Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Април, 2024 07:21 2 300 66

ISW: Белград е новият център на пропагандата на Кремъл

  • русия-
  • балкани-
  • сърбия-
  • украйна-
  • пропаганда

Известен руски канал за военни блогъри, награждаван от Кремъл, обяви, че е открил "медийно училище" на Балканите, което вероятно подкрепя усилията на Кремъл да разшири обхвата си в международното информационно пространство

ISW: Белград е новият център на пропагандата на Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Известен руски канал за военни блогъри, награждаван от Кремъл, обяви, че е открил "медийно училище" на Балканите, което вероятно подкрепя усилията на Кремъл да разшири обхвата си в международното информационно пространство.

Каналът в Телеграм "Рибар" заяви на 25 април, че е открил "Медийно училище "Рибар" на Балканите" и че екип на "Рибар" е прекарал изминалата седмица в Сърбия и на територията на Република Сръбска (сръбското политическо образувание в Босна и Херцеговина).

Още новини от Украйна

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

"Рибар" твърди, че екипът му е обучавал студенти, журналисти, политици и учени как да създават и управляват канали в Telegram, да организират тези канали в мрежи, да разпространяват "правилно" съдържание и да се борят с "дезинформацията".

"Рибар" твърди, че основателят Михаил Звинчук е изнасял лекции, приел е 10 "ярки и обещаващи" проекта и е постигнал споразумения за провеждане на редовни лични майсторски класове с авторите на неуточнени руски канали в Telegram.

Преди това "Рибар" е провел майсторски клас за значението на Telegram и други социални медии за ръководители на пресслужби и служители по комуникациите в руския държавен отбранителен конгломерат "Ростех" вероятно в опит да нормализира войната, без да включва Кремъл.

Публичното разширяване на дейността на "Рибар" до международни операции за влияние върху медиите е забележително, особено в момент, когато Кремъл се стреми да разшири влиянието си върху руското информационно пространство и да кооптира повече руски военни блогъри, както е направил с "Рибар".

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се срещна с президента на Република Сръбска Милорад Додик в Санкт Петербург на 23 април и обсъди засилването на междудържавното сътрудничество и ситуацията на Балканите и в Европа.

Руските сили разполагат с безпилотни летателни апарати, адаптирани да бъдат по-устойчиви на украинските възможности за електронна война (EW) в критични сектори на фронтовата линия, вероятно в опит да използват новите технологични възможности, за да се възползват от ограничения период преди пристигането на американската помощ за сигурност в Украйна.

На 15 април "Украинска правда" съобщи, че нейни източници от украинския генерален щаб са заявили, че броят на руските безпилотни самолети в "горещите" сектори на фронтовата линия се е "увеличил поне два пъти" през последните три месеца.

Източниците от украинския генерален щаб съобщават, че руските сили използват модернизирани безпилотни летателни апарати, които работят на честоти между 700 и 1000 MHz, които трудно се заглушават от украинските системи за радиоелектронна защита, тъй като украинските системи за радиоелектронна защита са предназначени основно за заглушаване на руски безпилотни летателни апарати, работещи на честоти около 900 MHz.

Американски служители са обезпокоени, че последният пакет от американска военна помощ за Украйна може да се окаже недостатъчен, за да може Украйна да си върне цялата територия.

Освен това американската военна помощ е само част от това, от което Украйна се нуждае в момента; но самата Украйна работи за справяне с други изисквания за водене на война - най-вече с предизвикателствата, свързани с човешките ресурси, и с разширяването на отбранителната си индустриална база (ОИБ).

На 25 април "Политико" съобщи, че трима американски служители смятат, че неотдавнашното предоставяне на американска помощ може да се окаже недостатъчно за Украйна да възстанови териториалната си цялост поради промените в ситуацията на бойното поле през последните няколко месеца.

Според съобщенията един от американските служители е заявил, че "непосредствената цел" на пакета от американски помощи е да се спрат украинските загуби и да се помогне на Украйна да "възстанови темпото" на бойното поле, след което целта ще бъде да се помогне на Украйна да възстанови територията си.

По-рано ISW оцени, че способността на Украйна да се защитава от руските настъпателни операции и евентуално да оспори инициативата на целия театър на военните действия в голяма степен зависи както от предоставянето на военна помощ от САЩ, така и от усилията на Украйна да възстанови и реконструира съществуващите и да създаде нови части.

Понастоящем американската военна помощ е на път за Украйна, а тя наскоро предприе стъпки за решаване на проблемите си с личния състав.

Украйна също така драстично разширява своя отбранителен промишлен капацитет, за да развие способността си с течение на времето да задоволява военните си нужди със значително намалена чуждестранна военна помощ.

Руските настъпателни операции западно от Авдеевка имат за цел да се възползват от възможностите за тактически успехи, докато руската настъпателна операция за превземане на Часив Яр предлага на руските сили най-непосредствените перспективи за оперативно значим напредък.

Руските сили в района на Авдеевка остават на около 30 км от съобщената им оперативна цел Покровск и на около 17 км от сравнително големи села източно от Покровск.

Дори ако руските тактически успехи накарат украинските сили да се изтеглят на позиции по-на запад, малко вероятно е сегашните руски успехи северозападно от Авдеевка да се превърнат в оперативно значим напредък в близко бъдеще.

Руският натиск върху Часив Яр е по-значителен. От март 2024 г. руските сили, които понастоящем се намират в източните покрайнини на Часив Яр, засилват усилията си за превземане на града.

Настъпателните усилия за превземане на Часив Яр предлагат на руските сили най-непосредствени перспективи за оперативно значим напредък, тъй като превземането на града вероятно ще позволи на руските сили да започнат последващи настъпателни операции срещу градове, които формират значителен украински отбранителен пояс в Донецка област.

Руските сили представляват реална заплаха за превземането на Часив Яр, въпреки че може да не са в състояние да го направят бързо.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    41 9 Отговор
    Вече е пропаганда.

    Коментиран от #3

  • 2 Тити

    13 42 Отговор
    Лоша новина за Орбан и нашият Копейки.
  • 3 Българин

    29 36 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    русофил = сърбофил = българофоб

    Коментиран от #4, #15

  • 4 Питане

    34 14 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Козякофил на какво е равно
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Трол

    12 15 Отговор
    София е много по-добър център от Белград.
  • 7 Сорос съм

    32 7 Отговор
    Какво не им харесва на тия моята "Америка за Белград"?

    Кой може да дава повече пари за демокрация и нови европейски ценности от мен?

    Тия не си знаят интереса!
  • 8 Бонев

    21 4 Отговор
    А София на Вашингтон.
  • 9 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    31 12 Отговор
    КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ВОЕННО ОКУПИРАНАТА БГ ОТ ФАЩ 4 ВОЕННИ БАЗИ НИКОГА В ГБ НЕ Е ИМАЛО ЧУЖДИ ВОЙСКИ

    Коментиран от #24, #34

  • 10 За сметка на

    33 8 Отговор
    това обаче у нас се лее такава евроатлантическа пропаганда, че кремълската изглежда като първолаче, ако въобще има такава... Говоря за медии, които са с общонационален разпостранение и болшинството интернет сайтове, които не са попаднали под ножа на "правилната" цензура...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 София

    21 8 Отговор
    Е център за пропагандата на Вашингтон
  • 14 Колкото си върне все файда, нали

    20 7 Отговор
    "Американски служители са обезпокоени, че последният пакет от американска военна помощ за Украйна може да се окаже недостатъчен, за да може Украйна да си върне цялата територия."

    Почвайте САЩ и ЕС да готвите следващите пакети, че Зеленски пак ще ви навиква лошо! Да не ви пука от данъкоплатците ви!

    Коментиран от #18

  • 15 Обичам

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Всички братя славяни на първо място украинци руснаци поляци чехи словенци и Словения хървати сърби българи на първо място все пак дали не пропуснат някои
  • 16 Антируснак

    14 23 Отговор
    Сръбските цървули винаги са били проводник на гнусната московска мръсотия.
    Не знам само как тези московски мръсници стигнаха до Србето - нито московски коли, нито московски самолети влизат през ЕС и НАТО?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Проблем няма

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "Колкото си върне все файда, нали":

    Няма ги вадят тия милиарди от джобовете си я!

    Вжното е само, да нахранят журналистите, (както мъдро е казал философа от Банкя!)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Петър

    19 11 Отговор
    Русофилите обичат Турция, която ни държа пет века в робство и ни отне Югоизточна Тракия с излаза на Мраморно море. Русофилите обичат Сърбия, която ни отне Македония и Поморавието.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 11 Отговор

    До коментар #21 от "Петър":

    А какви сте вие, дето обичате тези които казаха и искаха
    "София да стане на картофена нива"
    ❗🤔❗🤔❗

    Коментиран от #33

  • 24 горски

    13 10 Отговор

    До коментар #9 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    а на 9 9 44 колко войска имаше на руснаците за две години като окупация че си платихме и издръжката й Да не говорим че същото беше и след разпарчетосването на 4 части след берлинския договор 1878г

    Коментиран от #38

  • 25 Косача

    12 11 Отговор
    Пропагандата е тук! Ще я спрете, когато спрете да вземате пари от американското посолство, посредство фондация америка за българия. Ще станете добри, когато започнете да пишете самостоятелно. Който го е писал това, да се засрами. Вие живеете под окупация и я насаждате в цяла България. Срам и позор.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Луд

    8 5 Отговор
    От кога истината стана пропаганда?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 кой ли сее пропаганда в момента

    6 5 Отговор
    много ми е чудно пишман журналистите които вечно пишат за кремълска пропаганда и нитоведнъж за американска английска еврейска не се ли усещат че показват ясно за коя пропаганда работят? когато си независим показваш двете гледни точки на даден въпрос а не само едната…
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ха ха ха ха ха ха

    1 1 Отговор
    Аааааааххх ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 32 Аспарух

    10 7 Отговор
    Белград е новия - стария център на руZка пропаганда.
    Предлагам на всички нашенски безродни русороби-рибари ,чакащи безнадежно на Дунав дивата путлеровска орда да започнат да се прехвърлят към Белград и от там към Матушката и на фронта.
  • 33 Петър

    8 6 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Дай доказателство, че са го казали. Руската пропаганда няма граници. Англия никога не е окупирала и поробвала България, за разлика от Русия. Всъщност, именно Англия ни е помогнала за Съединението като е поставила ултиматум на султана да не отвръща с оръжие. В същото време Русия го е насърчавала да удави Източна Румелия в кръв и когато той не го е направил е насъскала Сърбия да ни нападне в гръб. Не знаеш ли, че след Съединението в яда си Русия къса дипломатически отношения с нас за цели 10 години? Комунизмът свърши. Руското робство свърши. Вече сме свободни и имаме интернет. Използвай го и се запознай с историята на родината си. Освободи се най-накрая от лъжите на руската пропаганда в комунистическите учебници.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Въпрос ?

    3 5 Отговор
    Тази новина директно от посолството на фащ ли дойде готова или ви я изпратиха директно за публикация

    Коментиран от #43

  • 36 И бряяяяя

    3 4 Отговор
    От фащ нямали нищо общо с тази новина
  • 37 Ко речи ?

    2 4 Отговор
    А абсурдистан е новият политкоректен роб на гнидите от фащ
  • 38 зле

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "горски":

    те са те освободили ве как смееш да говориш друго яче от тяхната истина
  • 39 Полит.коректен расист

    1 3 Отговор
    А защо в БГ.реклами има негри
  • 40 АРЕС Z

    2 7 Отговор
    Сърбия,България,Русия братя за винаги !!!

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 безаналогов

    4 2 Отговор
    Само рУсофилЯта не са на ясно
  • 43 Интересно

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Въпрос ?":

    Много е лошо когато в съзнанието е култивирана мисълта че всичко идва от Посолство. Много петилетки са необходими.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 И сърбите без парите на запада

    6 2 Отговор
    са едни гольовци, ама иначе кремъл. Помия

    Коментиран от #48

  • 46 КПСС-БКП

    4 8 Отговор
    Слава на християнска Русия !!! Тотална война срещу англо-саксонските и евроатлантически ценности !!!

    Коментиран от #52

  • 47 Димо

    2 3 Отговор
    ЕС трябва да капсулира Сърбия в невъзможност за стокооборот и придвижване на хора и сърбите ще обърнат палачинката.

    Коментиран от #51

  • 48 Сократ

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "И сърбите без парите на запада":

    А какво получи България от тези европейски пари? И ако е получила, къде се вижда? Разнебитени пътища, свинщина навсякъде, разбита икономика. А сърбите не ги мисли. Те поне не плюят в кладенеца от който пият вода, за разлика от нас.
  • 49 Марш

    3 2 Отговор
    Аман от идиоти с извратено мислене. Защо Русия да не използва възможности за пропаганда след като САЩ и Украйна използват за тези целия свят. Безумното поведение на Запада не води до мир. Те все още не могат да разберат, че и другите народи имат точно толкова права, колкото и те. Западна ите не са повече човеци, не са привилегировани.
  • 50 Васко Делчев

    2 3 Отговор
    А телевизиите във всички столици около Белград са на пропагандата на САЩ........ Тези сатанисти САЩ трябва да бъдат прогонени от Балканите. Никой не ги иска тук...... Да си печатат долари, колкото си искат в тяхната държава и да не се бъркат в делата на Балканите.....
    Ние сме православни и нямаме общо със сатанизма на запада....
  • 51 болной..

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Димо":

    Мозг,београд са на советцка газ минаваща директно през бг,и наш,те нищо не мооть да направять-даже един чучур да сложать на трабата за чирен не става без мацква.ядец-австро унгария скоро показа на сглобкаджийското козяшко племе един пръст..мисля че беше среден.ако вдигнать тразитните такси.
  • 52 Хи хи хи

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "КПСС-БКП":

    Къде я видя християнска бе???В Москва ударно се строят джамии.Ходи да видиш какво става на Рамазана.
  • 53 ОТЛИЧНИК

    1 2 Отговор
    Ами според мен и ФАКТИ.БГ сте преминали този "майсторски клас". Непрекъснато имате проруски статии.
  • 54 Жоро

    1 1 Отговор
    Путята и в Русия вече не го искат
  • 55 незнайко

    0 0 Отговор
    А София е новият център за пропагандата на ВАШИНГТОН !!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания