Last news in Fakti

4 Юни, 2015 11:18 3 505 2

Гордън Мъри възкресява TVR

  • tvr-
  • гордън мъри-
  • tuscan-
  • sagaris-
  • cosworth-
  • лес едгар-
  • mclaren f1

Създателят на един от най-великите автомобили в историята McLaren F1 е приел да стане технически ръководител на проекта за възраждане на култовата британска марка TVR, съобщава сп. Autocar. Гордън Мъри ще отговаря за конструкцията на два изцяло нови автомобила, с които компанията планира да се завърне на пазара през 2017 г.



От TVR вече са готови с дизайна на двата спортни модела, всеки от които ще се предлага с каросерия купе и кабриолет. Габаритите им ще бъдат близки до произвежданите в средата на миналото десетилетие Tuscan и Sagaris. Наследниците им ще имат изцяло независимо окачване, купе от композитни материали, задно задвижване, разположени отпред осемцилиндрови двигатели Cosworth със сух картер и шестстепенни механични трансмисии.



Двата нови TVR-а ще тежат по около 1 100 кг и ще ускоряват от 0 до 100 км/ч за 4 секунди. В най-добрите си времена британската марка продаваше по 2 000 коли годишно. Сега от компанията се надяват да пласират по 1 000.

Бившият собственик на TVR - руският богаташ Николай Смоленски - продаде фирмата през лятото на 2013 г. Правата върху марката откупи Лес Едгар, основател на компания за разработка на компютърни игри. Неотдавна той заяви, че двата нови модела на възкръсналата британска легенда ще струват съответно £50 000 и £80 000 (€68 000 и €109 000) и ще се борят за клиенти с употребявани Aston Martin-и.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    0 1 Отговор
    Страхотна е, 1000 кг. 8-цилиндров мотор, ръчни скорости, ето така се прави истинска спортна кола......

    Коментиран от #2

  • 2 лудница

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от " ":

    + задно предаване ... 0_0 Ще вдига много шум и прах! :)