Last news in Fakti

28 Април, 2024 16:06 2 156 37

С над 300 км/ч през пустинята! Влак за 12 милиарда долара ще свързва Лос Анджелис с Лас Вегас

  • лас вегас-
  • лос анджелис-
  • влак стрела-
  • брайтлайн уест

Целта на "Брайтлайн уест" е да свърже със скоростни влакове американски градове, които са твърде близо един до друг, за да се пътува между тях със самолет, но не толкова, че да е удобен превозът с автомобил или автобус

С над 300 км/ч през пустинята! Влак за 12 милиарда долара ще свързва Лос Анджелис с Лас Вегас - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През тази седмица започна изграждането на високоскоростна железопътна линия, която ще свързва меката на хазарта - Лас Вегас с района на мегаполиса Лос Анджелис.

Това ще бъде първият истински влак стрела в САЩ, обяви компанията "Брайтлайн уест" (Brightline West), която реализира проекта, оценяван на 12 милиарда долара.

Влак стрела за Олимпиадата в Лос Анджелис

Очаква се електрическият високоскоростен влак да превози първите си пътници през 2028 година, когато Лос Анджелис ще бъде домакин на Летните олимпийски игри.

"От десетилетия хората в Америка мечтаят за истинска високоскоростна железопътна линия. Сега това наистина се случва", заяви министърът на транспорта на САЩ Пит Бутиджидж.

Това стана по време на церемонията за първата копка от изграждането на железопътен терминал в Лас Вегас за влаковете стрела. Съоръжението ще бъде разположено южно от прочутия булевард "Лас Вегас стрип" (Las Vegas Strip).

"Брайтлайн уест" планира да изгради железопътна линия с дължина от 351 километра. Тя ще преминава почти изцяло по протежението на междущатската магистрала I-15 и ще свързва Лас Вегас (щата Невада) с Ранчо Кукамонга в щата Калифорния. Този град се намира на около 65 километра от централната част на Лос Анджелис и е свързан с мегаполиса чрез експресен влак от типа "Интерсити".

Предвижда се изграждането на гара към високоскоростната железопътна линия и в района на град Виктървил. Той се намира в окръг Сан Бернардино на щата Калифорния.

С над 300 км/ч през пустинята

Представители на "Брайтлайн уест" съобщиха, че тяхната цел е новият високоскоростен влак да се движи с над 300 км/ч. Тази скорост е сравнима с тази на японския влак стрела "Шинкансен".

Компанията посочва, че високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве. Те ще изминават разстоянието между терминала в Лас Вегас и Ранчо Кукамонга край Лос Анджелис за приблизително 2 часа.

Същото разстояние може да бъде изминато с автомобил по магистралата за малко над 3 часа, но ако няма задръствания. А те са много характерни в края на уикендите, когато много хора се прибират от меката на хазарта, след като са се забавлявали в Града на греха, отбелязва Си Би Ес.

Годишно около 16 милиона души пътуват от Лас Вегас към Южна Калифорния по магистрала I-15 през пустинята Мохаве, посочва изданието "Хил".

"Брайтлайн уест" смята, че пускането в експлоатация на високоскоростната железопътна линия може да намали броя на пътуванията с автомобили и автобуси с 3 милиона годишно. Това ще има положителен екологичен ефект за региона, тъй като ще бъдат намалени вредните емисии, отделени при движението на моторни превозни средства, а новите скоростни влакове ще бъдат задвижвани с електричество. Предвижда се броят на пътуващите с тях, и то само в едната посока, да достига около 11 милиона души годишно.

"Вярвам, че след време ще обърнем поглед назад към сегашните събития и ще кажем: "Тогава бяха поставени основите на бизнеса с високоскоростни железопътни превози (в САЩ - бел. ред.)", посочва основателят на "Брайтлайн уест" Уес Идънс, цитиран от Асошиейтед прес.

Милиардерът отбелязва, че цената на билетите за новите скоростни влакове ще бъде сравнима с тази на полетите.

Проект за милиарди

Целта на "Брайтлайн уест" е да свърже със скоростни влакове американски градове, които са твърде близо един до друг, за да се пътува между тях със самолет, но не толкова, че да е удобен превозът с автомобил или автобус.

Компанията се ползва с подкрепата на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за реализацията на проекта за високоскоростната железопътна линия между Лас Вегас и района на Лос Анджелис, оценяван на 12 млрд. долара, посочва АП.

"Брайтлайн уест" получи безвъзмездна държавна помощ в размер на 3 милиарда долара от федерален фонд за развитие на инфраструктурата на САЩ.

Освен това неотдавна на фирмата беше дадено разрешение да привлече финансиране за изпълнение на проекта в размер на 2,5 млрд. долара чрез емитирането на облигации, които са освободени от данъци.

През 2020 г. федералните власти в САЩ позволиха на "Брайтлайн уест" да емитира и продаде подобни облигации на стойност от 1 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бобошен

    12 3 Отговор
    И на България й трябват такива влакове.София-Бургас и София-Варна-за час и половина.

    Коментиран от #5, #7, #10

  • 2 Симо

    18 9 Отговор
    "Брайтлайн уест" получи безвъзмездна държавна помощ в размер на 3 милиарда долара от федерален фонд за развитие на инфраструктурата на САЩ."

    Това казва всичко!!! Нека се обзаложим, че влак през 2028 няма да има! Великата нация ще продължат да мечтаят

    Коментиран от #4

  • 3 Да не

    7 1 Отговор
    се губи време за залози в казината на мафията. Ние също ще последваме добрия пример . Влак със скорост 896 км/ч. София-Свиленград. Но ще спрем рекламите на хазарта. Би могло да се свика извънредно заседание на НС. Успех на печелившите.
  • 4 Рико Анаграмата

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Симо":

    Това е някаква далавара и няма изплащане ,разстоянието е около 400км,а във Вегас основно ходят т .н .гемблъри -обичащи хазарта а те не са чак толкова много.Бил съм два пъти,градът не е много голям на фона наголемите американски градове,а хубавото е ниските цени на хотели от понеделник до четвъртък включително.
  • 5 реру

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "бобошен":

    Влакове ще се намерят /купят/, но проблем е трасето...
  • 6 Къш Пировски

    5 1 Отговор
    В Барстоу няма ли да има гара?
  • 7 Къш Пировски

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "бобошен":

    Къде пъхаш Бургас? Да не би да е по-важен от Русе нещо?

    Коментиран от #8

  • 8 Да те питам

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Къш Пировски":

    Кой пък се натиска да ходи в Русе?
  • 9 3838

    7 1 Отговор
    Да видят тия от БДЖ за какво става дума!
  • 10 3838

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "бобошен":

    Ако има влак, който за 2 часа да взема разстоянието по тези маршрути, хората масово ще ползват влак, ако ще цената на билета да е двойна.
  • 11 Абе,

    10 1 Отговор
    Анатолчо, къде ги четеш тези лъжи ?! В обора през ден дерайлира по някой влак ,ти 300 км ще дигаш !
  • 12 Госあ

    14 0 Отговор
    В Китай скоростните отсечки с над 300км/ч са по 2000км. В различни посоки, свързвайки цял Китай. Ксинджиян не е толкова добре свързан със скоростни влакове и се разчита на самолети и Тибет, но пък до Лхаса върви луксозен влак по Тибетското плато на 4000м надморска височина. Кога ще ги стигнат китайците….

    Коментиран от #22

  • 13 Госあ

    7 0 Отговор
    Като го пуснат, да се обадат 😂
  • 14 Сократ

    16 0 Отговор
    Те първо да си заменят дървените траверси, полагани средата на 19 век, тогава да мечтаят за скоростни влакове.

    Коментиран от #19

  • 15 ТА КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ АМЕРИКАНЦИТЕ

    4 0 Отговор
    като вече БОЙКО И КИРО КРАДАТ С 400 КИЛОМЕТРА В ЧАС ВЗЕТИ ЗАЕДНО ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Без коментар

    3 2 Отговор
    Ще го направят. Освен казината, залагат и на спортни прояви вече, тъй като Ковид промени всичко. И, калифорнийци ще продължат да идват. Знам, защото живея тук.
  • 18 МОЛЯ ДА СЕ НАПИШЕ ЧЕ

    4 0 Отговор
    ЛИНИЯТА ЩЕ СЕ СТРОИ ОТ КИТАЙЦИ С КИТАЙСКО ОБОРУДВАНЕ ВАГОНИ И АВТОМАТИКА.УСАДЖИЙСКИ ЩЕ СА САААМО ПАРИТЕ....

    Коментиран от #20, #25

  • 19 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сократ":

    Тези жп линии са строени от китайци.
  • 20 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "МОЛЯ ДА СЕ НАПИШЕ ЧЕ":

    Нама да е за първи път. Жп линиите в западните щати на САЩ ( през Скалистите Планини) са строени от китайци преди 100-120-140 години.
  • 21 Сандо

    4 0 Отговор
    В САЩ на ден се падат средно над 3 жп катастрофи.Изглежда нямат нито пари,нито желание,нито идея да си оправят жп транспорта - все пак за тях той не се смята за основен.Но щом е за хазарта - то в името на парите може и това да направят.А ако им е трудно,то китайците винаги са на разположение.
  • 22 Госта.

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    В Китай вече говорят за 500 и нагоре км/ ч.В България господарите не разрешиха китайци да построят такива ЖП линии.Китай е най-големият производител на скоростни влакове.
  • 23 Тройно раздута цена

    1 0 Отговор
    Нереален срок - опитът показва, че след 4 год няма да са одобрили дори плановете още
  • 24 Залиняла, задлъжняла държава

    1 0 Отговор
    Последните 40 години тостер не са произвели, за влак-стрела бълнуват. И с какви кадри, като учат само право, криейтив райтинг и психология, всичките им инженери са внос от Индия, Китай и Русия, хахахах
  • 25 Не парите

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "МОЛЯ ДА СЕ НАПИШЕ ЧЕ":

    а прясно отпечатаните зелени тапети, искаш да кажеш. Ако има все още кой да им се върже: след 35 трилиона държавен дълг. Плюс още толкова частен. 130% от и без това измисления им БВП…
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.