Last news in Fakti

10 Май, 2024 08:12 1 000 8

Днес се очаква Общото събрание на ООН да одобри палестинската кандидатура за членство

  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • газа-
  • оон-
  • кандидатура-
  • членство

Палестинският опит за пълноправно членство в ООН бива предприет седем месеца след началото на войната между Израел и палестинските радикали от "Хамас"

Днес се очаква Общото събрание на ООН да одобри палестинската кандидатура за членство - 1
Снимка: Shutterstock

Днес се очаква Общото събрание на ООН да одобри палестинската кандидатура за пълноправно членство в Обединените нации, признавайки я за допустима и изпращайки я по-нататък за одобрение и от Съвета за сигурност с препоръка за "преразглеждането ѝ от него с положително становище", предаде Ройтерс и БТА.

Палестинците отново правят опит да станат пълноправен член на ООН - ход, който на практика е равносилен на признаване на палестинска държава - след като миналия месец САЩ наложиха вето на решение в тази посока в Съвета за сигурност.

Днешното гласуване в 193-членното Общо събрание ще бъде барометър за нагласите по света по отношение на подкрепата за палестинците. Всяка кандидатура за приемането на дадена страна в ООН трябва първо да бъде одобрена от Съвета за сигурност и Общото събрание.

Макар и Общото събрание само по себе си да не може да предостави пълноправно членство, проекторезолюцията, която ще бъде гласувана днес, ще осигури на палестинците някои допълнителни права и привилегии от септември тази година - като място сред останалите членове на ООН в заседателната зала на Събранието - но те няма да имат право на глас в този орган.

Според дипломати текстът на резолюцията най-вероятно ще събере необходимата подкрепа, за да бъде приет.

Палестинският опит за пълноправно членство в ООН бива предприет седем месеца след началото на войната между Израел и палестинските радикали от "Хамас" в ивицата Газа и в момент, в който Израел разширява селищната си мрежа на окупирания Западен бряг, политика, смятана от Обединените нации за незаконна.

Палестинците сега имат статут на нечленуваща държава наблюдател, фактическо признаване на държавата им, което беше направено от Общото събрание на ООН през 2012 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, бе

    14 2 Отговор
    Началото на края на израелският тумор в Светите земи...
  • 2 Фен

    4 0 Отговор
    Да бе! А Байдън? Ко речи?
  • 3 Иван

    11 2 Отговор
    Гнусната коварна Синагога организира юдео-нацисткия Майдан в Киев. Гнусното еврейско сатанинско същество Виктория Нюланд изпълняваше заповедите и напътствията на нацистката сатанинска Синагога.
  • 4 ЗОРОЯ

    11 1 Отговор
    Исрел е фашистки тумор!
  • 5 12345678

    5 0 Отговор
    Хайде да видим колко страни от ООН са независими.

    Коментиран от #6

  • 6 87654321

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "12345678":

    " Палестинците сега имат статут на нечленуваща държава наблюдател, фактическо признаване на държавата им, което беше направено от Общото събрание на ООН през 2012 г."
  • 7 12345678

    2 0 Отговор
    На 13 юни 2012 година е призната от 138 страни а 9 са гласували против.
    Да видим днес колко от страните са все още са послушници.(от 193 страни)

    България е една от първите страни която признава Палестина(споменавам това за онези драскач дето постоянно пишат че нямало държава ПАЛЕСТИНА).

    По това време президент на Египет не беше Мурси а тои бе избран едва след 2 седмици но страната е гласувала за.
    Не мога да намея данни по нета кои са страните които тогава са се обявии против но скоро след днешното гласуване пак ще ги видим
  • 8 12345678

    0 0 Отговор
    143 държави подкрепиха членството на Палестина в ООН.
    А толкова драскачи пишеха имало ли е такава държава?