4 Юни, 2015 14:27 8 516 17

НЗОК поръчва луксозни коли с нагласен конкурс?

  • нзок-
  • автомобили-
  • конкурс

Малко след като НЗОК декларира бюджетен дефицит в размер на приблизително 200 млн. лева, стана ясно, че Касата е обявила поръчка за закупуването на общо 20 автомобила. В списъка с необходими возила влизат шест вида - луксозен седан и луксозно комби, автомобили среден клас, съответно седан и комби, миниван и бус.

Странно е обаче условието, според което въпросните коли трябва задължително да бъдат на един производител и вносител. Това условие на практика автоматично изхвърля от участие 2/3 от представените в страната марки. Според bTV в поръчката има още много специфични технически изисквания за автомобилите и на практика конкурсът изглежда предрешен.

Бусове, ванове и коли с подобни параметри едновременно произвеждат само пет от представените в България производители. Това са три френски и две германски марки. Предположението, че конкурсът е нагласен, се засилва още повече, след като в поръчката са посочени много тесни граници на технически параметри.

Изискуем е изключително малък диапазон, в който може да варира междуосието на даден автомобил, а условията за бензинов двигател с максимум обем 1300 куб. см, съчетани с изискване за поне 110 конски сили (за минивана), старт-стоп система и т.н. още повече стеснява кръга.

Така още четири от потенциалните пет участника не могат да се включат в конкурса заради дребни, но задължителни условия за участие. Остава един.

Крайният срок за подаване на офертите е 29 юни. На този етап от касата не коментират.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Хубава работа, ама българска
  • 2 Марто

    0 0 Отговор
    Форд или Пежо, няма друг кой да е
  • 3 Skier

    0 0 Отговор
    Великият екобуст на форд е главното действащо лице
  • 4 6aKaTa

    1 0 Отговор
    Ясно е, че победителят е предрешен, но Peugeot също имат двигател, отговарящ на изискванията, някъде другаде е уловката.
  • 5 Киро

    1 0 Отговор
    Айде сега някой на подсъдимата скамейка...
    ...нали корупция ще бориме...
    Да ви е.а м....а!
  • 6 CHERVEQ

    0 0 Отговор
    ами аз мисля че VW или форд печели , но защото екобъста на форд е 1600 а на ваг е 1200 или 1,4 с 170 коня мотор другия е 125 ако не се лъжа , но няма старт стоп това ме навежда че както взеха конкурса на парламента така вземат и всички останали !!!!
  • 7 Shimbo

    0 0 Отговор
    A OPEL ne vlizat li v smetkite?
  • 8 S Doichinov

    0 0 Отговор
    Страхотно,пак ставаме за смях.После намалявали инвестициите в страната.Хората не искат да ви хранят.
  • 9 гост

    0 0 Отговор
    за какво им са коли ? Какво проверяват ? Трябва да ги закрият. Я в какви замъци се помещават
  • 10 Румен Янев

    0 0 Отговор
    НЗОК - ще изкупят швабските боклуци за да се фръцкат в промеждудъка докато не се в сервиза.......!!!!
  • 11 Калашников

    0 0 Отговор
    Защо така господа и дами, и други създания. Гласували сме им доверие на хората и те поръчват. Няма лошо да е една марката. Даже е добре. И не там е въпроса, и не за скритата комисионна.
    Този спорт за нагло крадене започна с влизането на закона за обществените поръчки. Преди това го нямаше - и краденето /по този начин/ и закона.
    А точно тази поръчка малко ме притеснява щото поне машините са нови, а не като самолетите на парламента втора употреба за милиарди, банка за милиарди, АЕЦ непостроена за милиарди, реактор за милиарди и т.н.
    Толкова много идиоти, а толкова малко патрони... Но решение има - ще си купуват патроните както в Китай /осъдените си ги плащат/ или увисват на въжето. Е ще заобиколим друг закон, но ... Само желание да има за оправяне на държавата. Другото са празни приказки.
  • 12 пациент

    0 0 Отговор
    Много "смислени" условия , особено за междуосието. Това ми се струва е жизнено важно за здравеопазването, за борбата с корупцията и пациентите.
  • 13 123

    0 0 Отговор
    Няма какво да се чудите. И в БТВ показаха Пежото. Показателите на автомобилите отговарят само и единствено на Пежо. И то не основно за това, което казаха от телевизията. Сложили са едно ванче с малък двигател със странна френска кубатура, а просвета му е като на малък джип - над 16 см. Няма друга марка, която може да го предложи. Въпросът е защо вече няма арестувани за тази измама...
  • 14 Гост

    0 0 Отговор
    Рено?
  • 15 LUXOZEN

    0 0 Отговор
    Те тия коли ще са много луксозни по 27 500 лв. без ДДС 550 000 лв. / 20 = 27 500 лв.

    Просто се преекспонира !
  • 16 СтарТИРаджия

    0 0 Отговор
    При положение, че имаме родно производство, просто не трябва да има каквато и да е поръчка! По закон - родното! С изключение на структури, на които са им необходими автомобили с различни параметри от стандартните и ловешкото предприятие не ги предлага.
  • 17 Стоимен

    0 0 Отговор
    Това е типичен пример за корупционна практика.Просто като по учебник.Прокуратурата пак ли спи.