Last news in Fakti

5 Май, 2024 19:07, обновена 5 Май, 2024 20:02 3 135 63

Визитата на месеца! Си Дзинпин кацна в Париж, предстоят тежки преговори с Еманюел Макрон

  • франция-
  • китай-
  • украйна-
  • си дзинпин-
  • еманюел макрон-
  • война

Франция от година призовава Си да използва влиянието си, за да вразуми Русия във връзка с войната в Украйна

Визитата на месеца! Си Дзинпин кацна в Париж, предстоят тежки преговори с Еманюел Макрон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският президент Си Дзинпин пристигна днес в Париж, като това е първата първата му визита в Европа от 2019 г. След Франция той ще посети Сърбия и Унгария, припомнят Франс прес и Синхуа, цитирани от БТА.

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация. Очаква се във Франция той да разговаря с френския президент Еманюел Макрон по-разнородни теми от двустранно значение. Макрон има намерение да подчертае пред Си значимостта на фактора на реципрочността в търговските отношения, посочва Франс прес. Що се касае до въпроса за войната в Украйна, агенцията припомня, че китайският президент продължава да афишира подкрепата си за Русия.

Франция от година призовава Си да използва влиянието си, за да вразуми Русия във връзка с Украйна. А същевременно Сърбия и Унгария, които са други етапи от обиколката на Си, си остават близки с Москва.

Утре Си Дзинпин ще има среща с френския президент Макрон, който преди това се консултира относно тези разговори с германския канцлер Олаф Шолц. Макрон и Си ще отбележат и 60 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и Китай по време на тази двустранна среща.

Визитата на месеца! Си Дзинпин кацна в Париж, предстоят тежки преговори с Еманюел Макрон

По този повод още днес при пристигането си в Париж Си заяви, че отношенията между Китай и Франция са модел на мирно съжителство и на взаимоизгодно сътрудничество между страни с различни системи, предаде Синхуа.

Утре сутринта председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се присъедини към двамата лидери в Елисейския дворец за дискусионна сесия, на която ще бъдат повдигнати въпроси, свързани с търговските разногласия между Китай и ЕС, допълва Франс прес. А тези разногласия са много. ЕС в последно време умножи разследванията за китайски държавни субсидии в няколко индустриални сектора, по-специално този на електромобилите.

В интервю за "Трибюн" днес Макрон признава, че европейците не са единодушни относно стратегията, която трябва да възприемат спрямо търговския дисбаланст с Китай, който продължава да изнася масово стоки към Европа. Макрон пледира да се защитава по-добре националната сигурност, европейците да бъдат много по-реалистични в защитата на европейските интереси и да се стремят да постигнат реципрочност в търговските отношения с Китай. Пекин от своя страна възприема подобни мерки като протекционистки и китайските власти започнаха свое собствено разследване във връзка с държавно субсидиране, насочено по-специално към френския коняк. Макрон има намерение обаче да изрази възражения срещу тази стъпка.

На този етап не се очертава двете страни да подпишат някакъв значим договор, но дискусии за инвестиции ще има до края. За утре е предвиден и икономически френско-китайски форум в театър "Марини".

Утре следобед ще има протоколна церемония за тържествено посрещане на Си в Париж, която ще се състои в историческия комплекс Дом на инвалидите. После двамата лидери ще говорят пред медиите.

Франция има намерение да поиска от Китай да подкрепи олимпийско примирие във всички конфликти по време на Олимпийските игри в Париж това лято.

След официалните срещи утре, във вторник Макрон ще отведе Си в Пиренеите, на място, което френският лидер е посещавал с баба си и дядо си по майчина линия, когато е бил ученик. Там двамата лидери ще бъдат придружавани от техните съпруги.

Китайският президент Си Цзинпин, който пристигна днес в Париж на държавно посещение, заяви в статия във френския в. "Фигаро", че има намерение да работи с Франция и с цялата международна общност за разрешаване на кризата в Украйна.

"Надяваме се, че мирът и стабилността ще се завърнат бързо в Европа и имаме намерение да работим с Франция и с цялата международна общност за намиране на подходящите пътища за разрешаване на кризата", казва Си в публикацията.

"Ние разбираме трусовете, които поражда украинската криза за европейците. Китай не е в осовата на тази криза и не е също така и страна, или участник в кризата", допълва Си.

Той уверява, че "винаги е играл конструктивна воля, за да благоприятства мирното уреждане на този конфликт между Русия и Украйна".

Си припомня, че по няколко повода е призовал да се съблюдават целите и принципите на Устава на ООН, да се зачита суверенитетът и териториалната цялост на всички страни, да се взимат предвид свързаните със сигурността основателните безпокойства на различните страни, и настоя да не се използват ядрени оръжия и да не се води ядрена война.

Си допълни, че Китай е "доставила на Украйна хуманитарни помощи и че китайският специален пратеник на няколко пъти е пътувал до засегнатите страни".

След Франция Си Дзинпин ще отпътува за Сърбия и за Унгария, две страни, които остават близки с Москва.

Същевременно няколкостотин тибетски активисти се събраха днес в Париж на Площада на Републиката, за да разкритикуват състоянието на правата на човека в Китай. Те носега транспаранти, на които Китай беше обрисуван като "хищник" и "колониален режим" или на които се казваше: "Не на колониалния режим".

В Сърбия и Унгария Си ще бъде от сряда до петък.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    35 2 Отговор
    МИР е нужен на Целия Свят

    Коментиран от #4, #21

  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    63 13 Отговор
    Императорът пристигна в бъдещата си провинция
  • 3 Ами

    68 12 Отговор
    Оня с бабичките, от около година изгуби влияние в Нигер, и оттогава мрази руснаците. Преди това мълчеше като партизанин на разпит.
  • 4 Да бе

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Мир има, ама на оня свят, евентуално
  • 5 Чайна таун бачкат за купа ориз месечно

    16 67 Отговор
    Другото чучело Си на колене пред господаря Европа

    Коментиран от #8, #29, #41

  • 6 мишока Макрон

    68 17 Отговор
    е политическо джудзе в сравнение с китаеца.По скоро ще има китайски ултиматоми.
  • 7 ТаУмВзе

    47 8 Отговор
    Щом баба му - жена му на макарон го е пуснала на преговори пак добре де! БУАХХХАХ
  • 8 Дякон Унуфрий Араллампиев

    22 12 Отговор

    До коментар #5 от "Чайна таун бачкат за купа ориз месечно":

    В пророчеството на Езекил не се споменава нито един европейски народ Европа няма да я има като административна единица Тигър и Ефрат пресъхват за да сторят път на народите от Изток
  • 9 1234

    12 31 Отговор
    Индия стана конкурент на Китай за западните инвестции,и сега целуват ръката която ги храни
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 шах с пешката

    42 5 Отговор
    лека полека започват да се подреждат шахматните фигури...предстои ВЕЛИКАТА ИГРА...но не и преди краха на фондовата борса и предстоящата велика депресия...въпрос само на време отлагано в годините...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Журналист

    44 5 Отговор
    Ще му разясни колко неразумно ще е Европа да вкара войски в украйна а Китай в донбас.

    Коментиран от #15, #17

  • 14 хъх

    55 4 Отговор
    значи Микронът призовавал Си да вразуми Русия и Си решава да дойде в Париж да вразуми Макрон.
    А Урсито, след като я извозиха с туристическа класа, дали е осъзнала за какво иде реч, едва ли.

    Коментиран от #43

  • 15 Що,бе?

    7 25 Отговор

    До коментар #13 от "Журналист":

    Много страх от това НАТО,бре.

    Коментиран от #19, #23

  • 16 Аха

    39 5 Отговор
    Макарона с лъжите и интригите, ще го закине пред китайската мъдрост
  • 17 Дякон Унуфрий Араллампиев

    22 8 Отговор

    До коментар #13 от "Журналист":

    В Донбас е запазена територия на Ким Китай ще овладее Африка и Южна Америка Зоните на разпределение вече се очертават Всичко си идва на мястото
  • 18 Да обобщим

    12 29 Отговор
    И другарят Си му се ходи в цивилизацията.Не иска да обикаля бункерите.
  • 19 Ами като е агресивно

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "Що,бе?":

    и може да те доведе до трета световна, само глупак не му пука.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 az #СВО

    34 6 Отговор
    Корекция!

    Визитата на месеца ще се състои малко по-късно този месец, когато Путин посети Пекин, след като встъпи в новия си мандат на 07.05.2024г.!

    Коментиран от #46

  • 23 Журналист

    25 3 Отговор

    До коментар #15 от "Що,бе?":

    Страх? НАТО? И като го споменаваш какво общо има НАТО с този конфликт, би ли разяснил на аудиторията? Какво стана с тезата отбранителен блок?
  • 24 едрфтгъхуи

    41 6 Отговор
    Кефи мъ как не схващате реалното положение:

    Франция и всички либерастки подлоги са ЖЕСТОКО УНИЖЕНИ от това посещение на Си... Да се вдигне китаеца и да посети Франция е едно нещо, но когато Жабария е просто първата спирка от обиколка из ивропътъ е съвсем друго...

    И когато маршрутът е Жабарско- Унгария- Сърбия изводът е само един => минаваме през макороня да чуем глупостите на краварските му господари и после отиваме да си свършим важните неща с Унгария и Сърбия...

    Коментиран от #26

  • 25 РЕАЛИСТ

    41 4 Отговор
    Сега се сетиха западните хитреци, че гърците са спирали войните по време на Олимпиади. Майдана го спретнаха по време на Олимпиадата в Сочи. Грузия нападна Южна Осетия по време на Олимпиадата в Китай. Сега , когато Русия мачка украинците по всички фронтове и отбранителна линия се пропуква, Макрончо бабин иска примирие, та Украйна да се укрепи и да даде време за идване на американската помощ. Колко са прозрачни тия перверзници. Си Цзинпин за глупак ли го вземат.
  • 26 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    21 2 Отговор

    До коментар #24 от "едрфтгъхуи":

    Да, вярно е, посещението във Франция е като изпълненията на подгряващата група
    преди на сцената да излезе... AC/DC...
  • 27 Факт

    5 18 Отговор
    Китай нямат деца нямат раждаемост нямат хора няма гоми Кизнеджер дето ги подмиваше само 1млрд пенсионери са сега.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Атина Палада

    20 2 Отговор
    Напротив,ще вразуми Макарона да седи мирен.......
  • 31 Много е деликатна работата

    7 14 Отговор
    Китай е силно зависим от Западния пазар на който продава огромна част от продукцията си.Няма как да замести този пазар с друг, защото няма такъв платежоспособен като Западния.И ако избере да подкрепя Русия за сметка на търговските си отношения със Запада ще сгафи яко! На Русия не може да продава това, което продава на Запад, разликата е и количествена и качествена.И без това отношенията са силно напрегнати - да си припомним митата които наложи Тръмп на Китай.Тази политика в голяма степен беше продължена от Байдън и всеки след тях ще търси пропорционалност в отношенията с Китай!.Така, че нчма да са леки разговори!

    Коментиран от #33, #34, #36, #45

  • 32 Истината

    13 2 Отговор
    Попитай Макарон защо на летището няма бели?
  • 33 Журналист

    13 2 Отговор

    До коментар #31 от "Много е деликатна работата":

    Но пък от друга страна има претенции към Тайван, което означава, че ако загубят съюзник в лицето на Русия, губят Тайван. Си и Китай са наясно, че след Русия идва техния ред. За мен лично запада допусна грешката за която и Кисинджър предупреждава толкова много
  • 34 Атина Палада

    23 3 Отговор

    До коментар #31 от "Много е деликатна работата":

    Какъв пазар е Европа? Я дай малко по сериозно! Азиатско тихоокеанските простори -гигантски пазари .Дъжави с невороятни темпове на икномическо развитие . Та там живеят две трети от световното население..Защо мислиш,че Русия обърна поглед натам? Шолц като отправи сега молби към Русия да преговарят за газ ...Русия му отвърна,че не са приоритет за Русия...

    Коментиран от #37, #58, #61

  • 35 Пера Ждера

    23 3 Отговор
    Визитата на месеца ще бъде след това, когато братята сърби ще посрещнат на белградското летище своя брат Си на официално посещение. Той ще посети Белград за да почете паметта на убитите преди 25 години от натовските терористи китайски посланици по време на жестоките бомбардировки на Белград , които разрушиха китайското посолство !

    Коментиран от #38

  • 36 Статистик

    10 3 Отговор

    До коментар #31 от "Много е деликатна работата":

    Вярно е, и затова Си идва в Европа да види защо спряха да купуват ! Пък тя истината е простичка- парите пътуват през Атлантика, защото всички банки са хазартни и Европа отдавна е само географско понятие.
  • 37 Абе Байно

    4 12 Отговор

    До коментар #34 от "Атина Палада":

    Западния пазар включва Европа,САЩ, Япония,Канада, Австралия, Нова Зеландия,Мексико, една голяма част и от Латинска Америка.Страни, които изнасят технологии и ноу-хау. Да, Азия е бурно развиващ се регион, но на кого ще продава там Китай? На Южна Корея ли, на Япония ли, или на Виетнам и Филипините? Да не говорим изобщо пък за Индия!

