даде така цели 3 часа и половина да се скрият. И чак след това пусна балистичните ракети.

    Слоред международното право Иран има пълното право да отговори за обстрела на посолството. Безпрецедентно престъпление на международните закони от Израел.
  • 5 дядото

    12 1 Отговор
    гледам фотографията,а в ума ми се завърта за чер арапин и три синджира роби
  • 6 Не е така

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шляхтиц":

    Двама ирански генерали и 12 служители на посолството.

    Първия случай в световната история, държава да избомби посолство на друга държава. И това е извършено от Израел. Затова и Съвета за Сигурност и САЩ мълчаха като ....тогава! А Иран искаше само Израел да бъде порицан и нямаше да има отговор от Иран.

    Коментиран от #7, #9, #13

  • 7 Непредизвикано Пълномащабно Нахлуващ

    0 7 Отговор

    До коментар #6 от "Не е така":

    За мен ли пак става дума?
  • 8 Фащ

    8 0 Отговор
    винаги лъжат!
  • 9 Шляхтиц

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не е така":

    И лицемерите и подлеците от САЩ и ЕС осъждат нападението на Иран, а не на Израел. Още повече, че САЩ, Англия и Франция са помогнали на Израел със самолети и ПВО.
  • 10 Ццц

    9 0 Отговор
    Колкото повече повтарят едно лицемерите, толкова повече вярвайте на другото. А тая горила с
    колко по-черна може да стане? За Гинес ли се бори?
  • 11 гост

    1 0 Отговор
    Още няколко пъти по сто-двеста моторетки над юдеите и "куполът" приключва финансова.
  • 12 Гост

    1 0 Отговор
    За съжаление окончателното решение не можа да се изпълни докрай.Затова са и проблемите днес.
  • 13 мили хора,

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не е така":

    толкова е просто. Следете събитията. При положение, че САЩ се прави на най-големия миролюбец, знаем КОЛКО войни отвори през историята си. В най-ново време тика окраината срещу Русия - руснаците са виновни, тика Тайван срещу Китай - Китай е виновен, тика Израел срещу ВСИЧКИ араби - те са виновни и НИКОГА страната, която не защитава САЩ, дори да е права в каузата си.В същото време ВСЯЧЕСКИ се старае да ОТКЛОНИ прожектора от своите граници - например скорошния конфликт между Мексико и Тексас. Трябваше ли Русия, Китай, Индия и т.н. да се наредят на страната на Тексас? Май че трябваше.

    НА КОГО ги разправят? Рискувам да ми бъде изтрит този пост, но МОЛЯ ВИ, мислете! Става дума за нашата съдба и тази на човечеството.