Last news in Fakti

17 Април, 2024 07:55 954 5

Венецуела затвори посолството си в Еквадор

  • еквадор-
  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • посолство-
  • мексико

Това е в знак на солидарност с протестите на Мексико срещу неотдавнашната полицейска акция срещу мексиканската дипломатическа мисия

Венецуела затвори посолството си в Еквадор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Венецуелският президент Николас Мадуро нареди посолството и консулствата на страната му в Еквадор да затворят врати в знак на солидарност с протестите на Мексико срещу неотдавнашната полицейска акция срещу мексиканската дипломатическа мисия в Кито, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Венецуела освен това "напълно подкрепя" искането на Мексико ООН временно да замрази еквадорското членство в световната организация, каза Мадуро на видеоконферентна среща на лидерите от Общността на латиноамериканските и карибските държави (СЕЛАК).

На 5 април еквадорският президент Даниел Нобоа нареди на властите да влязат в мексиканската дипломатическа мисия и да арестуват бившия вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас, осъден престъпник и беглец от правосъдието, който се укриваше в посолството от декември. Мексико му предостави политическо убежище само часове преди акцията. Необичайната употреба на сила беше незабавно осъдена от различни правителства по целия свят, защото помещенията на дипломатическите сгради се смятат за чужда територия и са "неприкосновени" по силата на Виенските конвенции.

Нобоа заяви, че е разрешил акцията, "за да защити националната сигурност". Той заяви, че Глас е бил издирван заради присъдите си за корупция, а не по политически причини, и на свой ред обвини Мексико, че е нарушило Виенските конвенции, като е предоставило закрила на човек, осъден за "много тежки престъпления". Мексико мигновено излезе с остра реакция на полицейската операция, прекъсна дипломатическите отношения с Кито и отзова дипломатическата си мисия.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви вчера преди срещата на регионалната организация, че страната му иска временното изключване на Еквадор от ООН, докато не се извини и не признае, че акцията в посолството представлява погазване на суверенитета на Мексико. "Това е много сериозен въпрос", каза Лопес Обрадор.

Мексико се надяваше да използва срещата на СЕЛАК, за да убеди държавите от регионалната организация да излязат с обща позиция в подкрепа на мексиканските настоявания пред ООН и Международния съд. Мадуро каза, че е наредил на дипломатическите служители да се върнат във Венецуела, "докато изрично не бъде възстановено (действието на) международното право в Еквадор".

Според венецуелския президент Глас, който сега е държан в стро охраняван затвор в западния пристанищен град Гуаякил, "трябва да бъде върнат в мексиканското посолство и да бъде уважено искането му за предоставяне на политическо убежище".

Нобоа си навлече критики вчера и за това, че не взе участие във видеоконферентната среща на регионалните лидери. Той помести видеа в Инстаграм, в едното от които представя подобрения в инфраструктурата на правоохранителните органи, а в другото - обявява извънредно положение в енергетиката на фона на спирания на тока в Кито, продължаващи с часове.

Към вчера следобед мексиканското посолство в Кито изглеждаше напълно затворено. Мексиканското Външно министерство засега не е отговорило на запитването за коментар.

При 11-годишното управление на Мадуро над 7,7 милиона венецуелци напуснаха родината си и се преместиха в други страни в региона на Латинска Америка и Карибите. Еквадор е на шесто място по прием на венецуелски мигранти. По оценки на еквадорските власти и неправителствени организации в Еквадор живеят 475 000 венецуелци. От тях над 231 000 пребивават легално, показват данните от миналогодишното преброяване на еквадорското население.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    1 1 Отговор
    Дали в посолството на Венецуела в Еквадор е имало някоя Галя?
  • 2 Мадуро

    2 1 Отговор
    Еквадорци, венесуелци, мексиканци ...
    В държавите от латинска Америка и южна Америка живеят предимно индианци, африканци и европейци, трето четвърто поколение. Обединява ги испанския език.
  • 3 факуса

    1 0 Отговор
    и ние требе да зкрием нашето в краварника и тяхното у нас
  • 4 ЕКВАДОР

    2 0 Отговор
    РАЗБИРАЙ ЦРУ. ТЕРОРИСТИ И БАНДИТИ!
  • 5 ЕКВАДОР Е ЛЕГОВИЩЕТО

    2 0 Отговор
    НА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ЦРУ В ЛАТИНСКА АМЕРИКА!