Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Май, 2024 10:39 1 622 63

Русия отбеляза началото на шестия мандат на Путин с 55 ракети и 21 дрона по Украйна

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • мандат-
  • ракети-
  • дронове

Въздушната тревога тази нощ продължи повече от четири часа, а атаката бе организирана на две вълни, като и двете бяха комбинирани - с ракети и дронове

Русия отбеляза началото на шестия мандат на Путин с 55 ракети и 21 дрона по Украйна - 1
Снимкa: БГНЕС

Русия и тази нощ нанесе масиран въздушен удар по Украйна, като атакува както с ракети, така и с дронове. Военновъздушните сили на Украйна докладват, че са успели да свалят 39 от 55 ракети и почти всички дронове, които са летели по украинските области. Изпратените по Украйна дронове камикадзе са били 21, като от тях само един не е бил прехванат.

Военните дават и списък с ракетите: един Кинжал Х-47М2, три "Искандер", четири "Калибър", както и 45 крилати ракети Х-101/Х-555, изстреляни от стратегическата авиация Ту-95 и още две управляеми авиационни ракети Х-59/Х-69. Свалени са били 33 Х-101/Х-555, четирите "Калибър" и две Х-59/Х-69.

Още новини от Украйна

В киевска област са пострадали трима души, 13 частни домове са пострадали, предимно самостоятелни постройки - къщи. В Кировоградска - един човек е ранен, но пък е дете.

Въздушната тревога тази нощ продължи повече от четири часа, а атаката бе организирана на две вълни, като и двете бяха комбинирани - с ракети и дронове.

Ракетите са били изстреляни както от акваторията на Черно море, така и от север, като при първата вълна ракетите са били пуснати от три стратегически бомбардировачи от района на Саратов-Енгелс.

Цел на атаките станаха обекти в Полтавска, Кировоградска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска и Виницка област.

Енергийният оператор ДТЕК съобщи, че в резултат на руския удар тази нощ са пострадали три нейни електростанции, сериозно е повредено оборудване. Компанията съобщава, че се работи по отстраняване на последствията от атаките. ДТЕК не уточнява, за кои станции става дума. От съобщенията в социалните мрежи обаче става ясно, че вероятно сериозно е пострадала Добротоврската ТЕЦ, най-голямата електростанция в Лвовска област. Министърът на енергетиката на Украйна Герман Калущенко потвърди, че цел на руските ракети са били енергийни обекти в шест области, но не предостави подробности.

В Лвовска област е пострадала електростанция в Червоноградски район, съобщи и областният управител Максим Козицкий, който потвърждава и че в обекта са паднали две крилати ракети, които са предизвикали и два пожара.

12 ракети са били пуснати тази нощ по Лвовска област, осем от тях са били свалени. От удар на друга ракета е пострадал и обект от критическата инфраструктура в Стрийския район на област Лвов.

Сергей Попко, ръководител на Киевската военна администрация, отчете, че всички ракети и дронове пуснати по столицата са били свалени.

В резултат на атаките в град Бровари в Киевска област е възникнал пожар в обект от гражданското инфраструктура, има попадение и във Виницка област, където има и пострадали от отломки граждани.

В Полтавска област също е пострадал енергиен обект в резултат от удар с дрон и е възникнал пожар, потвърди областният управител Филип Пронин. Няма информация за пострадали граждани.

Освен това от Херсон тази сутрин съобщават, че в резултат на руски удар е повредена концертна зала и жп линията. Спряно е движението на влак, пътуващ между Киев и Херсон, като гражданите ще бъдат превозени от Николаев с автобуси. От украинската компания "Укрзализница" посочват, че няма пострадали пътници, но не уточняват с какво оръжие е била засегната линията.

Областният управител Александър Прокудин съобщи че е от удар е пострадал обект от критическата инфраструктура, вследствие на което Херсон частично е без електричество.

Руските военни до този момент не са коментирали поредния масиран удар, който нанесоха по украинската енергийна система.

