Last news in Fakti

27 Април, 2024 23:15 958 13

Тайван има изключително важна роля в глобалната здравна система

  • тайван-
  • китай-
  • световна здравна организация-
  • световна здравна асамблея-
  • сзо-
  • включване-
  • здравеопазване-
  • здравна система-
  • хуманиратна помощ

Под натиска на Китай, страната е изключена от СЗО и други международни организации

Тайван продължава да бъде изключен от срещите и механизмите на Световната здравна организация и други международни организации с глобално значение. Независимо от успешното справяне с пандемията, причинена от Covid-19, оказването на хуманитарна помощ на редица страни, изправени пред сериозни предизвикателства, отлично функциониращата си здравна система и иновациите в сферата на здравеопазването, Китай полага сериозни усилия да държи страната в изолация от международната общност, тактика обслужваща крайната цел - цялостно подчинение на Тайван и постигане на обединение. Въпреки това Тайван остава несломим и многократно доказва своята ангажираност със света и готовността си да споделя своя безценен опит.

Във връзка с наближаването на тазгодишното издание на Световната здравна асамблея, посланикът на Тайван в Гърция - Шърман С. Куо призова за включване на Тайван и използване на пълния му потенциал с цел запълване на географските празнини в световната здравна сигурност и изпълнение на основния ангажимент на международната общност - постигане на здраве за всички.

Пълният текст на посланика гласи:

"От назначаването ми в представителството на Тайпе в Гърция, преживях избухването и прогресирането на пандемията, причинена от Covid-19. Вследствие на пандемията светът стана свидетел на появата на нов постпандемичен икономически, социален и политически ред. Докато нациите се стремят да се възстановят и изградят наново, значимостта на глобалната здравна сигурнст никога не е бил по-очевидена. На фона на тази картина Тайван стои като решаващ, но често пренебрегван играч в сфератана международното обществено здраве.

Въпреки значителния принос на Тайван за глобалното здравеопазване, участието му в Световната здравна организация (СЗО) остава ограничено – ситуация, дължаща се на геополитически фактори. Това изключване не само лишава Тайван от жизненоважни ресурси и мрежи за споделяне на информация, но също така, зарди стратегичекото му местоположение в Източна Азия, води до сериозни географски пропуски в в контекста на регионалната и глобална здравна сигурност. Нещо повече – изключването на Тайван от международните здравни рамки възпрепятства съвместните усилия за наблюдение, превенция и отговор на инфекциозни заболявания и други извънредни здравни ситуации, които излизат извън граница.

Освен това Тайван притежава изключителни възможности и опит, които могат да помогнат за оформянето и укрепването на все по-всеобхватна глобална рамка. От иновативни здравни технологии до ефективни системи занаблюдение на заболяванията, Тайван демонстрира готовността си да допринесе за глобалните здравниинициативи и да засили колективната устойчивост срещу бъдещи здравни кризи.

Сега повече от всякога е наложително да включим Тайван в СЗО и Световната здравна асамблея. Това не само е в съответствие с принципите за безпристастност и приобщаване, но също така отключва потенциала на Тайван да подобри глобалното управление на здравеопазването. Включването му ще улесни по-широкия обмен на информация, съвместни изследвания и координирани отговори на възникващи заплахи за здравето.

Продължаващата пандемия от Covid-19 подчерта взаимосвързаността на глобалната общност и необходимостта от колективни действия за опазване на общественото здраве. Изключването на Тайван от международните механизми за управление на здравеопазването представлява пропусната възможност да се използват неговите опит и ресурси.

От практическа гледна точка, участието на Тайван в Световната здравна организация и Световната здравна асамблея би позволило засилена координация по приоритетните международни здравни въпроси, включително подготвеност при избухване на пандемия, разпространение на ваксини и укрепване на здравната система. Опитът на Тайван за егективно управление на пандемията от Covid-19, с неговите успешни стратегии а ограничаване и технологичните иновации, служат като ценни уроци за световната общност.

Освен това включването на Тайван би допринесло и за преодоляване на съществуващите пропуски в глобалната здравна сигурност, особени в уязвими региони, където се наблюдава ограничен достъп до здравни ресурси и инфраструктура.

Отвъд геополитиката, участието на Тайван в световната здравна асамблея е въпрос от стратегическо значение за цялата глобална общност. Тъй като светът е изправен пред здравни предизвикателства, включително възникващи инфекциозни заболявания и въздействето на изменението на климата върху здравето, опитът и проактивния подход на страната могат да помогнат за насърчаването на по-устойчива и справедлива глобална здравна екосистема.

Бих искал да изразя своя най-искрен призив светът да признае незаменимата роля на Тайван в цялостната глобална мрежа. Приемайки участието на Тайван в СЗО и СЗА, международната общност може да демонстрира своя ангажимент за приобщаване, сътрудничество и солидарност при справянето с общите здравни проблеми. Итегрирането на Тайван несамо ще укрепи глобалното управление на здравеопазването, но и ще допринесе за реализацията на здраве за всички – визия, която надхвърля границите и резонира с основните принципи на правата на човека и колективното благополучие."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    СКЪПИ ТАЙВАСКИ ДРУЗЬЯ,
    ПИТАЙТЕ УКРАИНЦИТЕ КВО ИМ СЕ СЛУЧИ КОГАТО ПОЧНАХА НА БУТАТ ПАМЕТНИЦИТЕ НА ВЛАДИМИР ЛЕНИН ОСНОВАТЕЛЯ НА УКРАЙНА
    ....
    И ТОГАВА ПОЧВАЙТЕ ДА БУТАТЕ ПАМЕТНИЦИТЕ
    НА ЦИН КАЙ ШИ - СЪЗДАТЕЛЯ НА ТАЙВАН, КАКТО СТЕ СИ НАУМИЛИ В ТАЙПЕ :))
    ....
    АКО ИСКАТЕ ДА ВИ СМЯТАМЕ ЗА ХОРА , А НЕ ЗА АМЕРИКАНСКИ МАЙМУНИ :))
  • 2 Да бе

    10 1 Отговор
    Има, звънци. Сащ копат там.
  • 3 Риза

    1 11 Отговор
    Тайван не са корумпирани и се опитват да спасят планетата въпреки земетресения и заплахи но карма има

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Няма да се косите

    10 0 Отговор
    Китай ще ви оправи.
  • 9 Уса

    8 0 Отговор
    СЗО са мафия а глобалната здравна система не съществува,защото глобализацията се отлага
  • 10 Блузка

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Риза":

    Ти не си в крак с модата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.