Last news in Fakti

25 Април, 2024 18:23 3 196 38

"Хамас" потвърди: Сваляме оръжията, ако бъде създадена независима палестинска държава

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина-
  • хизбула

Предложението, че "Хамас" ще се разоръжи, изглежда като значителна отстъпка от страна на въоръжената групировка, чиято главна цел е унищожаването на Израел

"Хамас" потвърди: Сваляме оръжията, ако бъде създадена независима палестинска държава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високопоставен политически представил на "Хамас" заяви пред Асошиейтед прес, че ислямистката въоръжена групировка е готова да се съгласи на петгодишно или по-дълго примирие с Израел и че ще сложи оръжията си и ще се превърне в политическа партия, ако бъде създадена независима палестинска държава в границите отпреди 1967 г., пише БТА.

Коментарите на Халил ал Хая в интервю за АП дойдоха на фона на безизходицата в продължаващите от месеци преговори за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Предложението, че "Хамас" ще се разоръжи, изглежда като значителна отстъпка от страна на въоръжената групировка, чиято главна цел е унищожаването на Израел.

Малко вероятно е обаче Израел да обмисля подобен сценарий. Израел се зарече да унищожи "Хамас" след смъртоносните атаки срещу градове и кибуци в южната част на страната на 7 октомври, които предизвикаха войната, а сегашното ѝ ръководство е категорично против създаването на палестинска държава върху земите, които Израел завзе по време на Шестдневната война през 1967 г.

В разговор с АП в Истанбул Ал Хая заяви, че "Хамас" иска да се присъедини към Организацията за освобождение на Палестина (ООП), оглавявана от движението "Фатах", за да сформира единно правителство за ивицата Газа и окупирания Западен бряг. Ал Хая заяви, че "Хамас" ще приеме "напълно суверенна палестинска държава на Западния бряг и в ивицата Газа и завръщането на палестинските бежанци в съответствие с международните резолюции" по границите на Израел отпреди 1967 г.

През годините "Хамас" от време на време е смекчавал публичната си позиция по отношение на възможността за създаване на палестинска държава. Политическата му програма обаче все още официално "отхвърля всяка алтернатива на пълното освобождение на Палестина, от реката до морето" - имайки предвид зоната, простираща се от река Йордан до Средиземно море, която включва земите, които сега съставляват Израел, отбелязва АП.

Ал Хая не уточни дали приемане на решението за две държави ще означава край на палестинския конфликт с Израел или междинна стъпка към заявената от групировката цел да унищожи Израел.

По-рано днес израелското радио "Кан" съобщи, че предстоящата военна операция на Израел в Рафах, последната останала крепост на "Хамас" в Газа, ще започне с евакуация на цивилни граждани, която може да продължи до пет седмици. В тази първа фаза на сухопътната операция цивилното население в южния град близо до египетската граница ще бъде преместено на по-безопасни места, се съобщава в информацията, цитирана от Ройтерс.

Съюзниците и критиците на Израел от месеци отправят призиви към израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да отмени инвазията в Рафах, опасявайки се от множество цивилни жертви. Над един милион разселени палестинци от други части на ивицата Газа са намерили подслон в южния град, където се намира и основния пропускателен пункт, през който на територията на палестинския анклав преминават помощи.

Въпреки натиска, който се оказва върху Израел, правителството твърди, че трябва да продължи сухопътната операция, за да постигне целта си да унищожи "Хамас".

Според израелски официални лица в Рафах се намират четири цели бойни батальона на "Хамас", които според тях са били подсилени от хиляди оттеглящи се бойци на ислямистката групировка. Твърди се, че на територията на Рафах са държани и част от заложниците, отвлечени при нападението на "Хамас" на 7 октомври.

Междувременно през тази нощ Израел засили въздушните си удари срещу Рафах, убивайки най-малко шестима палестинци, съобщиха местни медицински служители. В седмия месец на опустошителната война срещу "Хамас" израелските сили също така възобновиха бомбардировките над северните и централните райони на анклава, както и на изток от Хан Юнис, разположен в южната част на територията.

Вчера израелски военни самолети обстрелваха северната част на Газа за втори пореден ден, нарушавайки продължилото седмици наред сравнително спокойствие, а израелските власти заявиха, че продължават да осъществява плановете си за тотално нападение срещу укритията на "Хамас" в Рафах.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    29 35 Отговор
    Кво оръжие бе камилари чалмари, те ви ликвидираха вече! Нема никой в къщи!
  • 2 Емануил макрон

    20 5 Отговор
    Евреин съм.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Путин (Шаломов)

    11 18 Отговор
    Евреин съм

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха

    17 13 Отговор
    Я на цигани не вервам
  • 7 Хе хе

    13 12 Отговор
    Терористите искат политици да стават, да ама при всевишния партии няма хе хе хе.
  • 8 Истината

    18 23 Отговор
    Израел набиха канчетата на Иран и сега няма кой да налива милиарди в терористите Хамас и Хизбула.
    Другия им спонсор от Москва, самия той изпитва финансови и военни липси.

    Коментиран от #16

  • 9 кво ве пичове

    11 18 Отговор
    Свършиха ли рублите? Сега няма не искам. Ще ядете бой до последния въоръжен муджахидин.
  • 10 Търновец

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Путин (Шаломов)":

    Майка му е Юдейка от консервативна секта а самият той е милиардер търговец на газ и нефт, той можеше да спре геноцида в Газа но не отвори дума както Генсека преди години. А има и друго - възможна е зделка - Путин взема Донбас и Крим а Израел - Газа и Източен Йерусалем.

    Коментиран от #29

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Али

    12 11 Отговор
    Що така омекнахте ба,нъл такова щяхте да трепете?

    Коментиран от #17

  • 15 Митака

    16 17 Отговор
    Късно е либе за китка. Палестина приключи. Отивайте да живеете в Иран, които ви финансираха и въоръжаваха.

    Коментиран от #34

  • 16 И.с.р.а е л

    10 10 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Му е ....аха онова....там,и скоро на карта ще го няма.Що не отвърна на ИРАН,както трябва хм.Щото са п.....е .еасчета и края им иде
  • 17 Банго

    13 12 Отговор

    До коментар #14 от "Али":

    Ами омекнаха.Щото" приятелите" им от Техеран и Москва са снишиха.А каубоите взеха,че се събудиха.
  • 18 ТаУмВзе

    8 6 Отговор
    Със моше не се Преговаря бре!
  • 19 Васил

    13 11 Отговор
    На Хамас Хизбула и Хутите не може да се вярва!
  • 20 Смех

    3 9 Отговор
    Израел вместо да унищожи Хамас им създаде държава.Ама били най умните. Както Айнщайн дето вика няма гравитон ама те го откриха 2017-та и взеха Нобела по физика.
  • 21 ЕДГАР КЕЙСИ

    11 10 Отговор
    ПЪРВО , ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ............... ХАМАС ТРЯБВА ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ И .............. СЛЕД ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ..............,. МИСЛИ ZA ПАЛЕСТИНСКА ДЪРЖАВА .............. ФАКТ !
  • 22 денги нет

    4 3 Отговор
    ама вий са дръжти!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТаУмВзе

    2 3 Отговор
    Тва Нема как да стане! За моше де. Както и чисто Теритоиално, значи моше да Отстъпи/ Нема как ей!
  • 25 Гад Зеев

    9 9 Отговор
    След като иранците направиха демонстрация на евреите и им показаха колко здрав е порцелановият им купол , първо техните краварски ментори дръпнаха ръчната, а после и самите израелци. Опитаха се да замажат унижението си с три дрончета и това беше всичко, разбраха много добре сигнала който им изпратиха иранците и осъзнаха че жалката им държавица ще бъде изпепелена за минути. Чуха го отново и онзи ден!
    Знаят че са ненавиждани по цял свят и няма да имат вече никъде спокойствие , но осъзнаха че може да останат и без държава, която и без друго незаконно е окупирала изконни палестински, сирийски и ливански земи.
    От тук нататък евреите ги чака много мрачно бъдеще, никой няма да им прости хилядите безпричинно избити беззащитни жени и деца!

    Коментиран от #26, #31

  • 26 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Гад Зеев":

    Мдам ама не
  • 27 Аз потвърждавам

    9 6 Отговор
    Териристите от Хамас лъжат
  • 28 Може ли да

    9 1 Отговор
    Ви се вярва, или до следващият 7 октомври
  • 29 Ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Търновец":

    Глупости на търкалета
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мюслюманин

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "Гад Зеев":

    Египет е 110 милионна държава, толкова ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли, че Израел си иска земите обратно. Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюслюмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Европа приютява векове наред и в момента милиони и милиарди мигранти, а Египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци, братя и сестри по вяра? Срамота. Айде по сериозно!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 .....

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "бай Даньо":

    Нещо си сънувал, като чели. Не се заблуждавай.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.