Last news in Fakti

9 Май, 2024 16:32 2 366 22

В Израел са бесни на Байдън, обвиняват го в любов към „Хамас“

  • израел-
  • итамар бен-гвир-
  • сащ-
  • хамас-
  • газа-
  • байдън-
  • джо байдън-
  • оръжия-
  • рафах

Байдън заяви, че Съединените щати няма да доставят оръжия за пълномащабно нахлуване в Рафах

В Израел са бесни на Байдън, обвиняват го в любов към „Хамас“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Израел днес бяха отправени критики във връзка с изказването на президента на Съединените щати Джо Байдън, който вчера предупреди Израел, че Вашингтон ще спре доставките на някои видове оръжие за страната в случай на по-нататъшно настъпление на израелските сили в град Рафах в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА, съобщи БТА.

Крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир написа днес в профила си в "Екс", че палестинската ислямистка организация "Хамас" обича Байдън. За да изрази по-ясно посланието си, той постави емотикона със сърца между думите "Хамас" и Байдън.

Израелски опозиционни политици разкритикуваха действията на Бен-Гвир, твърдейки, че с подобни изявления той застрашава Израел. Бен-Гвир обаче не е член на военновременния кабинет и следователно не участва пряко във вземането на ключовите решения във войната в Газа.

В интервю за американската телевизия Си Ен Ен Байдън заяви, че Съединените щати няма да доставят оръжия за пълномащабно нахлуване в Рафах, пренаселен със стотици хиляди палестински бежанци. Освен това той призна, че оръжия, доставени от САЩ, са убили цивилни в крайбрежната палестинска територия.

"Дадох да се разбере, че ако (израелските въоръжени сили) влязат в Рафах..., аз няма да им доставям оръжията, които са били използвани в миналото за справяне с Рафах, с градовете, с този проблем", подчерта той вчера.

Това е първото публично предупреждение от страна на Байдън, че Съединените щати ще спрат да доставят оръжия на Израел, ако той предприеме такава офанзива, отбелязва Ройтерс. Правителството на САЩ вече е спряло една от доставките на боеприпаси заради действията на Израел в Рафах, отбелязва ДПА.

Американските медии съобщават, че доставката е включвала 3500 авиационни бомби, включително и 900-килограмови бомби "Mark 84" (BLU-117). Според анализатори Израел ги използва в борбата срещу "Хамас", например за унищожаването на подземни тунели.

Междувременно днес израелски удар по автомобил в Южен Ливан отне живота на най-малко четирима души, съобщиха източници от ливанската гражданска отбрана и служите за сигурност. Израелските военни заявиха, че разследват случая. В сряда при израелски удари по два района в Южен Ливан бяха убити трима членове на радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" и двама бойци на ливанското ислямистко движение "Хизбула".

От началото на продължаващата вече повече от седем месеца война в Газа на границата между Израел и Ливан ежедневно се стига до военни сблъсъци между израелската армия и бойци на "Хизбула", отбелязва ДПА. И от двете страни има множество жертви. Взаимният обстрел е причинил сериозни разрушения в градовете от двете страни на границата, което е довело до евакуацията или напускането на зоната на конфликта на около 150 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой точно

    27 4 Отговор
    В Израел е бесен на Байдън, списък може ли ?
  • 2 министър на националната сигурност

    27 3 Отговор
    Итамар Бен-Гвир го викат в международният съд. Дали ще отиде а ?
  • 3 900-килограмови бомби "Mark 84" BLU-117

    41 4 Отговор
    От виетнамската война никъде не са били използвани освен в Газа срещу цивилни..... Само през първите два месеца от войната Израел хвърли над 25 000 тона бомби върху Газа, което се равнява на почти два пъти повече от мощността на ядрената бомба, хвърлена над Хирошима през 1945 г. !!!.....Към днешна дата Израел е хвърлил стотици 2000-фунтови бомби за систематичното унищожаване на повечето домове, училища, предприятия и граждански институции в Газа. Сред най-известните употреби на това оръжие беше ударът от 31 октомври, който унищожи бежанския лагер Джабалия, убивайки над 400 души само за ден. Тези излязли от употреба в САЩ, но доставени на Израел 2000-фунтови бомби са еквивалентни по размер на така наречените „блокбъстър“ бомби, които изравниха цели градски квартали по времето на Втората световна война. Когато бъдат взривени, те оставят кратери с дължина 40 фута и убиват и осакатяват хора на разстояние до 1200 фута, върху площ, еквивалентна на 58 футболни игрища. Русия разполага с огромно количество от такива бомби също.... но никога до сега не са използвани в Украйна ! Използването на тези масивни бомби до голяма степен е прекратено от американските военни, номинално поради огромния им потенциал за „съпътстващи щети“.
    Но убийството на хората в Газа и унищожаването на нейните сгради не е непредвидена последица, а умишлена цел на американско-израелския геноцид в Газа.
  • 4 ФЕЙК

    31 1 Отговор
    Мумията на Тутанкамон има по-човешки вид от този на снимката !
  • 5 Време беше САЩ да почне

    19 3 Отговор
    най накрая да спазва грубо нарушеното си собствено законодателството със десетилетия, забраняващо помощта на правителства, замесени в нарушения на правата на човека, и т.н .......Най накрая този въпрос беше поставен в сената на САЩ ......

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така хубаво

    17 4 Отговор
    в Израел ще побеснят скоро, че и под пълна икономическа блокада ще се окажат на края..... Турция вече спря всякакъв внос и износ за Израел а над 87% от зърното и месото за Израел минава от там....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зоофил

    6 3 Отговор
    Обвиняват ме в любов към Мара журналистката.
  • 10 Сега и като още 7-8

    23 2 Отговор
    Европейски страни до евроизборите признаят Палестина съвсем хубавичко ще им стане на тези около Натаняху .....
  • 11 Загрижен

    16 1 Отговор
    Идат избори, а от друга страна има сериозни протести. Нека "замажем положението ".
  • 12 Калпазанин

    10 1 Отговор
    Кого залъгвате пак бря, деца ли? Какъв е тоя тоя нов вид геноцид който и медиите ви защитават, защо не казвате за затворените ви университет то и пропслесринските протести в почти целия свят,? С иначе руснаците били модернизирали своя стар арсенал за да бомби укрите, площадка били ударили незнам си още какво само лъжлива пропаганда, а за истината ааааа трябва да е демократично сервирана на аудиторията и трябва да се убеди че черното е бяло и бялото черно, лицемери
  • 13 Ами да

    7 4 Отговор
    Ястребите в Израел продължават да си играят със съдбата на държавата и на народа! Май скоро ще разберат!
  • 14 Евроатлантик

    7 1 Отговор
    Обаркан сам
    Руснаците плюят Байдън, израелците плюят Байдън. Израелците са путинофили ли? И копейки? Колеги ква е позицията ни?

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Иван

    0 0 Отговор
    Хамас все още не са духове.
  • 16 Иван

    6 0 Отговор
    Глобалистките нацистки ционистки сатанисти са спрели едно от оръжията за сатанинския нацистки Израел........а колко от оръжията не са спрели???...... хвърлят прах в очите на международната общност.
  • 17 Психодесен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Евроатлантик":

    На нас ни казаха да викаме за Джо!
  • 18 Израелски геноцид в Газа

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Евроатлантик":

    75% от населението на Израел е с хазарски евреи , които не са евреи но Сталин заповяда и ги прати .Те не знаят еврейски а руски . Израел е съюзник на Русия , не враг . Затова извъртяха гадния номер с оръжията на Украйна .Като прибраха всички налични оръжия на Европа и Америка за да не попаднат в Украйна .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 8888

    1 1 Отговор
    Израелците извършват геноцид пред очите на цял свят .И светът мълчи.
    Или поне нашите лакеи мълчат .
    Не смеят да кажат една дума против методичното избиване на жени и деца .Позор !

    Коментиран от #22

  • 21 КОЙЧО

    1 0 Отговор
    ЧИФУТИ СКАПАНИ САМИ ЩЕ СЕ УНИЩОЖИТЕ АМИН ....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.