Русия атакува украинския енергиен сектор през есента и зимата на 2022-2023 г., атаки срещу електроцентрали имаше и тази зима, но действително много по-рядко. Путин също нарече ответна мярка обстрела на електроцентрали през 2022 г., но тогава това беше в отговор на взрива на моста през Керченския пролив. Тази зима Русия обаче измени тактиката си на атаки срещу енергийните обекти на Украйна в последните седмици. Предишните две зими Русия имаше за цел да остави украинските градове и граждани на тъмно и студено, като нанасяше удари по елекроразпределителни станции и трансформатори. Сега руските ракети се целят към електростанции в конкретни региони, така че да ги унищожат напълно и производството на енергия да не може да бъде възстановено за кратко време. Цел на руските атаки представляват и важни точки за електроснабдяване на големите промишлени региони и градове, включително и широко развитата военна промишленост в Харковска област.

Украински служители признаха, че макар щетите, причинени от Москва, да не са толкова мащабни, те са по-големи, отколкото през зимата на 2022-23 г., което означава, че руските удари са по-ефективни.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украйна

    46 9 Отговор
    Няма шанс.зелника се издирва
  • 2 ТаУмВзе

    37 9 Отговор
    ЧУДЕСНО! Z

    Коментиран от #26

  • 3 да де

    57 7 Отговор
    Да знаем вечно ги свалят, а останалите три дрона и две ракети поразили 20 обекта.
  • 4 Ксаниба

    42 4 Отговор
    Русич давно запряга, Сега бързо ще я кара , а и дълго!!!
  • 5 Безпомощният Хитлер

    10 41 Отговор
    Така бомбардираше Лондон
  • 6 УЖАСЗ😱

    5 18 Отговор
    Добре че СОС
    Скри НА сигурно място
    БРОНЗОВ войник
    От КНЯЖЕСКАТА градина.......
  • 7 ХАХАХА

    43 6 Отговор
    Правилно ! На зло куче зъл прът. ! До довечера ще прочетем поредната хвалба на дзеления палячо ,че са свалили някой и друг руски боен самолет. самолет
  • 8 Швейк

    8 28 Отговор
    И за парада нищо няма да направят.
  • 9 Българин

    11 41 Отговор
    Съд за престъпника Путин
  • 10 Българин

    10 37 Отговор
    Путин е новия Хитлер

    Коментиран от #23, #48

  • 11 име

    39 6 Отговор
    Това е празнична заря по повод стъпването в длъжност на новия им президент! Зельо като не организира избори, Путин сам се назначи са президент на независима република Украйна, част от РФ.
  • 12 Хайманарс

    31 6 Отговор
    А бракуваните западни противоракетни комплекси на зеленко сеалиха поне 200.
  • 13 Ха ха ха

    9 30 Отговор
    Руски тероризъм в действие.......
  • 14 ха ха хааа

    30 2 Отговор
    Аз си помислих , че са гепили пак перални от Украйна ... 😁🤭
  • 15 С една дума

    7 23 Отговор
    Варвари
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българка

    23 4 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Доноси от сливенски маааан.гали не приемат, дядка. Знаят че са фалшиви.

    Коментиран от #21

  • 18 Дедо ви...

    25 6 Отговор
    Руската армия унищожи британската експериментална система за ПВО

    Руските войски унищожиха експериментална система за ПВО, разработена от британски инженери специално за украинските въоръжени сили. Инцидентът е станал на територията на Донецката народна република, където комплексът е бил поразен от блъскащи се боеприпаси.

    Системата за противовъздушна отбрана е монтирана на шасито на бронираната многоцелева машина Supacat HMT 600, адаптирана за военни нужди. Според публикувани доклади това шаси е носело пускова установка с две ракети ASRAAM, преустроени за наземна употреба.

    Коментиран от #30, #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Рускиня

    18 3 Отговор
    “… Кировоградска - един човек е ранен, но пък е дете..
    😂 В красивият Български език има три граматични раздела, който наще новоизлюпени журналЯ не са чули дори зада ги спазват:
    ФОНЕТИКА, МОРФОЛОГИЯ, СИНТАКСИС.

    Коментиран от #24

  • 21 Българин

    2 21 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Ами не знам...Вчера получих имейл в който ми благодарят за сигнала и са намерили за основателно да започнат проверка и разследване след като са се запознали с писанията на някои тук пишещи "герои"...

    Коментиран от #38

  • 22 Защо

    5 12 Отговор
    Терор над цивилното население.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Предпоследният Софиянец

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Рускиня":

    Е ти блестиш с правопис...

    Коментиран от #36

  • 25 къде това?

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Защо":

    В бандеровска окраина зелю го упражнява върху населението на окраината на Русия, защото му дреме на онази работа.
    Къде този терор? Както се знае, "Зельо е кадърен чиляк.": Евреинът държава няма. Той пребивава на определена територия. Той служи само на високата ложа от евреи, и евентуалното му издигане и забогатяване. Тоест какво се случва с хората на поверената му територия, му е през х-у-Я.
  • 26 Специална Военна Опсерация

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Прочети какви са последствията от Афганската война за СССР и ги умножи по 10.

    Изгледай събранието на последният работен ден на правителството на РФ. Там Путин им благодари за отлично съвършената работа, а те го гледат с погребални физиономии. Опитай са да намериш някой усмихнат там. Ще ти стане ясно накъде вървят нещата!

    Коментиран от #39

  • 27 Русия трябва да бъде разрушена...

    7 10 Отговор
    Московски мръсници, краят ви е близо ...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Рускиня

    14 4 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Ще бъдеш награден с Тиквен медал!
    Доносници от ДС вече не са на мода. Хвани се на работа да копаеш картофи, ще си полезен на България!

    Коментиран от #35, #40

  • 30 ДЕДЕ ,

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо ви...":

    Я кажи катюшата на какво шаси беше 🤭😁
  • 31 Отец Афанасий

    13 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо ви...":

    Братята руснаци отново ще освободят Европа от фашистката чума и ще спасят православието от западните безбожници.

    Когато нещата не вървят, казвай, че Русия е виновна и всичко ще е ОК.
    Още поА пропо, защо не се провеждат избори в окраината? Зеленилото вече не е легитимен. ЯВНО ГО Е СТРАХ, както ги е страх и господарите му.

    Когато човек е мислещ, обективен и не е индоктриниран, то той е "проруски" настроен. Не е нужно да си проруски настроен, за да виждаш реалността такава, каквато е.
    Още добре е да добавиш и тежка амриканска пропаганда към това.
  • 32 Путин е живи, ти НЕ си

    13 4 Отговор

    До коментар #28 от "пиночет":

    жив!
    Близо 90% от анкетираните руснаци определят Путин като волеви и решителен политик, а над 80% го смятат за мъдър, 76% - за честен и почтен.Делът на гласувалите за него на скорошни избори беше 86%, а в чужбина - 72%.
    ДАЙ БОЖЕ, всекиму такова всенародно уважение.
    Броят на тези, които смятат, че Русия вече е велика сила се е увеличил ПЕТ пъти в сравнение с 2013 г.
    Такъв народ не може да бъде победен и го е доказвал много пъти в историята (Общоруски център за изследвания на общественото мнение).
    ЗАПОМНИ го, ако можеш! Защото от посолствоТО ви избират по отрицателни качества.

    Коментиран от #37

  • 33 Знайко

    10 2 Отговор
    Мда....всички ракети са свалени без една -две и после половин страница изброяване и описание на щетите по цялата страна.
    Старата песен на нов глас.
  • 34 Госあ

    8 1 Отговор
    Евала ! Това е салют !
  • 35 Българин

    3 12 Отговор

    До коментар #29 от "Рускиня":

    Много по-полезен съм за народа си изчиствайки го от отровата на руските шпиони рушащи държавата ни!

    Коментиран от #43

  • 36 Рускиня

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Предпоследният Софиянец":

    Към сарказмът ТИ.
    “Гаргата оценила славейчето!”
  • 37 Дон Корлеоне

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "Путин е живи, ти НЕ си":

    Накрая палячото Путин ще изтъргува Русия на Китай!
  • 38 Феликс Дзерджински

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    А пък аз изпратих шифрохрама на ГРУ. Не ми отговориха. Изпратиха ми колет, но не по пощата.
  • 39 ТаУмВзе

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Специална Военна Опсерация":

    Каквото и да ви напише, нищо няма да се промени, защото мислите през Дресировка и тва е!

    Коментиран от #58

  • 40 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Рускиня":

    И за това не стават ! Все едно еврей да накараш да работи. Истински холокост !
  • 41 пиночет

    5 9 Отговор
    Вярно ли е, че Путин е педофил?

    Коментиран от #45, #46, #49

  • 42 Ццц

    5 1 Отговор
    Това е дозата на Нетаняху за 1 час. Защо не четем и за това?
  • 43 Рискиня

    10 0 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Така си мислеха и “ХИТЛЕР ЮНГ”, но всички негови последователи, поддръжници, а и той самия свършиха така, както дори не са предполагали!
    П.П. Всички доносници са използвани, но само до даден момент, после биват илиминирани. (Така каза Баба Ванга)

    Коментиран от #47

  • 44 Хаха

    12 2 Отговор
    Всички ракети са свалени. Само една е успяла обаче да ликвидира 5 обекта. Тая ще да е самоходка. Унищожава единия обект, след това пали и заминава на следващия... и така на 5 места:)
  • 45 Българин

    3 10 Отговор

    До коментар #41 от "пиночет":

    Как ще наречеш човек който целува детски коремчета?

    Коментиран от #57, #61

  • 46 Гладен

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "пиночет":

    Ти да не си жертвата, че знаеш?
  • 47 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Рискиня":

    Наричали са се "Хитлерюгенд"...образовай се и после пиши из форумите!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Дон Корлеоне

    3 6 Отговор

    До коментар #41 от "пиночет":

    Вярно е,снощи пак е целувал момченцата по коремчетата!

    Коментиран от #56

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Механик

    6 1 Отговор
    Ааа не така. Даже са свалили 945 дрона и 1834.4 кинжала. Също така, две летящи чинии са станали неволна жертва на безпощадния зенитен огън на ВСУ. Днес марсианския посланник е бил привикан у върховната рада да му дърпат ушите.
    Зеленски е пратил протестна нота и е наредил на ЕС да наложат мощни санкции на Марс.
    Сега ще видят марсианците кон боб яде ли, магаре стока ли е и виска ли се на оджата "дърт пезевенк".
    Ама ха!
  • 53 стоян

    3 5 Отговор
    Явно украинците са оставили няколко руски области без ток и сега орките си отмъщават- само че украинците не се хвалят колко дрона са изпратили ако има кадри показват горящите заводи рафинерии и електро под станции за високо напрежение
  • 54 Юда

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    и той се обеси.
  • 55 БАРС

    4 0 Отговор
    АМИ ЩЕ БИЯТ.ДВА ДЕНА НАЗАТ УКРИТЕ С ДРОНОВЕ И ТО МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯ ЗАЩОТО НА ДРОНОВЕТЕ ИМ ИМА КАМЕРИ УДПРИХА АВТОБУС ДЕЦА И БУС С РАБОТНИЦИ ПО МЕЖДУСЕЛСКИ ПЪТ.10 ЛИНЕЙКИ ОТИВАТ ДА ПОМАГАТ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ТЕ И ПО ТЯХ ПОЧВАТ ДА БОМБЯТ С ДРОНОВЕ ИМА И ДЕЦА УБИТИ 40 ПОСТРАДАЛИ В БОЛНИЦА ИМА И ДЕЦА ТЕЖКО РАНЕНИ .ПРИ ПЪРВИ ДАННИ ИМАЛО Е 6 ЗАГИНАЛИ НА МЕСТО.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Специална Военна Опсерация

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "ТаУмВзе":

    Гледай Путин! Слушай Путин! Помни какво е казал Путин!
    Обърни внимание, как го гледат неговите приближени!
    Виж на инаугурацията как го гледат Шойгу и Патрушев!
    Ще ти стане ясно накъде вървят нещата!
  • 59 Мдаааа

    0 3 Отговор
    Льонката Брежнев ряпа да яде. Стояхме мирно до портрета му като се гътна. Тая наша освободителка ще си е винаги поробителка. Половин Европа домати години стоя под ботуша и. А днес нашенци пак чакат император Путин с хляб и сол, че да им даде пак власт и те да колят и бесят. Що за народ сме не е ясно... Няма такъв! Народ, който иска винаги да е поробен. Все чакаме да ни освободят от свободата ни. Дали от Чичо Сам или от дядо ви Иван все тая.
  • 60 Алекс

    2 1 Отговор
    Ну попал бы мне в руки этот гандон кгбшный. Остались бы от него одни носки.
  • 61 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Българин":

    това са западни ценности бълхарник,явно и теб са те целували чичковци по коремчето
  • 62 Радио Ереван

    0 0 Отговор
    Празничен салют !? За 9-ти май ще е по-сериозен.
  • 63 Сметах, сметах

    1 0 Отговор
    усръ инсите ПАК СВАЛИХА 25 в повече отколкото са изстреляни
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания