Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Май, 2024 06:01 2 587 24

Зеленски се раздели с шефа на охраната си след предполагаемия заговор за убийството на президента

  • володимир зеленски-
  • охрана-
  • министри

В Киев уволниха и двама министри

Зеленски се раздели с шефа на охраната си след предполагаемия заговор за убийството на президента - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски уволни ръководителя на отдела, отговарящ за личната му охрана, след като двама от служителите му бяха задържани тази седмица заради предполагаем заговор за убийството му, предаде АФП, цитирана от dariknews.bg.

Зеленски публикува указ за "освобождаване на Сергий Леонидович Руд от длъжността началник на Департамента за държавна защита на Украйна".

В него не се посочва причината за отстраняването на Руд, нито негов заместник на изключително важния пост.

Новината идва на фона информацията, че украинският парламент е уволнил двама министри, а президентът Володимир Зеленски назначи нов командир на Силите за специални операции.

Освободени от длъжност са министърът на земеделието на Украйна Николай Солский и вицепремиерът и министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. Солский беше в кабинета на украинския министър-председател Денис Шмигал от 2022 г., докато Кубраков беше в правителството от 2021 г.

Антикорупционната служба на Украйна обяви през април, че Солский е участвал в незаконното придобиване на държавна земя на стойност 291 млн. гривни (6,9 млн. евро). Дни по-късно министърът на земеделието беше арестуван и впоследствие освободен под гаранция от 75,7 млн. гривни. Солский отрече обвиненията, но на следващия ден подаде оставката си. При гласуването днес парламентът прие оставката.

Кубраков, отговорен за инфраструктурата и възстановяването на разкъсваната от войната страна, също беше уволнен от законодателния орган при реорганизацията на властта. "Винаги съм готов за открит диалог и подробен отчет за работата на министерството във всички области, за които отговарям", написа Кубраков във Фейсбук, като добави, че нито Володимир Зеленски, нито премиерът Шмигал са обсъждали отстраняването му с него.

През март Зеленски обяви, че предстоят още кадрови промени. „Продължаваме да рестартираме нашите държавни институции“, каза той тогава.

Днес държавният глава освободи с указ полковник Серхий Лупанчук от длъжността командир на Силите за специални операции на украинската армия. Лупанчук изпълняваше длъжността през последните близо шест месеца след назначаването му на 3 ноември 2023 г.

С отделен указ за нов командир на силите е обявен бригаден генерал Олександър Трепак. Той е заместник-командир на Силите от 2020 г. и служи в украинската армия от април 2014 г.

През 2014 г. охранява Центъра за снабдяване с бронирано въоръжение в град Бахмут и базата за съхранение на стрелково оръжие в село Парасковиевка в Донецка област. Трепак е бил и командир на операцията за защита на летището в Донецк от август до октомври 2014 г.

През 2015 г. Трепак е удостоен със званието Герой на Украйна от тогавашния президент на Украйна Петро Порошенко. Получава и три ордена „Богдан Хмелницки“ за особени заслуги в защитата на държавата: през 2022 г. от Зеленски и два пъти през 2014 г. от Порошенко.

Зеленски започна да прави реорганизация на военното командване на Украйна през февруари, като уволни главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний. С указ от 8 май Залужний беше назначен за посланик на Украйна във Великобритания. В постановлението се посочва, че той е освободен „от военна служба по здравословни причини“ и запазва „правото си да носи военна униформа“.

През април бяха обявени още промени във военното командване на Украйна, като бяха направени нови назначения в южното, източното и западното оперативно командване на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като

    59 64 Отговор
    При Хитлер ! Винаги ще има смели хора , които да опитат да спасят страната си от безумеца !

    Коментиран от #8

  • 2 Много важно

    71 62 Отговор
    Зеленски се раздели с Народа си! Стотици хиляди украински жертви, за сбъдване на американската мечта. Дали ще го оставят жив, как мислите.
  • 3 Ццц

    52 60 Отговор
    Дрогата го гони параноята и не знае от абстиненцията ли е или от непрекъснатите му победи. Аз се чудя народът как не му извъртя един указ. Ама такъв указ, че право в Старческия дом във Вашингтон той да дава отчети до къде я докара с милостинята. Има да отчита сума ти и победи..🤣
  • 4 Мими Кучева

    47 1 Отговор
    Защо искат да убият Зеля?Щото е мноо ценен екземпляр ли?🙉🤡🙉
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    51 2 Отговор
    ДРОГАрят ZE вече е с изтекъл срок на годност ( изтекъл мандат) ‼️
  • 6 Метадон

    44 3 Отговор
    Тежки наркотици- причиняват сериозна параноя!
  • 7 Укрите

    50 3 Отговор
    Скоро сами ще обесят Кървавия клоун. Никой не е тръгнал да го гърми - прави се на важен...
  • 8 Забелязал

    45 37 Отговор

    До коментар #1 от "Като":

    В Украйна е фрашкано с предатели русофили които дават всякаква информация на рашистите...
    Никога няма да се изчистят от тези дегенерати.
    Затова губят много хора и техника.

    Коментиран от #18

  • 9 Жив или Мъртъв

    31 3 Отговор
    Зеления все още е по-полезен жив отколкото мъртъв на своите господари. Но това съвсем скоро ще се промени- и ще трябва да бяга в Русия.
  • 10 Дzверцов

    25 0 Отговор
    Полтара е нелигитимен вече с изтекъл мандат. Неговия подпис под официални документи няма правна сила и ще бъдат лесно отменени и заличени от новата власт, протекторат на Руската Федерация. Подписа му под капитулацията ще има единствено морална стойност за предателството пред украинците и света!
  • 11 страх

    31 1 Отговор
    Сега Зеления ще вижда руски шпиони навсякъде.
  • 12 Солский

    22 1 Отговор
    Чопнах 7 милиона евро, но дадох 2 милиона на Зеленски и всичко е наред!

    "Солский е участвал в незаконното придобиване на държавна земя на стойност 291 млн. гривни (6,9 млн. евро). Дни по-късно министърът на земеделието беше арестуван и впоследствие освободен под гаранция от 75,7 млн."
  • 13 Трепач

    23 0 Отговор
    Туй добре, но докога Зеленски ще е президент?

    "С отделен указ за нов командир на силите е обявен бригаден генерал Олександър Трепак"

    Коментиран от #15, #17, #19

  • 14 нормално е

    21 1 Отговор
    комика осъзнава своята несъстоятелност и провал. Наясно е, че ще му се наложи да плати цената на безумието, в което вкара страната, дето се казва, колкото и да е изперкал, все някаква искра на разум преминава през болният му мозък. Затова, все повече ще го гони параноята и ще слушаме за различни смени в антуража му. Да не пропускаме и търсения ПР ефект с героизацията на шута, който видите ли ще е преживее не едно предполагаемо покушение. Препратката е ясна - Кастро номер 2.
    В общи линии - едни ще ги маха за корупция, други за заговор и сътрудничество с Русия. Как ще ги редува е все тая, важносто е, че тези акции издават безумния страх от неминуемото. Всеки узурпатор на властта (какъвто от 09.05,.2024, комика е на 100%) се бори за кокала през подобни средства. Ще имаме възможност да видим всички етапи на личностна деградация, чиято цена за съжаление на вярващите в него украинция, всъщност ще бъде загубата на много човешки живот и закриването на една млада и несъстояла се в крайна сметка държава.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 зИленски

    12 0 Отговор
    ЩЕ ИМА И ДРУГИ УВОЛНЕНИЯ А СКОРО ДОРИ И МОЕТО
  • 17 Докато го...

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Трепач":

    ...уТрепе...!
  • 18 българин

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "Забелязал":

    че то най големия предател е зелю - унишожи народа си - проси постоянно и краде като за световно егати екземпляра
  • 19 Зеленски съм

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Трепач":

    Огън още две седмици само!
    А след това съм- шапка на тояга!

    Да е оправят там. Аз направих каквото можах. Дори бял сюртук облякох православно за видеото с Великденския си поздрав. До тук бях! Писна ми

    Коментиран от #22

  • 20 россиян..

    8 4 Отговор
    Зелен джугач започна да премахва неудобните за него,залужни послник в лондон,махна данилов-секретар на отбраната на бандерците.уволни витюк на разузнавателните служби на укрофашагия..всички те споменаха в медийте.че гушата на комико от просеньие се влачи вече по земята.
  • 21 Гост

    5 4 Отговор
    Щом са решили неговите си хора да го бастисат, то ще се случи.
  • 22 Не си Зеленски, а

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Зеленски съм":

    някакъв мазенПедал...

    Коментиран от #23

  • 23 а ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Не си Зеленски, а":

    дърт пе-.-до„;фи-;л и мястото ти е на фронта при любимия ти крадец
  • 24 ГРЕШКА

    1 0 Отговор
    е направил останал жив а до кога?
Новини по държави: