Last news in Fakti

9 Май, 2024 15:51 1 378 24

Германските политици все по-често стават жертва на насилие

  • германия-
  • политици-
  • насилие-
  • алтернатива за германия-
  • берлин-
  • полиция-
  • франциска гифай-
  • гсдп-
  • саксония

Обидите, заплахите и опитите за сплашване вече са се превърнали в тъжно ежедневие в предизборната кампания

Германските политици все по-често стават жертва на насилие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във вторник вечер сенаторката и бивша кметица на германската столица Франциска Гифай бе нападната в библиотека в Берлин. Само преди дни пък Матиас Еке от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), водещ кандидат на политическата сила за евроизборите, бе брутално пребит в Дрезден. Гифай е прегледана в болница и вече обяви, че е добре, а Еке е със счупена скула и очна ябълка, но декларира, че ще възобнови кампанията си веднага след операцията.

Случаите на агресия срещу политици и активисти в Германия зачестяват, а това създава сериозни рискове за функционирането на демокрацията, предупреждават експерти. На какво се дължат тези нападения?

Дясноекстремистки мотиви?

И четиримата заподозрени за нападението срещу Еке са млади германци на възраст между 17 и 18 години. За един от тях полицията е открила доказателства, че има дясноекстремистки възгледи.

Пак в Дрезден във вторник предизборен екип на Зелените бе обиждан, заплашван и оплюван, докато разлепва плакати. При това в присъствието на журналисти. "Чухме викове "Хайл Хитлер" и "Само "Алтернатива за Германия". Но атаката дойде внезапно. Първо беше свален предизборният плакат, а след това започнаха заплахите към една представителка на Зелените. Наплюха я в лицето и я накараха да изтрие от мобилния си телефон снимките на унищожения плакат. Многократно я обиждаха. Аз и още няколко души се опитахме да се обадим в полицията, но бяхме оставени на изчакване няколко минути. Наистина се уплашихме", разказва редакторка на ДВ, която е била там.

Мишена стават местни политици и зелени активисти

Както показват тези случаи, хората, които са политически активни в Германия, живеят все по-опасно. Нападението срещу Еке е само върхът на айсберга - всеки ден предимно локални политици са нападани, заплашвани и обиждани. "По време на фермерските протести поставяха купчини тор пред офисите ни, хвърляха яйца, чупиха прозорци и дори взривиха пощенски кутии. Вербалното насилие също определено се е увеличило през последните години", разказва пред ДВ Макс Решке, който ръководи организацията на Зелените в провинция Тюрингия.

Именно представителите на неговата партия особено често стават жертва на словесни, а и физически атаки. На втори май в Есен двама зелени политици първо са обиждани, а след това нападнати, като единият от тях е ранен. На същия ден в Бранденбург разгневени демонстранти блъскаха колата на вицепрезидентката на Бундестага Катрин Гьоринг-Екарт, която също е представителка на Зелените.

Другата мишена са социалдемократите - през февруари неидентифицирани лица запалиха къщата на политик от ГСДП в Гота, който преди това беше организирал демонстрация срещу десния екстремизъм. Насилието срещу политици не е ново явление: през 2015-а година срещу кметицата на Кьолн Хенриете Рекер бе предприет опит за убийство, при който тя едва оцеля. През 2019-а година политикът от ХДС Валтер Любке беше убит от десен екстремист.

Омраза към държавата и "онези отгоре"

Макс Решке настоява за по-добра защита от страна на държавата и полицията. "А обществото като цяло трябва да си зададе въпроса в каква посока искаме да вървим. Не вярвам, че повече насилие и повече страх могат да донесат нещо смислено."

Изследване на социологическия институт "Форса" в Германия стига до тревожно заключение: над 40 процента от запитаните заявяват, че те или хора от обкръжението им са били обиждани, заплашвани или нападани заради дейността си.

Подобни инциденти са опасна тенденция не само в Германия, но и в САЩ и в цяла Европа, казва Свен Тецлаф, който ръководи отдел "Демокрация и сътрудничество" във фондация "Кьорбер". "Езикът се изостря и това, разбира се, е свързано със социалните медии. Хората се импулсират в омразата си към държавата, към системата, към политиката, към "онези отгоре", допълва експертът. Желанието за намиране на компромис с инакомислещите намалява. "А това означава, че хората казват: ако моите интереси не се наложат, тогава отхвърлям системата, тогава обиждам политиците, които не реализира моите интереси", смята още Тецлаф.

Насилието пък отказва мнозина да се ангажират политически, а ако тази тенденция продължи, тя би създала огромен проблем за функционирането на демокрацията на нейното най-ниско, но ключово ниво. "Тогава хората в провинциите, в селските райони, в градовете и селата ще приемат, че демокрацията вече не работи. И ако на местно ниво вече няма доверие, че демократичната държава ще продължи да функционира, то в Германия наистина има огромен проблем", обобщава експертът от фондация "Кьорбер".

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ситроена

    18 2 Отговор
    Алтернатив фюр Дойчланд и Възраждане победа!

    Урсула каза "Възраждане", а не левицата, величие, бг възход, вмро, ваня грогорова.
  • 2 Само питам

    25 2 Отговор
    Опрашват ли ги ? Трябва по често .
  • 3 Дясноекстремистки мотиви.....

    4 4 Отговор
    Дясно ! ..... Дясното е много лошо....
  • 4 Асен

    32 2 Отговор
    Дойче веле ,всекиму заслуженото!! Оказа се ,че сегашните управници на Германия и ЕС са потомци на фюрера Хитлер!! Имената се знаят : Шолц , Анабела Бербок , Урсула , даже и испанеца Борел !!? Тези стоят зад наркомана украински и ще запалят света !!
  • 5 Всички в България

    3 14 Отговор
    Да кажем НЕ на "Дясното" !
  • 6 Политкоректен

    36 0 Отговор
    Нека да предположа: смятахте, че ще унищожавате собствената си държава, а пък немският народ само ще се усмихва и ще ви ръкопляска? Превърнахте най-развитата държава в Европа в миризливо гето и няма да има никакви последствия?
  • 7 Всичко що е Дясно

    8 2 Отговор
    Все е екстремист и терорист !
  • 8 а не е ли насилие спрямо гражданите

    35 0 Отговор
    политиката водена от тези политици ,в резултат на която германските граждани с всеки ден водят по лош стандарт на живот
  • 9 Трол

    23 0 Отговор
    Винаги съм си казвал, че има какво да научим от германците.
  • 10 "ВРАГ НА НАРОДА"

    28 0 Отговор
    НЯМА ЛОШО,НЯМА ЛОШО,
    ВРЕМЕ И У НАС ДА ЯДАТ БОЙ И ЕБ.НЕ!
  • 11 факуса

    16 0 Отговор
    не може да бъде,да бият политици в цивилизована страна с ес ценности,ама нали пример давате бе авропци,сащисаните трепят лилавите вие политици ама все ни критикувате
  • 12 Даааа....

    12 1 Отговор
    Германските политици все по-често стават жертва на насилие и емигрират масово в България.....
  • 13 Ексклузив

    23 0 Отговор
    Засега само в Германия!
    Очаквайте скоро и в по-източно разположените страни членки на ЕС с екстри!
    Доброто е за всички!
  • 14 Само че тези политици

    13 1 Отговор
    Сами си лепят плакатите в Германия..... а в България подобно чудо не съм виждал още ......
  • 15 Цако Даков

    15 0 Отговор
    А дали не са си го заслужили с действията си?
  • 16 Уса

    2 1 Отговор
    Трябва да си луд да изнасилваш трансове
  • 17 безпартиен

    13 1 Отговор
    Истинската Германия с истинските германци свършиха на 9 май 1945!!!!!!!
  • 18 Още може

    9 0 Отговор
    Давайте , баба меркелица момата си я пазят
    ,, инженерите и докторите ,,
  • 19 Начо Крика

    13 0 Отговор
    Зелените лепят плакати и най-случайно редакторката на дойче веле е на място. А актуалните политици все по-често ги е страх от гражданите, защо? Защото господстващата класа е забравила какво е ежедневието на обикновените хора. Шолц не знае цената на бензина, от зелените повечето нито са следвали, нито са работили. Ами как ще вземат решения, които да облекчат живота на обикновения човек?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Точен

    8 0 Отговор
    Прочетох Дойче веле и спрях да чета ванипулативния текст.
  • 22 Факти

    8 0 Отговор
    Дай Боже и тук ...
  • 23 Ялова волЯ

    7 0 Отговор
    Явно проблемът е , че нашите политици не са обект на агресия и насилие. Това би им подействало изтрезвяващо , възпитателно и възпиращо да не правят бели и да са по-внимателни !
  • 24 Хи хи хи

    7 0 Отговор
    Тука ги почнаха !

    Трябва да гледате по немската телевизия как квичат "управляващите" партии заедно с УлавияШолц.
    Шоуто не е за изПускане
Новини по държави: