Last news in Fakti

25 Април, 2024 05:51 1 158 18

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин ВИДЕО

  • антъни блинкън-
  • китай-
  • сащ

Американският държавен секретар е на посещение в азиатската страна

САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Анътъни Блинкън, по време на второто си посещение в страната за по-малко от година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Имаме отговорност към нашите два народа - и дори към света - да ръководим по отговорен начин отношенията между нашите две страни", заяви Блинкън в Шанхай, където се срещна с местния лидер на Китайската комунистическа партия.

Държавният секретар пристигна в Китай вчера с мисия да засили натиска върху Пекин по редица въпроси, като например подкрепата му за Русия, и същевременно да търси по-голяма стабилност. Посещението му започва от Шанхай, където се очаква да присъства на баскетболен мач между два отбора с американски играчи в редиците си.

Ръководителят на американската дипломация ще разговоря утре с китайските лидери в Пекин. Очаква се той да ги призове към сдържаност, докато в Тайван се готви да положи клетва нов президент.

Очаква се също така Блинкън да изрази загрижеността на САЩ относно търговските практики на Китай, които Вашингтон счита за антиконкурентни - ключов въпрос за президента Джо Байдън в тази изборна година, отбелязва АФП.

В същото време той цели и да намали напрежението между двете най-големи икономики в света, което значително намаля след посещението му през юни. То беше последвано от среща между Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин в Сан Франциско през ноември, която доведе до възобновяване на контактите между двете армии и сътрудничество в борбата срещу производството на фентанил - синтетичен наркотик, причинил множество смъртни случаи в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 0 Отговор
    Обединеното кралство продължава да купува руски петрол в голям мащаб, като се възползва от съществуваща законова вратичка, за да заобиколи санкциите. За това пише The Guardian .

    Изданието посочва, че през 2023 г. £2,2 милиарда са били изразходвани за внос на рафиниран петрол от Индия , Китай и Турция . Сравними обеми бяха закупени през 2022 г., докато през 2021 г. за тези цели бяха изразходвани £434,2 милиона.

    Индия, Китай и Турция са сред най-големите купувачи на руски петрол
  • 2 Дън Сяо Пин

    14 1 Отговор
    Сащ и Израел нали се справят с "разногласията си". Изпратете американския гост до летището защото бърза за по-важна среща по Украйна.
  • 3 Тоя май също

    17 1 Отговор
    ще си влачи куфарите сам, до самолета обратно!

    Но нека изчакаме края на поредното шоу. А не да избързваме както уважаваните ни журналистите, дето надуха вече слагаческите фанфари.
  • 4 ХАХАХА

    19 1 Отговор
    Пътека направиха ФАЩ и ЕС до Китай, но явно поднебесната империя малко се интересува от тях .
  • 5 Историк

    20 2 Отговор
    Не знам Сащ дали са в позиция изобщо да оказват някакъв натиск на Китай.Посланието е ясно ,стойте на страна докато се справим с Русия,после скоро идва и вашия ред.Не знам що си мислят ,че китайците не схващат нищо.
  • 6 Тоя лееекичко

    17 1 Отговор
    бърка ако си мисли, че е отишъл там за да "страхува" китайците! Щото Китай е един от най-големите кредитори на сащисаните, та...
  • 7 Дядо Йоцо гледа

    15 1 Отговор
    Тоя ще го отсвирят ,като оная Брбок !
  • 8 Ами странно звучат такива призиви,

    11 1 Отговор
    при положение че Байдън неколкократно нарича Си "диктатор", а има куп републиканци в Сената и Конгреса, които не спират да твърдят, че всъщност голямата заплаха за САЩ е Китай. Значи ще ги обругават непрестанно, но Китай трябва да клекне, при положение че икономически почти изпреварва хегемона и с това, че държи толкова облигации за държавния дълг на САЩ, може да влияе на икономическите процеси там.
  • 9 Дълги години

    12 2 Отговор
    Западналите унижаваха, грабеха, подигравателно се отнасяха с всички по света. И днес още си мислят, че могат да унижават някой лидер, да налагат санкции на страната му, но и могли с тях да се договорят на нещо, което им е изгодно. Е, не става. Не може Бербокова и Деменцията да наричат хората убийци и диктатори, но след месец да идват на някакви преговори с желания. НЕ става!!!
    Ще бъдат посрещани от таксиметрови шофьори и изпращани с пътнически самолети.
  • 10 Анонимен

    6 1 Отговор
    Отива да гледа баскетболни мачове!
  • 11 Путин

    2 1 Отговор
    В Китай го посрещна кмета на едно село ,официално Си му е отказал среща ,както и външния министър Ван И също е казал ,че няма време за среща с Блинкен.Направо го отсвириха.
  • 12 Хи хи хи

    4 0 Отговор
    Отишъл в Китай
    да пледира за човешките права на китайските евреи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания