Last news in Fakti

27 Април, 2024 16:40 1 414 10

За и против премиера! Поддръжници на Социалистическата партия призоваваха Педро Санчес да остане на поста

  • педро санчес-
  • испания-
  • подемос

В сряда Санчес каза, че ще се оттегли за няколко дни, за да прецени дали иска да продължи да води правителството, след като срещу съпругата му започна разследване за корупция, свързана с нейни бизнес сделки

За и против премиера! Поддръжници на Социалистическата партия призоваваха Педро Санчес да остане на поста - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди поддръжници на Социалистическата партия се стекоха от цяла Испания на митинг пред централата на партията в Мадрид, за да призоват премиера Педро Санчес да остане на поста си, след като тази седмица той изненада страната, като заяви, че може да подаде оставка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В сряда Санчес каза, че ще се оттегли "за няколко дни", за да прецени дали иска да продължи да води правителството, след като срещу съпругата му започна разследване за корупция, свързана с нейни бизнес сделки. Санчес заяви, че това е част от продължителна кампания на клевети срещу него и семейството му от страна на политическите опоненти.

Санчес отхвърли обвиненията срещу съпругата му Бегоня Гомес и каза, че ще оповести решението за бъдещето си в понеделник.

"Министър-председателю, остани, Педро, остани. Ние сме с теб", каза на заседание на федералния комитет на партията заместник министър-председателката и министър на финансите Мария Хесус Монтеро.

Пред сградата изпаднали в еуфория поддръжници се тълпяха по улиците и пускаха поп хитове, призоваващи Санчес да остане, а мнозина развяваха знамена или бяха с изрисувани лица.

"Надявам се да остане, защото Испания трябва да продължи напред с него. Ако не (го направи), това ме плаши. Страхуваме се от това, което може да дойде“, каза пред Ройтерс 56-годишната Леонор Ромеро, градска съветничка от Уелва.

"Той трябва да остане. Мисля, че няма да подаде оставка. Ще ни остави сираци", каза и 74-годишният пенсионер Хосе Луис Триго.

Опозиционните партии осъдиха стъпката, направена от Санчес.

"Призовавам гражданите да не стават глупави. Испания няма проблем, този, който има юридически проблем е Санчес, неговото правителство, партията му и кръгът около него. Позволете им да го разрешат", каза на среща в Тарагона, в автономната област Каталуния, лидерът на консервативната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхо.

В четвъртък прокуратурата в Мадрид заяви, че е внесла протест срещу решението на градския съд от сряда да разгледа подадена от група активисти, свързани с крайната десница, частна жалба, срещу Гомес за предполагаема търговия с влияние и корупция.

Санчес дойде на власт през 2018 г., припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    6 1 Отговор
    Ще остане, ама някой друг път....

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рено фен

    3 3 Отговор
    Връщайте Баския на Франция бе цгънорй спански
  • 4 Марина

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    Остава Пръдльо!
  • 5 варващи с лопата да ги ринеш

    2 2 Отговор
    като тук с Хиляди поддръжници на бочко и кирчо - най бедните в европа както и в испания които са равни по стандарт с румъния
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: