Last news in Fakti

19 Април, 2024 15:51 703 6

Индия: Как се организират избори за 1 милиард души

  • индия-
  • избори-
  • азия-
  • индийци-
  • ню делхи

Дори и в най-гъстонаселените градове гласовете се преброяват само за ден

Индия: Как се организират избори за 1 милиард души - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изборите в Индия, които ще продължат до първи юни, са изключително логистично предизвикателство: почти 970 милиона избиратели – повече, отколкото в която и да е друга страна в света – ще могат да подадат гласа си и да изберат депутатите в парламента.

По данни на Централната избирателна комисия в държавата с най-многобройно население в света право на глас имат 497 милиона мъже и 471 милиона жени. Това отговаря на увеличение от шест процента спрямо броя на гласоподавателите при предишните избори през 2019 – тогава те са били 911 милиона. Новите гласоподаватели, които през тази година ще гласуват за първи път, са над 20 милиона младежи. Повечето от тях са жени, информира ЦИК.

Над един милион изборни секции

В страната има над един милион изборни секции, разпределени както в големите гъстонаселени градове, така и в отдалечените села. Според индийското изборно законодателство пътят от дома до избирателната секция не трябва да надхвърля два километра.

Изборите в 28-те индийски щата и деветте съюзни територии ще бъдат контролирани от около 15 милиона членове на избирателни комисии. Европейската комисия също изпраща множество наблюдатели, които да гарантират редовния ход на гласуването. Служителите на силите за сигурност, които ще следят за реда, са около 340 000. Паралелно с парламентарните избори се провеждат и местни – в щатите Андхра Прадеш, Одиша, Аруначал Прадеш и Сиким. Избирателната комисия е изготвила кодекс за поведение, определящ правилата за изявите на кандидатите и на политическите партии. Целта му е да попречи на управляващите партии да злоупотребяват с позицията си и така да си осигурят нечестно предимство. Предприети са и стъпки срещу корупцията.

Огромно логистично предизвикателство

„Логистиката на индийските парламентарни избори винаги е била сложна“, казва пред ДВ бившият шеф на ЦИК Шахабудин Якуб Куреши. „Когато през 1951/52 се състояха първите избори, гласува почти една шеста от световното население.“ Огромен е и броят на кандидатите за народни представители. През 2019 година те са били 8054 от 673 партии в 543 избирателни района.

От 1999 година насам е въведено електронно гласуване, като от 2014 година копия на бюлетините се разпечатват с принтер и се пускат в специална запечатана кутия – за документиране на подадения глас. За изборите се използват между три и четири милиона такива машини – за гарантиране на допълнителна прозрачност. Електронните системи позволяват гласовете да бъдат преброени само в рамките на един ден дори и в най-гъстонаселените градове. „Честната организация и честното провеждане на избори в такива мащаби е изключително голяма задача“, отбелязва Куреши. Избирателите в Индия са четири пъти повече, отколкото са избирателите в САЩ. Това означава, че през тази година ще гласуват над 10 процента от световното население.

Разходите за изборите растат

Анализ за разходите, направени при предишните избори през 2019-а година, сочи, че кандидатите са изразходвали повече от осем милиарда евро за агитация. Сега Върховният съд в Индия наложи забрана на дарителите, включително фирми, да финансират политически партии чрез държавно контролираните банки без имената им да бъдат назовавани. Тази забрана бе поискана от опозицията и организациите на гражданското общество – поради липсата на прозрачност. В новата ситуация изборите в най-голямата демокрация на света ще струват още по-скъпо – предполага се, че разходите на кандидатите и на партиите за агитация ще надхвърлят 13 милиарда евро.

Ще се използва и изкуствен интелект

Тази година ще има и още едно нововъведение: за първи път както управляващата партия „Бхаратия Джаната“, така и опозиционната Партия на конгреса (Индийски национален конгрес) са използвали изкуствен интелект, за да усъвършенстват предизборните си стратегии. Това на свой ред мотивира Европейската комисия да създаде стотици нови контролни звена, в които да могат да бъдат разкривани фалшифицирани съдържания в социалните медии. Това също е премиера.

Автор: Мурали Кришнан


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Чапаев

    9 0 Отговор
    Главчев ще им ги организира безплатно по заръка на Бойко.
  • 2 КОТарАК 🐱

    2 8 Отговор
    Индия са държава от БРИКС А , И СИ имат касти , като всяка напреднала държава!! също и в РФ си имат касти-на ПУ и политиците на силоваците , на пропагандоните! нашите ,,русофили,, ако вече наистина се разкарат от тука , и емигрират в РФ-люлката на народите , ще бъдат най-презряната каста-на предателите
  • 3 БАЦО

    2 1 Отговор
    Като ида там , ше ги организирам много бръже .
  • 4 Хахах

    10 0 Отговор
    Със сигурност ще преброят гласовете по-бързо от изборите в България.
  • 5 ама тя такова

    2 0 Отговор
    Снимката от Индия ли е?Че нещо се припознах за по-наблизо.........
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания