Last news in Fakti

8 Май, 2024 14:35 509 4

Тайван засилва мерките за сигурност преди встъпването на новия президент в длъжност

  • тайван-
  • засилва-
  • мерки за сигурност-
  • встъпване в длъжност-
  • президент

Китай, който гледа Тайван като на своя собствена територия, смята новия тайвански президент за опасен сепаратист

Тайван засилва мерките за сигурност преди встъпването на новия президент в длъжност - 1
Снимка: БГНЕС

Тайванската армия е подготвена за всякакви ходове, които Китай може да предприеме по времето, когато новоизбраният президент Лай Чинг-те ще встъпи в длъжност на 20 май. Това каза заместник-министърът на отбраната По Хорнг-хуей, предаде "Ройтерс".

Китай, който гледа Тайван като на своя собствена територия, смята новия тайвански президент за опасен сепаратист. Неговите предложения за преговори бяха отхвърлени от китайските власти.

Лай, подобно на предишния президент Цай Инуън, отхвърли претенциите на Пекин за суверенитет. И двамата смятат, че само хората на острова могат да решат бъдещето си.

По Хорнг-хуей обясни, че преди и след 20 май армията ще спазва изискванията за бойна готовност и "ще следи за регионалния мир и стабилност".

Китайските военни дейности в и около Тайванския проток са дестабилизиращи за целия Индо-тихоокеански регион, коментира още зам.-министърът пред репортери в парламента.

През последните четири години китайската армия значително увеличи дейността си около Тайван, като например чрез редовни полети на военни самолети над средната линия на Тайванския проток, който преди това е служил като неофициална буферна зона.

В доклад от 8 май за китайските военни действия през последните 24 часа, министерството на отбраната на Тайван посочи, че шест китайски самолета са пресекли средната линия, като са преминали в район на запад от тайванските острови Пенгу, където се намира голяма военновъздушна база.

От Министерството на отбраната твърдят, че Китай, който също е организирал най-малко два "съвместни патрула за бойна готовност" близо до острова през последния месец, не признава съществуването на средната линия.

Специалисти по сигурността в Тайван са предупредили, че Китай може да покаже недоволството си от това, че Лай използва военните.

Припомняме, че на 2 май Министерството на отбраната на Тайван заяви, че са били засечени 15 китайски военни самолета, включително изтребители Su-30, близо до островната държава за втори път в рамките на седмица.

Според министерството самолетите извършвали "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби около Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Елто

    0 0 Отговор
    Дано Надделее Разумът защото
    Войните са Кървав Бизнес

    Коментиран от #3

  • 2 Изрод

    2 1 Отговор
    Тайванците са кравешки слуги.
  • 3 Полуидиот

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Радио Елто":

    Кравите дават пари само ако се съгласиш да воюваш с техните съперници.
  • 4 Стамболов

    1 0 Отговор
    Тайван е законната Китайска Република. Си и бандата му от комунисти са озурпаторите на Китай.