Last news in Fakti

5 Май, 2024 16:53 2 750 32

Вредни ли са газовите печки и котлони?

  • газ-
  • газов котлон-
  • азотен диоксид

Федералната агенция по околната среда на САЩ пише, че готвенето и печенето с газови котлони в дома може да доведе до краткосрочно високи нива на азотен диоксид, които бързо намаляват в зависимост от вентилацията на помещенията

Вредни ли са газовите печки и котлони? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Газовите печки и котлони имат много предимства. Но учени твърдят, че те може да са опасни за здравето. Ето защо:

Всеки, който готви на газ, се радва на плюсовете - директен огън, температура и пламък, които лесно се регулират. Няма нужда от специални съдове като при индукционните котлони, а и готвенето на газ е по-евтино, отколкото на ток.

Въпреки това газовите печки постоянно се обсъждат. Така например сега се очаква да бъдат забранени в повечето новопостроени сгради в Ню Йорк от 2026 година нататък. Главната цел е да се ограничат парниковите газове. Освен това обаче газовите котлони създават и рискове за здравето, пишат изследователи от университета Станфорд в журнала Science Advances.

"Проблем за цялото семейство"

В тази публикация учените се занимават най-вече с негативните ефекти на азотния диоксид. Той се отделя в големи количества като страничен продукт от горивните процеси, например в промишлени предприятия, електроцентрали и отоплителни системи. Основният източник обаче е автомобилният трафик.

Азотният диоксид се отделя и при готвене на газ, а замърсяването на въздуха с него далеч не се ограничава само до кухнята, предупреждават изследователите. "Не очаквах, че нивото на замърсителите в спалнята ще надвишава здравните препоръки цял час след използването на газовата печка и ще остане високо в продължение на няколко часа", казва Роб Джаксън, професор в Станфорд. Той е един от авторите на проучването. "Излагането на тези изпарения не е проблем само за готвачите, а за цялото семейство", казва той.

Какви рискове за здравето носи азотният диоксид

Азотният диоксид е токсичен окисляващ дразнещ газ, който може да увреди лигавицата в целия дихателен тракт, особено в бронхите и алвеолите. Това може да доведе до задух, кашлица или бронхит. Сред последствията от поемането на азотен диоксид са и повишената податливост към респираторни инфекции или намалената белодробна функция.

Хората с респираторни заболявания като астма и хроничен бронхит, хората със сърдечни проблеми и деца, които имат забавено развитие на белодробната функция, се считат за рискови групи за излагане на азотен диоксид.

За това предупреждават и авторите на изследването - те преценяват, че миксът от газове, които се отделят при готвене на газ и пропан, са причинили до 200 000 случая на астма у деца в САЩ. Според учените една четвърт от тези случаи може би се дължат на вредата от азотния диоксид. Освен това според тях 19 000 смъртни случая годишно се дължат на дългосрочно излагане на азотен диоксид в дома.

Учените обаче подчертават, че това са само средни стойности, тъй като не се взема предвид дълготрайното излагане на екстремно високи нива на азотен диоксид за кратко време, каквато е ситуацията с газовите печки в дома. Освен това изчисленията се базират на предходни изследвания на ефекта от азотния диоксид в отворени пространства, където има замърсяване и от превозни средства и електростанции.

Каква е ролята на газовите печки за здравето

Учените от Станфордския университет вече са публикували няколко проучвания за вредите от използването на газови котлони. Предходните изследвания разглеждат отделянето на метан и канцерогенния бензен. Последното проучване е само поредно парче от пъзела, което ще помогне да се установи цялостния ефект на газовите печки върху човешкото здраве.

Този път изследователите се съсредоточават върху начина, по който се разпространяват вредните газове, как се акумулират и кога в крайна сметка се разсейват в домашни условия. Огромно значение има, разбира се, и големината на всеки дом.

Резултатите потвърждават също, че храната не отделя никакъв или много малко количество азотен диоксид, докато се готви, както и че електрическите фурни и котлони не отделят азотен диоксид. "Проблемът е в горивото, не в храната", обяснява Джаксън. "Електрическите печки не отделят нито азотен диоксид, нито бензен."

Федералната агенция по околната среда на САЩ пише, че "готвенето и печенето с газови котлони [...] в дома може да доведе до краткосрочно високи нива на азотен диоксид, които бързо намаляват в зависимост от вентилацията на помещенията". Заключението на агенцията е, че при инсталирането на газова готварска печка при планирането може да се вземе предвид аспирация с изходящ въздуховод навън.

Изследователите от Станфорд също така препоръчват използването на аспирационен филтър, както и редовно проветряване, за да се намали нивото на замърсителите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    13 4 Отговор
    Индивидуално е

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Много са вредни, за глупаците

    32 12 Отговор
    Сбогом Газпром, ще си печете чевермето надървени въглища.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Механик

    38 8 Отговор

    До коментар #3 от "Много са вредни, за глупаците":

    Да ама не "на дървени въглища" ами е "надървени въглища". И не са въглища, ами са едни други работи. Големи и дебели работи.
    И не са чевермета, ами е пастет от ларви.
    Ма то като не се е къпал от 2 месеца, не го бърка нищо. Е, вярно, че на прайда малко ще понамирисва, ама кво от това? Важното е да има тротинетка.

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Повишавайте цените на

    21 3 Отговор
    тока. И ще изсечем дърветата по парковете, ще вземем безценни уроци от бракониерите. До всяко едно дръвче софиянец със сечиво. Ще стигнем до Малинова и полите на Витоша.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Еко талибан

    41 6 Отговор
    След 10 г. Зелените талибани ще ви пешат за Ел. котлоните колко са вредни.

    Не е ясно защо не пищят срещу живака и графена във ваксините, или срещу ГМО, които са 1000 пъти по вредни
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Най-важното го премълчават, а то е, че отделящият се азотен двуокис е силно КАНЦЕРОГЕНЕН...
  • 11 болен соpoсоид

    32 6 Отговор
    Не че има здрави, но на въпроса: само ако е руска газта е вредно, ако е хамериканска, значи е полезна!
  • 12 Русофил

    7 20 Отговор
    По-вреден от Газпром няма
  • 13 механичке

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    ти къпеш ли се на топлия извор
  • 14 руслямец

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Руснакаааа":

    мий тупарата че ше те имат в 3 ствола.питай ма й ка си тя знае
  • 15 един

    9 17 Отговор
    Като ползвател на газова печка,мога да кажа че почти не си заслужава ползването на газ за готвене!Има леки предимства пред печките на ток,но след готвене кухнята трябва да се проветря,а когато е студено навън стаята изстива,да не говорим,че тоя азотен диоксид се разпостранява и в съседното помещение или стая!

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    24 6 Отговор
    Пропуснали са да отбележат, че това важи само за евтиния руски газ,
    скъпият хАмерикански газ е абсолютно безвреден, купувайте от него...

    Коментиран от #17, #27

  • 17 каунь

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х.":

    за теб ще има VX
  • 18 Хахаха

    10 7 Отговор
    Най-бързо и евтино се готви на индукционен котлон.
    Особено полезен при варене на шкембе или готвене през зимата, защото го оставяш на терасата без страх, че може да гръмне бутилката.
    Ползвам го и съм доволен.
    След това са керамичните котлони ...

    Ползвал съм и газ, но се отказах.
    Но ползвам пиростия за варене на буркани, на не откъсвам поглед.

    А, тези които не са, от време на време се взривяват и не само че умират, а унищожават жилищата на съседите си.
    Газовите котлони са опасни!!!

    Коментиран от #24

  • 19 Анонимен

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "един":

    Ползваш суперскъп анализатор на азотни оксиди, че знаеш.А знаеш ли че не азотният диоксид а азотният монооксид е вредния?Ако беше се позаинтересувал една кола на газ за един час отделя повече азотни оксиди отколкото ти да готвиш цял месец на газ

    Коментиран от #21

  • 20 Анонимен

    10 3 Отговор

    До коментар #15 от "един":

    Имаш може би в предвид че вътре в газта се слагат миризливи вещества. Ако има теч на газ да се усеща че отнякъде изпуска газ без да е запален котлона
  • 21 един

    4 8 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Казвам това от личен опит,без да съм запознат в подробности какви вещества се отделят при горенето на газ и какви не!Помещението трябва да се проветри добре защото се усеща че въздухът не е здравословен!Може би на други хора не им влияе толкова,но на мен да!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ами готви

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "един":

    В лятната кухня на открито!
    Ние ползваме газови конлони от години и сме много доволни. За по сигурно бутилките са даже зад сградата, та ако нещо изпускат, на открито не може да стане голям взрив. Отделно утечки ако има също бързо се разсейват. Готвенето става много бързо, удобно и чисто е. Токът е по-скъп за готвене и греене на вода с него.

    Коментиран от #28

  • 24 Какво е

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    пиростия?
  • 25 македонска наденица с краварски привкус

    17 1 Отговор
    Ютиите и те са вредни. Може да се опариш от тях. Отделят и вредни емисии от парата. Време е ФАЩ да ги забрани. А ГМО изобщо не е вредно. Ама че тъпани прости.
  • 26 От страни

    3 1 Отговор
    Демек радвайте се че нямате тази вредна газ. Ще сте по здрави ами правете на балконите кюмбета ци.ански и ще сте рахат. То е така - гроздето не само е кисело но е и вредно за здравето.
  • 27 От страни

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х.":

    Нали каза оня, дементния, че американската газ има молекули на свободата та значи е даже полезен.
  • 28 един

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ами готви":

    Всеки ползва и се нагажда според това което има,аз споделям моят опит касаещ се за апартамент и природен газ,няма как да имам лятна кухня на този етап!Спорно е колко е по-скъп тока от пр.газ,макар че сега цената на газа е сравнително ниска,но имаше периоди/около началото на войната и след това/,когато цената се движеше около и над 2лв/м3,и хич не беше по-евтино готвенето и топлата вода от това на ток,за отоплението да не говорим!
  • 29 1453

    5 0 Отговор
    Ако е американски газ не е вреден....
  • 30 бидон без ориентация

    3 0 Отговор
    тия учени по добре да кажат нещо пак за цигарите . започнаха да се излагат с новите глупости :)
    а колко НЕпушачи умряха под 45 г не е истина , а с газ без газ агнешкото трябва да се готви на някъв огън все пак :)
  • 31 Сандо

    2 0 Отговор
    Защо направо не споделят основния природен закон:"Животът е вреден - от него се умира"!?И да ни поведат дружно към небитието!
  • 32 Оги

    2 0 Отговор
    Скоро ще забранят за използване нищо, което не идва от правилните доставчици.