Last news in Fakti

16 Април, 2024 17:31 1 549 21

САЩ: може ли Тръмп да стане президент, ако бъде осъден

  • тръмп-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • президент-
  • джо байдън-
  • републиканци-
  • съд-
  • дело-
  • вашингтон

За първи път в историята на САЩ бивш президент отговаря в съда по наказателно дело

САЩ: може ли Тръмп да стане президент, ако бъде осъден - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Напоследък той е чест посетител на съдебни зали: Доналд Тръмп, вероятният кандидат на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември 2024 г. През януари т.г. съдебно жури в Ню Йорк го задължи да плати милиони долари обезщетение на писателката Е. Джийн Карол заради това, че я е насилвал сексуално, а накрая дори я оклеветил. Делото беше гражданско, като Тръмп обжалва решението.

А сега той е на път да стане първият бивш президент на САЩ, съден по наказателни обвинения. В делото, което се гледа в нюйоркски съд от 15 април, трябва да стане ясно дали Тръмп си е откупил мълчание след извънбрачна сексуална връзка с порнозвезда, за да защити кампанията си за Белия дом през 2016 г.

Това е първият от четирите наказателни процеса, които предстоят на Тръмп - два са на щатско равнище, а другите два на федерално. В Джорджия под лупа попаднаха предполагаемите опити на Тръмп да заличи загубата си в този щат на президентските избори през 2020 г. В следващото дело го обвиняват, че съзнателно е прокарал лъжи за изборни измами през 2020 г., а в четвъртото - че незаконно е задържал поверителни правителствени документи, когато е напуснал Белия дом, което е нарушение на Закона за президентските архиви.

Какво ще означава за кандидатурата му евентуална присъда?

Без значение как ще приключи всяко от тези дела, Тръмп все още ще може да се кандидатира за президент. Конституцията на САЩ поставя само три изисквания за допустимост на лицата, които искат да заемат този пост: трябва да са родени като граждани на Съединените щати, да са на възраст поне 35 години и да са пребивавали в САЩ поне 14 години. Никъде не се казва, че осъден престъпник не може да се кандидатира или да стане президент.

Може ли Тръмп да бъде дисквалифициран по силата на 14-ата поправка?

Според нея хора, които "са участвали във въстание или бунт", след като са положили клетва за вярност към Конституцията, не могат да заемат "каквато и да е длъжност, гражданска или военна, в Съединените американски щати". Противниците на Тръмп, които искат да го дисквалифицират по тази поправка, твърдят, че действията на тогавашния президент в навечерието на щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. всъщност се покриват с участие във въстание. Според тях лъжите на Тръмп, че демократите са откраднали изборната му победа, са насърчили екстремистката тълпа, която щурмува Капитолия в онзи ден.

В няколко щата вече се опитаха да отстранят Тръмп от първичните избори - тъкмо по силата на тази поправка. Но през март 2024 г. Върховният съд отхвърли един такъв опит в Колорадо, като заяви, че отделните щати нямат право да забраняват на отделни лица да се кандидатират за федерални длъжности. "Отговорността за прилагането на раздел 3 срещу лица, заемащи федерални длъжности и кандидати за такива длъжности, се носи от Конгреса", пише Върховният съд в аргументацията на решението. Парламентът във Вашингтон обаче е разделен: републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите, а демократите контролират Сената, макар и само с един мандат повече. Така че изглежда малко вероятно Тръмп да бъде дисквалифициран по силата на 14-ата поправка.

Може ли Тръмп да гласува на изборите в САЩ, ако бъде осъден?

Вероятно не. Тръмп е регистриран като гласоподавател във Флорида, където осъдените за тежки престъпления са лишени от избирателни права. "Повечето престъпници във Флорида възвръщат правото си на глас, след като излежат цялата присъда, включително изпитателния срок след предсрочното освобождаване – и след като си платят всички глоби и такси", обяснява журналистката Маги Астор в „Ню Йорк Таймс". Но изпитателният срок на Тръмп вероятно няма да изтече навреме, за да може той да възстанови правото си на глас. Така че, ако бъде осъден, Доналд Тръмп все още може да се кандидатира за президент, но не и да гласува за себе си.

А ако Тръмп действително трябва да влезе в затвора?

Това вече никой не знае.

"Нямаме дори далечен и приблизителен прецедент на това, което се случва сега", казва пред "Ню Йорк Таймс" Ервин Чемерински, експерт по конституционно право в Калифорнийския университет в Бъркли. "Имаме са само предположения." От правна гледна точка Тръмп ще има право да се кандидатира дори и зад решетките. Но, разбира се, да си президент и същевременно да лежиш в затвор усложнява сериозно държавното управление.

Маги Астор допуска, че в такава ситуация Тръмп може да поиска да го освободят от затвора, понеже лишаването от свобода му пречи да изпълнява конституционните си задължения като президент. Но да го кажем отново: нищо подобно не се е случвало в историята на САЩ, тъй че не може да се каже как биха могли да се развият нещата.

Ако бъде избран, Тръмп би могъл да прекрати делата срещу себе си или да се помилва?

Чисто теоретично Тръмп би могъл да остави присъдата си в сила, но да отложи изпълнението ѝ. Може дори да опита изцяло да се самопомилва, но всичко това би било пренавиване на президентските правомощия, чиято конституционосъобразност вероятно ще стигне до Върховния съд - където обаче консервативните съдии имат мнозинство от 6:3 гласа. И накрая: ако Тръмп спечели изборите през ноември, досегашният президент Джо Байдън може да го помилва, за да даде възможност на президента, избран от хората, да изпълнява задълженията си Всичко това обаче се отнася само за федералните дела срещу Тръмп. То не важи нито за процеса в щата Ню Йорк, свързан с подкуп за мълчание, нито за делото за намеса в изборите в Джорджия - просто президентите нямат правомощия да помилват за присъди в отделните щати.

Автор: Карла Блайкер


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    16 2 Отговор
    Следва 2ра Гражданска война за краварите, даже филмче по темата са си избацали вече!
  • 2 честен ционист

    17 1 Отговор
    Може ми, Баце даже е и лежал у Панкрац, Чехия.
  • 3 всичко е възможно

    18 4 Отговор
    В страната на неограничените възможности, където са свикнали да трепят президентите си и да организират изборни манипулации, всеки вариант е възможен.
  • 4 Иго

    22 4 Отговор
    Защо Тръмп??? Това е американската " демокрация" пълен цинизъм!! За съд е Байдън деменцията и сина му украинският поданик и престъпник!!!
  • 5 китайски балон

    19 3 Отговор
    Цялата каша му я забъркаха либерастдемократите от БайДън фемили за да го отстранят, като конкуренция, но ако трябваше някой да е в затвора то трябваше да са те заради украинските далавери, търговията с влияние, подкупите, укритите секретни документи и т. н.!
  • 6 Може

    19 3 Отговор
    С тез измислени дела ще е още по готино като спечели. Особено за делото с порнозвездата, че и платил, а не било безплатно, като Хинтърчо, Байдън ,който изн@.сили една труженичка ....съда доказа, че детето е негово. Но дъртия Памперс не си признава внучето.Пхахаха
  • 7 Клинтъновата мафия

    12 2 Отговор
    Вкара огромни пари срещу Тръмп
    Но Рокфелер заяви...преди подкрепихме демократа Байдън,но сега подкрепяме Тръмп.
    Тези фамилии са собственици на Федералния резерв, който не е държавен а частен.
    Каквото те решат това става
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 3 Отговор
    всичко може нали америка е страната на не ограничените възможнсоти? нали така ни казвахте?!? значи може !!!!!

    Коментиран от #14

  • 9 Русофил

    0 13 Отговор
    Изпитвам непреодолимо хомо влечение към Путиио.
  • 10 Уса

    6 1 Отговор
    Американският народ каза...ДА
  • 11 Оги

    10 0 Отговор
    На "русофила" отговарям, такава глупост може да напише само извратен атлантик!!
  • 12 Уса

    7 1 Отговор
    Богатите зад Тръмп,които искат търговия срещу богатите зад Байдн ционисти фашисти и военни престъпници.Това са фактите Рокфелерови срещу Ротшилдови и Соросови
  • 13 мдда

    8 0 Отговор
    Може, разбира се! Щом кмета на несебър пооложи клетва за 4-ти път в белезници.. Що да не може?
  • 14 Ловеца на акули

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Валентине не се напъвай много
  • 15 Атина Палада

    5 3 Отговор
    Демократите нямат правилен ход и трябва да се примирят..
    Ако вкарат Тръмп в затвора... автоматично гражданска война.
    Ако у.бият Тръмп, отново избухва гражданска война.
    Ако на изборите направят отново шашмата с умрелите преди десетилетия гласоподаватели по пощата.... ще получат гражданска война....

    Коментиран от #17

  • 16 Петьо

    2 2 Отговор
    Както каза един луд от сектата на Тръмп: Дори и да извърши убийство пред Белия дом, пак ще гласувам за него.
  • 17 Хаха

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Атина Палада":

    Трябва да си много прост за да вярваш, че в САЩ ще избухне гражданска война заради оранжевия клоун.

    Коментиран от #18

  • 18 Атина Палада

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    А ти явно си нямаш и на понятие какво става в САЩ, за да смяташ така!
  • 19 Маг

    1 0 Отговор
    За съжаление нещата се подреждат както ги видях! Ако нищо не се промени , ще има ноември , който ще се запомни от цялата човешка история , макар че ще се развие в САЩ!
  • 20 Дедо

    0 0 Отговор
    Ще направи всичко възможно за да не стане чичо президент
  • 21 Челен опит

    0 0 Отговор
    Може, разбира се! Тиквата беше три мандата премиер, след като ме лежал 8 м. в чешки затвор за кражба на коли!!!