    Коментиран от #44

  • 38 Дякон Унуфрий Араллампиев

    11 0 Отговор

    До коментар #35 от "Пера Ждера":

    Историческа визията При бомбардировките на Белград бе одарено посолство на Китай Време е за реванш
  • 39 Този китаец Си

    2 12 Отговор
    Много да не знае защото французите може да му спрат по някакъв който изнасят за Китай
    Да ги видя тогава жълтурките какво ще правят
  • 40 Този китаец Си

    2 12 Отговор
    Много да не знае защото французите може да му спрат по коняка който изнасят за Китай
    Да ги видя тогава жълтурките какво ще правят
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Си Дзин

    4 1 Отговор
    Ми падна в очите щом смята да преговаря с банолюб
  • 43 бай Ставри

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "хъх":

    Урсула, ще присъства непоканена, като представител на Сорос, за да контролира Макрон. Този път Си няма да може да я изгони, но със сигурност ще я игнорира и дипломатически ще я обиди.
  • 44 Атина Палада

    16 1 Отговор

    До коментар #37 от "Абе Байно":

    Мисля,че не си прав.Първо си включил много страни,което не е така. Аз бих казала ЕС и САЩ!
    Ти не схващаш в какъв капан ни вкараха тия ...да кажем от Брикс...Деиндустриализирана Европа....за да започне да произвежда й са необходими природни ресурси...Ако ЕС не купува природни ресурси от Русия автоматично става неконкурентно способна ..Защо мислиш,че най-големите данъкоплатци н Германия се изнесоха ? Даже и вчера имаше тук статия ,че изтичането на капитали от Германия са главоломни...Ще купуваш от Китай и още как,като го нямаш,не можеш и да го произведеш,защото нямаш ресурси..
    САЩ също освен оръжия,друго не произвеждат...Как смяташ,че няма да купуват? А да започнат да прозвеждат и продават ,то трябва да свалят долара.Високият долар държи икномиката им на дъното. Обаче не могат и да го свалят ,поради колосалния си дълг,защото тогава лихвите по кредитите им се вдигат и не могат да се обслужват и.трябва да обяват фалит...Канада преди седмица е продала и последните си златни резерви.В момента е на нула. На нула е била 1935г ..

    Коментиран от #49

  • 45 РЕАЛИСТ

    11 1 Отговор

    До коментар #31 от "Много е деликатна работата":

    Основно Китай изнася продукция на Западни фирми, които използват работната ръка на Китай. А тази работна ръка е квалифицирано квалифицирана и като видиш Made in China се доверяваш на стоката. Има приказка " Това, което не е създадено от Бог е произведено в Китай" На Запад големите компании държат само складове в които да приемат стоките, произведени в Китай. Тези отношения са толкова силни, че никой не би и помислил да игнорира Китай и да ги плаши.

    Коментиран от #48

  • 46 Нов мандат

    0 6 Отговор

    До коментар #22 от "az #СВО":

    Незаконно избран

    Коментиран от #59

  • 47 БгТопИдиот🇧🇬

    11 0 Отговор
    Тов. Си си го премести в десният крачол за желанията на многоцветната Франца !
  • 48 Атина Палада

    14 0 Отговор

    До коментар #45 от "РЕАЛИСТ":

    Това ми хареса ..." Това,което не е създадено от Бог е произведено в Китай":)))) За Запад си прав ,обаче без Германия БЕШЕ! Наистина Германия имаше индустрия..И беше конкурентно способна.И това се дължеше ,че всички ресурси купуваше от Русия..Даже и Борел си го каза,че просперитета на Европа се дължи на природните ресурси от Русия...Сега отрязаха главата и на Германия...

    Коментиран от #51

  • 49 Атина Путинолада

    3 11 Отговор

    До коментар #44 от "Атина Палада":

    Аз пък си мисля, че твърде много се правите на големи анализатори! То долара го погребваха от как се помня, заедно с гнилия Запад! Той Запада не загни, но виж социализЪмът загни и то до такива уродливи нива, че още не можем да излезем от Прехода! Всичко у нас стана по умаления модел на „Братската Русия“! И нищо не ни беше спестено, нито мутрите, нито олигарсите, нито разграбването на националния капитал от „наши хора“, а сега Вие ще си счупите езика да ни убеждавате колко са мили в Русия и Китай! Я......

    Коментиран от #54, #57

  • 50 🕯🕯🕯

    3 0 Отговор
    Аха. Сърбия ще посети, а Бантускотия - йок! :S
  • 51 Е добре де

    2 8 Отговор

    До коментар #48 от "Атина Палада":

    А сега когато Русия няма да продава на Германия ресурси, в което изобщо не съм сигурен то откъде в Русия ще влизат денги и с кого ще ги замести?Само не ми казвай с Китай, защото той и досега произвеждаше с ресурси, набавяни или от неговата територия, или от други места,А дори и на Китай възможностите не са неограничени!

    Коментиран от #55

  • 52 Хайли лайкли

    8 1 Отговор
    Европа, Щатите, Канада, Австралия нямат и един милиард, къде мислите живеят останалите 7 ??
    1,5 милиарда са Африка, които Китай и Русия са завладяли вече наполовина, Южна Америка няма и половин милиард и отново половината се владее от Брикс, останалите 5 са в Азия!
    Не Франция е притрябвала на Китай, а Китай силно трябва на Франция , защото изнасят производството на Еърбъс в Китай, а китайците нямат нищо против да печелят още френски пари!

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 1212

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Атина Путинолада":

    Операция Голгота на КГБ
  • 55 Атина Палада

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Е добре де":

    Защо си мислите,че Европа е някакъв пазар за Русия? По горе написах-Русия обърна поглед към Азиатско тихоокеанските простори -гигантски пазари ,държави с невероятни темпове на икономическо развитие. Русия си пренастрои икономиката ...Кажи ми ти ,защо сега Русия отказа на Шолц за преговори за газ...Не били приоритет на Русия сега...Защо не иска денгите ,щом според теб от другаде няма да влизат денги в Русия?
    Аз съм убедена,че ако Европа не купува от Русия природни ресурси.....не може да бъде конкурентно способна.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Атина Палада

    6 3 Отговор

    До коментар #49 от "Атина Путинолада":

    Написал си големи п.ростотии..Вашия модел навлезе в Европа от САЩ през 90-те години на минали век. В соц. лагера директно навлезе този модел..А в САЩ Рейгън замени техния либерализъм с този модел-неолибаралния,сиреч олигархична диктатура. Така,че не е от Русия а от САЩ! И Русия,както и ние,както и Европа ,както и целият свят пострада от този модел...

    Коментиран от #63

  • 58 едрфтгъхуи

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Атина Палада":

    Губим си времето да обясняваме на либерстките подлоги реалното положение, но да продължим...

    - ивропъ и фащ са общо 800млн., с япония, австралия и другите краварски псета отиват към 1млрд. маймуни...
    - ивропъ фалира и умря, скоро ще почне и да смърди мършата...
    - у фащ нещата са на 2 стъпки от гражданска война...
    - онея цифри дето наричате "капитализация" и "цена на акции" значат едно голямо НИЩО, скоро ще го разберете

    В същото време гледате картата на света и установявате, че от Китай надолу са Индия, Пакистан, Филипини, Индонезия, Виетнам и т.н.- скромните 4++млрд. население. Като сложим Африка, Южна Америка и още някои местенца тук-там цифрата отива на 5,5+млрд. човека които имат не зъб, а цяло чене на сегашната западна система... Интересно ми е как виждате варианта "Запада" да спечели и всичко да си остане по старому?
    Има 2 варианта на развитие- или "Запада" ще се гърчи и ще създава проблеми още 5-7 години преди да умре, или ще умрат набързо 20-30млн. невинни жители и ще се появят няколко необитаеми зони у фащ и мелкобритания
  • 59 едрфтгъхуи

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Нов мандат":

    Бегом на инструктаж при Галя- ЗАБРАНЕНО Е да се оспорва легитимността на Путин като президент.

    Но дори и изборите да са фалшиви и т.н. поне имаше избори в Русия, а вашият любим наркоман е С ИЗТЕКЛИ ПЪЛНОМОЩИЯ и по същество УЗУРПИРА ВЛАСТТА... Знаеш ли такива сложни думички като УЗУРПИРА?
  • 60 може

    3 1 Отговор
    Е , как така в Сърбия , и в Унгария , ами в България , най - верния та - - - на САЩ , кога ?
  • 61 Обективен

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Атина Палада":

    Стига лъга,Шолц не се е молил на Путин,а относно Азиатско-Тихоокеанския регион то там всички без Северна Корея неистово мразят Китай
  • 62 Госあ

    3 0 Отговор
    Таа па проста и нахална измамничка урсула, на всяка манджа мерудия. 60 години дипломатически отношения между Китай и Франция, ама и тя там, да седи на миндера…а тоя макрон е бедствие за Франция. Психопат.
  • 63 Добро утро Другарко Атина!

    1 3 Отговор

    До коментар #57 от "Атина Палада":

    Та значи ВАШИЯТ модел бил навлязъл от САЩ! Не НАШИЯТ, а ВАШИЯТ! Добре ви учат в КГБ, ФСБ и т.н. да пишете разни простотии като лавирате на ръба на истината и лъжата! Но все пак и Вие сте хора и допускате грешки, нали така другарко Атина Палада!
Новини по държави: