Last news in Fakti

7 Май, 2024 04:29 1 255 6

Студентите от Оксфорд и Кембридж разпънаха пропалестински палаткови лагери ВИДЕО

  • студенти-
  • палестина-
  • великобритания

Виена също се присъедини към протестите срещу войната в Газа

Студентите от Оксфорд и Кембридж разпънаха пропалестински палаткови лагери ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Студенти в университетите в Оксфорд и Кембридж разпънаха палаткови протестни лагери в университетските кампуси. По този начин те протестират срещу войната в Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Подобен протестен палатков лагер беше създаден и във Висшето училище за ориенталски и африкански изследвания в Лондон.

В съвместно изявление инициаторите на протеста в Оксфорд и Кембридж казват, че не могат да приемат "съучастието на техните университети в израелските военни престъпления срещу палестинския народ". Протестиращите настояват двата университета да разкрият професионалните и финансовите си връзки с Израел и да се разграничат от свързани с Израел организации.

Протестни палаткови лагери и окупиране на висши училища в знак на протест срещу войната в Газа има в САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия, като на места полицията се намеси, за да разчисти лагерите.

Същевременно Колумбийският университет в Ню Йорк отмени основната си церемония по дипломиране на студентите след вълна от пропалестински протести в кампуса му, предаде Ройтерс.

Отмяната е от съображения за сигурност. Вместо голямата церемония ще се проведе по-малко събитие. Обикновено на главната церемония по дипломиране в университета присъстват над 50 000 гости.

Както съобщи електронният сайт на вестник "Курир", цитиран от БТА, спонтанен митинг е вдигнал тази вечер на крак Виенската полиция... Сформиран е и протестен лагер "За Палестина" пред главния университет на Виена. Както се вижда от видеозаписи в социалните мрежи, протестиращите са разпънали палатки.

Друга група протестиращи се придвижва към комплекса на Старата болница, чиито сгради са разположени в голям парк недалеч от университета. Говорителят на полицията Маркус Дитрих е потвърдил, че полицията вече е при протестиращите. Според нея на територията на университета е имало около 100 души. Те са развявали палестински знамена и са скандирали на висок глас.

Зад акцията стои "Палестинският солидарен лагер във Виена". Групата публикува съответните призиви и видеоклипове, показващи изграждането на палатковия лагер.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    2 8 Отговор
    Много бързо забравиха 11.09.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А в България

    1 1 Отговор
    "Не пей ми се, не смей ми се, а само ми се блее"
  • 4 1109

    1 1 Отговор
    Е наи после тая новина макар да е поне от десетина дена.
    Е ще научаваме още.
    Няма начин.
    Света е малък.
  • 5 Сила

    1 2 Отговор
    Ако съм студент в такова елитно учебно заведение ЩЕ УЧА, няма да се правя на интересен...... Това са богаташки дечица със скучно богаташки ежедневие...... ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ МЛАДЕЖИ ИСКАТ ДА УЧАТ а тези скучаещи презадоволени лигльовци им пречат!!!
  • 6 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КОГАТО ЗАПОЧНЕТЕ ДА РЪКОВОДИТЕ ЧАСТ ОТ СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ ---ЕЛИМИНИРАЙТЕ ВСИЧКИ ЕВРЕИ / БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ / ---НИКАКВИ КОНТАКТИ И ДОГОВОРИ ---НОО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ ШОСТАКОВИЧ Е ЕВРЕИН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: