Отидете към основна версия

1 240 0

Правят регистър на всички водни съоръжения

  • язовир-
  • нона караджова-
  • бисер

Пропуски в законодателството са част от причините за трагедията в с. Бисер

Снимка: БГНЕС

Разследването ще даде отговор на въпроса – какви са причините за трагедията в с. Бисер, каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя поясни, че една от причините е екстремната ситуация с обилните дъждове и снеговалежи, а другата - пропуски в законодателството.

Тя посочи, че има специална наредба от 2004 г., която задължава собствениците на язовири и микроязовири да ги поддържат, но няма държавен орган, който да разполага с подходяща техника, за да следи дали това се прави.

"Ако имаше орган, който да прави проверки, това може би нямаше да се случи. Хората искат да разберат кой не си е свършил работата. Те обаче искат да научат и какво ще се прави оттук нататък. Непрекъснато имаме връзка с Института на БАН, откъдето постоянно получаваме информация за състоянието на язовирите. В момента преливат няколко такива съоръжения, но няма никаква опасност за хората, живеещи в населените места близо до тях", заяви Караджова.

Министърът съобщи, че започват проверки и на по-малки язовири в цялата страна. "Трябва да се има предвид и екстремните ситуации, които настъпват в Европа - редуват се периоди на суша и на обилни дъждове и снеговалежи, затова подготвяме планове за справяне с наводненията", информира Нона Караджова.

Ще бъде направен и регистър на всички водни съоръжения, като собствениците ще бъдат задължени да дават информация за състоянието им. Ако собствениците не могат да поддържат съоръженията, те ще могат да ги прехвърлят на държавата и за тях ще се грижи дружеството "Напоителни системи".

По думите кмета на Харманли Михаил Лисков, яз. "Иваново", който причини наводнението в с. Бисер, както и язовирната стена, са собственост на Министерството на отбраната. Той посочи, че е било искано общината да стане собственик, но е получен отказ.

Според областния управител на Хасково Ирена Узунова по закон язовирът е собственост на община Харманли. "Недоумявам защо се говори, че има неустановена собственост на съоръжението", добави тя. Според нея, разминаването може би идва от факта, че язовирът граничи с военен полигон, който е собственост на Министерството на отбраната, но тя бе категорична, че яз. "Иваново" е собственост на община Харманли.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини